Benešov u Semil 2015

BENEŠOV U SEMIL, 24. - 25. 10. 2015

 

Jak začít? Trochu se ve mně pere pocit hořkosti a marnosti nad výsledky s potřebou napsat nezaujatou reportáž z finálového podniku KTM ECC 2015. Zkusím tedy najít nějaký rozumný kompromis.

V Benešově, tedy spíše na pomezí Benešova a Příkrého, se seriál představil vůbec poprvé. Za „kormidlem“ stáli zkušení pořadatelé ze Semil. Snažili se vymyslet pěknou, endurovou trať. Sice chyběl nějaký obtížný úsek, ale celkově pořadatelé vytěžili z daných možností maximum. Jediná výtka by mohla být k šířce trati a možnosti předjíždění. Jako endurotest při soutěži by to bylo super, na jezdecky dost obsazené cross country byla propustnost trati slabší. Hodně se jezdilo po krajích luk a lesů, sem tam nějaká cestička a smyčky v přilehlých remízcích. Pozitivní rozhodně byl podklad. Konečně se tak strašně neprášilo. Počasí bylo v sobotu ideální, v neděli bylo pod mrakem a trochu se ochladilo.


Lukáš Kučera

Jak je zvykem, tak závody načaly děti. Dětská trať (stejně jako později start dospělých kategorií) byla na poli po kukuřici a docela daleko od depa. Možná i proto sledovalo nejmenší závodníky poměrně málo diváků. Z našich se představili dva zástupci. V padesátkách bojoval Přéma Plucha. Měl dost smůlu, po defektu zadního kola mu v další rozjížďce přestala brzdit zadní brzda. Ale je to bojovník a tak se nevzdal, zatáhl a dojel si pro pohár za druhé místo. To Lucka Novotná přestoupila na silnější pětašedesátku, kde zatím především sbírá zkušenosti. V Benešově si dojela pro šesté místo.

Pak už přišli ke slovu závodníci licenčních kategorií a spolu s nimi si na start stoupli i veteráni a pětaosmdesátky. Start docela v pohodě, jen Lukáš Kučera trochu popadal v prvních zatáčkách a tak musel dotahovat. Pak ale najednou nepřijeli Radek Pabiška a náš Roman Vydra. Protože se mezi sebou docela „mydlili“, mysleli jsme si, že došlo ke společnému pádu. Ano, padli oba, ale nezávisle na sobě. Bohužel Radek si zlomil stehenní kost a musel být transportován do nemocnice. Roman se pořádně praštil do hlavy, ale po odpočinku v depu znovu vyrazil do závodu a velikou ztrátu ještě stačil hodně stáhnout. Bohužel pro nás, při výjezdu sanity došlo k incidentu, který náš Míra Hanč odnesl vyloučením ze závodu (až po dojezdu do cíle, kterým projel jako první). Názory na celou situaci se samozřejmě liší podle toho, jestli se zeptáte pořadatelů nebo Míry. A co se tedy vůbec mělo udát? Sanita vyjela ke zraněnému, ale musela jet kousek po trati. Pořadatelé tedy zajistili její průjezd tím, že zadrželi závodníky. Míra Hanč se do tohoto místa dostal v okamžiku, kdy sanita již projela, žlutou (ani jinou vlajku) neviděl a stojící jezdci již opět startovali svoje stroje a chystali se vyrazit zpět do závodu. Náš Míra nečekal, až se všichni rozjedou, našel si cestičku a bez zastavení pokračoval v závodě. Bohužel při tom došlo ke kontaktu s jiným jezdcem. A za tento kontakt (kterých při závodě bývá spousta) byl Míra vyloučen. Pro nás dost trpké (zejména proto, že to mělo zásadní vliv na vývoj klubové soutěže), ale na druhou stranu to možná bude prospěšné pro zvýšení bezpečnosti jezdců během následujících ročníků seriálu (jen takovýto „strašák“ mohl přijít v jiný okamžik a jiné situaci).


Roman Vydra

Ale zpět do závodu. V áčkových licencích Lukáš Kučera ztrácel v průběžném hodnocení jen pár bodíků na celkové prvenství. Takže po pádech v úvodu zatroubil ke frontálnímu útoku a postupoval vytrvale vpřed. Šachovnicový praporek jej nakonec odmával na třetí příčce, tedy před jeho největším rivalem v celkovém hodnocení. Matěj Hanuš dojel desátý a Vašek Bína třináctý.

Béčkovým licencím dlouho vévodil Míra Škaloud. Až v závěru se před něho dostal nestárnoucí Martin Malát. Takže Škali byl druhý. Roman Vydra se po již zmíněném vynuceném oddychu v depu dokázal propracovat na jedenáctou příčku. Olda Novotný závod nedokončil.


Míra Hanč

O veteránech již řeč byla a jiného zástupce než Míru Hanče jsme v této kategorii neměli. Zato v osmdesátkách se nakonec sezony na tratě vrátil Vašek Šabata. Sice tvrdil, že jede bez tréninku a že má poraněnou ruku, ale závod odjel slušně. Dokončil jako sedmý.

