Bělá pod Bezdězem 2014

BĚLÁ POD BEZDĚZEM, 18. - 19. 10. 2014

 

   O víkendu 18. - 19. října se v Bělé pod Bezdězem uzavřel letošní ročník závodů cross country s hlavičkou Autoklubu ČR. Finále bylo situováno do krásného prostředí zdejšího Motorlandu. Účastníkům bylo k dispozici velké vyasfaltované depo, zázemí (vč. kvalitního občerstvení) pak bylo situováno v obrovském stanu.

   Závody podpořilo i počasí. Když zasvítilo sluníčko, bylo příjemně teplo, ve stínu sice chladněji (přes noc docela kosa), ale hlavně že nezapršelo. Výsledkem všeho bylo, že na závody přijelo opravdu hodně jezdců. Počet čtyřkolek (závodily vždy ráno před motorkami) hodnotit nemohu, ale motorek bylo (i podle vyjádření „promotéra“ letošních country pana Harudy) nejvíc za celou sezonu. Na startu se sešli jak zástupci MMČR (zde a v Sedlčanech se utkali o titul absolutního mistra bez rozdílu kubatur), tak přeborníci a ještě zástupci hobby kategorií rozděleni také do jednotlivých objemových tříd.

   Trať samotná byla namotána především v přilehlých borových lesících. Nebyla nijak těžká, snad jen, jak se časem rozbíjela, tak se stávala náročnější. Škoda její délky. Jedno kolo se jezdilo v rozmezí šesti až sedmi minut a to vzhledem k rozloze areálu a k faktu, že se jedná o bývalý vojenský prostor (byť je zde vymezeno jakési ochranné pásmo) není mnoho. Navíc závodníci MMČR, PČR i PČR C startovali po vlnách ve společné rozjížďce a tak se pořád předjíždělo. Podklad byl hlinito-písčitý, jen lehce vlhký.

   Dojem z hezkých závodů trochu kazí pořadatelská liknavost. Již na přejímce (formálce; na technické šlo vše jak po másle) panovaly zmatky, vše dlouho trvalo, kdo chtěl vypsat potvrzení o zaplacení startovného, ten se měl zastavit až po skončení přejímky... . Startovat jsme měli ve 14:20, ale vstříc závodu jsme vyráželi se skoro hodinovým zpožděním. Samozřejmě že toto mělo vliv na celý sobotní program. Po nás startovali ještě hobby jezdci a s tím, jak se nám s podzimem krátí dny, tak se krátil i časový limit hobíkům. Místo hodiny jeli 45 minut. Ale dobře že tak, při mávání konce již bylo špatně vidět i na louce, natož pak v lese!


Lukáš Kučera

   A jak jsme si v sobotu vedli? V MMČR startoval Lukáš Kučera. Nějak mu nevycházely starty a ztráta kontaktu se špičkou byla vzhledem k častému předjíždění pomalejších jezdců zásadní. Lukáš tak jel na jistotu a, při pohledu na jména startujících v minulém podniku v Sedlčanech a zde, se soustředil na zisk konečného čtvrtého místa v celkové klasifikaci MMČR. Nahánět rychlé trio z Haruda teamu nemělo smysl a tak si dojel v poklidu pro sedmou příčku v sobotu, resp. šestou v neděli. Celkově tedy skončil čtvrtý za Tomanem, Helmichem a Šípem.


Tomáš Macháček

   V PČR se představili ve třídě E2 bratři Macháčkovi. Milan jel první závody po zranění ramene. To bohužel delší závodní nasazení ještě nesnese a tak Milan okolo poloviny závodu odstoupil. I tak byl ale klasifikován, ovšem osmá pozice jistě neodpovídá jeho představám. Tomášovi nezvykle chytil motocykl na první pokus, takže se držel ve skupině. Začal trochu zvolna, ale dokázal zrychlovat. A nebýt nutné zastávky v depu (někteří netankovali) možná mohl pomýšlet i výše než na šesté místo. Mezi jezdci s licencí C jsme měli Michala Kavu, který pěkně odstartoval, ale ke konci trochu zvadnul a tak dojel osmý. Výborně jel Roman Vydra, bohužel jen tak do půlky. Pak mu jeho postarší sportovní náčiní mattighofenského výrobce řeklo dost. Závada se nedala na místě odstranit a pro Romana tím skončil závodní víkend. Škoda, bedna by ho neminula. Takhle mu počet ujetých kol stačil na dvanácté místo.


Michal Kava

   Ve „večerním“ závodě hobby jsme měli zastoupení pouze v nejslabší třídě E1. Zato ale čtyřnásobné! Nejlépe se s nástrahami tratě popasoval Michal Hanuš, který nenašel přemožitele. Radim Kava skončil těsně pod stupni vítězů (čtvrtý), Tadeáš Danihelka pak dojel třináctý. Tomáš Kuřík měl na jedné rychlé rovině velmi nepříjemný pád. Naštěstí z něho vyvázl bez zranění, jen motocykl nebyl schopný pokračování v závodě. Takže Tomáš byl klasifikován jako jedenadvacátý.


Michal Hanuš

   Na neděli několik závodníků ubylo a posunuly se časy startů jednotlivých kategorií dopředu. Schéma bylo stejné jako předešlý den. Tedy nejprve čtyřkolky, pak licencovaní motocyklisté a nakonec hobby. O Lukášovi v MMČR již řeč byla, takže k přeboru. Milan Macháček pochopitelně nestartoval, Tomáš pro změnu nenastartoval. Odjížděl tak beznadějně poslední. Pak se mu začaly z motocyklu linout nelibé zvuky a tak zastavil k zastávce v depu o poznání dříve. Po kontrole zjistil, že se nejedná o nic zásadního a tak se vrátil do závodu. Nakonec dojel čtvrtý. Michal Kava tentokrát na startu trochu propadl. Nicméně mu neděle sedla o poznání více a tak se dokázal prokousat na pátou příčku. Celkové výsledky seriálu nejsou, vzhledem k faktu, že naši jezdci absolvovali pouze tento jeden podnik, zajímavé. Takže jen pro úplnost: Tomáš je 12., Milan 16., Michal 17. a Roman 20.


Radim Kava

   V nedělním závodě hobby chtěli pořadatelé kompenzovat v sobotu zkrácený časový limit a tak se mělo jet hodinu a patnáct minut. Bohužel u některých nenašli pochopení a tak závod trval původně plánovaných 60 minut. Naši jezdci jezdili pěkně srovnaní za sebou. V pořadí Michal Hanuš, Radim Kava, Tadeáš Danihelka. Tomáš Kuřík jezdil s odstupem za nimi. Nakonec byl Michal druhý, Radim třetí, Tadeáš čtvrtý a Tomáš devátý. Celkové výsledky seriálu opět jen pro zajímavost: Michal 10., Radim 13., Tadeáš 17. a Tomáš 37.

   Závěrem by se hodilo zhodnotit celý seriál republikového cross country. Ale jak? Účastnili jsme se pouze tohoto posledního dílu. Jak to vypadalo jinde, nevíme. Při pohledu do výsledků jednotlivých podniků je jasné, že celý seriál mnoho lidí netáhne. Na start se postaví spíše lidé, kteří to nemají úplně daleko. Jmen, která by se opakovala na všech podnicích, tolik není. Jak to bude s touto disciplínou v příštím roce naznačil pan Haruda hned na startu v Bělé. Vyjádřil se: „Kéž by vás bylo na startu příští rok vždycky tolik!“ Takže se asi můžeme těšit i na následující ročník cross country pod křídly Autoklubu České republiky.

-tm-

aktualizováno: 31.03.2024 08:25:32