Bělá pod Bezdězem 2010

Bělá pod Bezdězem, 21. 3. 2010
 
V neděli 21. 3. se v Bělé pod Bezdězem konal zahajovací podnik letošní sezony MČR a PČR cross country. Proč pouze v neděli? Pro rok 2010 se udály změny v systému vypisování závodů. Několik závodů zůstalo klasicky dvoudenních, jak jsme zvyklí z minulosti, ale po vstupu „strategického“ partnera se začaly vypisovat i jednodenní závody. V podstatě se jedná o dvoudenní podniky, ale jeden den startují motocykly a druhý čtyřkolky (s tím, že pořadí motorky/čtyřkolky se bude pravidelně střídat). Jak bude tento systém úspěšný, se nechme překvapit. Já osobně jsem poněkud skeptický. Závodů cross country je nyní spousta a málokomu se bude chtít přes půl republiky kvůli jednomu dni. Ale je to pouze můj názor a třeba se mýlím.
 
Ale zpět k podniku v Bělé. Závodili jsme v neděli a to znamenalo, že jsme měli již trať projetou od předchozího závodu čtyřkolek. Pořadatelé se snažili připravit trať jak to jen šlo, nicméně zbytky sněhu a deštivé počasí jim zrovna nepomohly. Vzhledem k velkému zájmu se během dne jely čtyři závody. Nejprve na trať vyrazili jezdci bez licencí. Po nich následovala kategorie Moto družstva, kde startují jezdci s licencemi C. Pak startovali jezdci přeboru a na závěr mistráci.
 
Trať byla z velké části tvořena zdejším motokrosovým okruhem protaženým o několik pasáží. Podklad byl písčitý a vzhledem k počasí značně mokrý. Vyloženě těžké úseky na trati být neměly, ale protože se vyjížděly hluboké koleje, dělaly některým jezdcům problémy i zdánlivě krátké výjezdy.
 
          Klub AK Krakonoš Jilemnice měl zastoupení ve druhém závodě, tedy v kategorii Moto družstva. Byli to Lukáš Kučera a Honza Nosek. Vytvořili velmi silnou dvojici, což dokazovali po celou dobu závodu. Nejprve jezdili čtvrtí. Začali se ovšem přibližovat třetí dvojici, později s nimi závodili na ostří nože a dostali se před ně. Ale to jim nestačilo. Ke konci závodu se dotáhli na druhého v pořadí a i jemu ukázali záda. Výsledkem tedy je vynikající druhá příčka!
 

          Druhým a posledním závodem, který jsme obsadili byl Přebor ČR. Konkrétně třída E2. Startovali zde bratři Macháčkovi a Mirek Škaloud. Start se nejlépe podařil dvojici Mirek a Milan, když do první zatáčky najížděli na prvních místech. Hned od úvodu bojovali o umístění na čele. Pak se ale Milan pozdržel v jednom ucpaném stoupání a musel dohánět. Mirek si hlídal své postavení a byl neustále v kontaktu se špičkou. Tomáš se pohyboval zhruba uprostřed startovního pole. Konec závodu a mávání šachovnicového praporku zastihlo Mirka na druhém místě, Milan dokončil šestý a Tomáš jedenáctý.

Milan Macháček
 
       Nedá mi to a ještě se vrátím k systému a závodům jako takovým. Pořád je až moc viditelné, že finanční stránka podniku je pro pořadatele rozhodující. Sportovní potom trochu ustupuje do pozadí. Člověk jim to nemůže mít za zlé, je jasné, že zadarmo nebo za vlastní peníze to nikdo dělat nebude. Ale tato snaha nesmí být jasně evidentní. Převedu-li tyto myšlenky na závod v Bělé: trať byla vymyšlená vcelku pěkně, asi nebylo moc jiných možností. To, že byla poměrně krátká, je fakt, se kterým se nelze než smířit. Že někdo žehral nad tím, že nebyla upravená po závodě čtyřkolek? Ani při dvoudenních podnicích se přeci trať po sobotě na neděli neupravuje! Spíš zarazí a především zamrzí jiná věc. Když v kategorii Moto družstva vystoupí jezdci na stupně vítězů a pořadatel jim předá jeden pohár. A to ještě se slovy, ať si ho rozříznou, když chtějí mít oba doma upomínku na svůj úspěch…
 
       Naopak je nutno ocenit rychlé zpracování výsledků, snahu o ozvučení areálu a hlášení provozních věcí.
 
       Dalším podnikem pro naše jezdce bude 3. – 4. 4. endurosprint v Orlové (kousek od Ostravy) a týden poté v sobotu 10. 4. populární Bezinka v Kamýku u Litoměřic. V souvislosti s endurosprintem si ještě neodpustím jednu poznámku. Již loni bylo proklamované nutné vydání nových sportovních řádů právě s ohledem na specifikaci a ujasnění endurosprintu. Sezona se rozběhla a opět nikde nic. Asi představitelé endura v AČR mají jiné problémy než je záchrana tohoto sportu.
-tm-
aktualizováno: 31.03.2024 08:25:32