Odpoledne pak startovaly hobby kategorie E1, E2 a E3. V E1 chyběl Radim Kava, kterému bozkovský prach odepsal jeho motocykl. V Benešově sice startoval, ale na vypůjčeném motocyklu o třídu výše. Spoléhali jsme tak především na Tadeáše Danihelku, který v Bozkově v neděli příjemně překvapil medailí. A i zde to vypadalo na další cenný kov. Propracoval se až na třetí místo, rozbil tedy zdejší hegemonii Motosportu Lhotka, ale nebylo to na dlouho. Při kolizi se stromem pochroumal svoji Hondu natolik, že nemohl v závodě pokračovat (koleno výfuku, hadice chlazení i chladič KO). Martin Řízek Kastner dojel osmnáctý. V E2 měl ještě před startem zdravotní trable Adam Erlebach. Nenastupoval na start úplně fit a bohužel se to ukázalo. Adam dojel sedmý, což je snad jeho letošní nejhorší výsledek. Před něho se, na páté místo, dostal Michal Hanuš. Tomáš Macháček výborně vystartoval, ale vlivem chybějícího tréninku se postupně propadal až na dvacátou příčku v cíli. Radim Kava ztratil naděje na dobrý výsledek již na startu, kdy mu ani za prase nechtěla chytnout čtyřdobá třipade nejmenovaného rakouského výrobce. Nakonec ji musel roztlačit, ale to už byl peloton soupeřů dávno pryč. Nicméně Radima to neodradilo a dojel na 31. příčce. Jarda Šourek měl také kopec smůly. Nejprve mu vytekly vidlice a pak ještě prorazil pneumatiku. I tak byl klasifikován a to na 39. pozici. V E3 jsme měli Michala Kavu a Davida Jirku. Bohužel Michal do Davida drcnul a při následném pádu si pochroumal pravý bok. Sobotu dle svých slov pouze dokroužil, ale i tak dojel na devátém místě. David pak doplatil na poruchu zadní brzdy. Chvíli jel bez ní, ale pak se mu vzpříčil pístek o kotouč a David musel odstoupit.


Vašek Šabata

V neděli se tradičně jel jeden sloučený závod všech kategorií. První vyrazili jezdci licencí A. Lukáš Kučera zaznamenal dobrý start, ale doplatil na nezaviněný kontakt s Lukášem Hádkem a následný pád. Než se posbíral, byli soupeři dávno v prachu. Musel tedy dohánět a při vyrovnanosti špičky to není úplně jednoduché. Nakonec se propracoval na čtvrtou pozici, což není špatné, ale jeho konkurent v boji o celkové prvenství byl před ním. Matěj Hanuš pak dojel devátý a Vašek Bína třináctý.

Béčkové licence se pro nás vyvíjely velmi slibně. O čelo bojovali Míra Škaloud a také Roman Vydra. Škali to dotáhl až ke zlatu, Romanovi bohužel v závěru došel benzín. Ne úplně, ale než přepnul na rezervu, tak jej předjel Ondra Havrda. Roman tak dokončil na čtvrtém místě. Šachovnicový praporek viděl tentokrát i Olda Novotný, jenž dojel sedmý.


Adam Erlebach

Ve veteránech opět nastoupil pouze Míra Hanč. Zdejší trať mu mimořádně seděla a asi i nabuzený událostmi předešlého dne, jel opět jako z partesu. Přesvědčivě zvítězil.

V E1 se stalo skoro nemožné. Tadeáš Danihelka dokázal doma dát svoji Hondu do provozuschopného stavu. V závodě tedy startoval, ale motorka mu postupně ztrácela výkon a tak se Tadeáš pokoušel alespoň dokončit závod, aby byly body. Nakonec byl klasifikován na 12. pozici. O jedno místečko před ním dojel Martin Kastner.


Michal Hanuš

V E2 se v daleko lepším světle tentokrát představil Adam Erlebach. Opět úřadoval na špici a nakonec si došel při vyhlášení pro stříbro. Michal Hanuš byl hned za ním, tedy bronzový. Chuť si zpravili i šestý Jarda Šourek a sedmý Radim Kava. Tomáš Macháček tentokrát nenastartoval a musel celé pole dohánět. Sice se během prvního kola propracoval do první desítky, ale okolo půlky závodu začal mít potíže s řazením, když se protočila řadička na hřídeli. Dotažení nepomohlo a tak Tomáš vzdal.

V E3 jsme měli jen jednoho zástupce. Michal Kava byl o včerejšku dost potlučený a tak dal na doporučení lékaře a nestartoval, David Jirka měl službu a byl v práci. Trn z paty nám tak vytáhl Tomáš Holec. V sobotu zkompletoval svou Yamahu a jel ji otestovat přímo na závody. Sice to nebylo úplně ono a natažená třísla vám též nepřidají, ale i tak Tomáš dřel a dojel pro šesté místo.


Tadeáš Danihelka

Suma sumárum jsme v neděli Motosport Lhotka porazili, ale bodovou ztrátu ze soboty jsme nesmazali. V celkovém hodnocení nám konečné prvenství uniklo o pouhých šest bodíků. Škoda, vyhlášení seriálu se bude konat v Jilemnici a přebírat cenu pro vítěze na domácí půdě by bylo moc fajn. Na druhou stranu to možná bude mít pozitivní dopad na klubovou soutěž v dalších ročnících. Lhotka ukázala, jak nás lze porazit. Tím, že angažovali do svého družstva špičkové jezdce svých kategorií z jiných klubů, dokázali porazit naše velmi silné a široké družstvo složené takřka výhradně z kmenových jezdců AK Krakonoš Jilemnice. Trochu kaňkou zůstává, že se o celkovém prvenství až tak úplně nerozhodlo jen na trati.

Nicméně příští rok by měl seriál pokračovat a tak to všem vrátíme i s úroky wink (myšleno samozřejmě férově na trati). Nyní se těšme na slavnostní vyhlášení a ukončení letošního ročníku, které se koná v sobotu 7. listopadu v kulturním domě Jilm v Jilemnici. Všichni jste srdečně zváni!

-tm-

aktualizováno: 19.03.2024 10:50:44