Benešov u Semil 2016

BENEŠOV U SEMIL, 24. - 25. 9. 2016

 

Hned následující víkend po závodech v Bozkově si dali jezdci a příznivci seriálu KTM ECC další dostaveníčko v Benešově u Semil. Pořadatelství čtvrtého dílu letošního seriálu se ujal Enduroklub Semily.

Trať do značné míry vycházela z loňského okruhu, avšak byla prodloužena o nový úsek. Naopak se pořadatelé museli obejít bez několika polí, kde ještě stála kukuřice. Okruh byl hodně dlouhý (pěší prohlídka trati zabrala přes tři hodiny), ale současně pekelně rychlý (jezdil se okolo dvaceti minut). Jezdci velmi často dosahovali maximálních rychlostí svých strojů.

To, v kombinaci se suchem dní minulých, a tím pádem vysokou prašností, mělo za následek, že během závodního víkendu došlo k několika zraněním. Bohužel se nevyhnula ani našim jezdcům. V sobotu byl s podezřením na poranění pánve do nemocnice transportován Radim Kava. Naštěstí se nepotvrdilo původní konstatování, že má pánev naštípnutou.

Hůře dopadl v neděli Radek Havlíček. Ten musel být transportován helikoptérou do liberecké nemocnice. Radek utrpěl vícečetná poranění, která z pochopitelných důvodů nebudeme dále rozvádět. V každém případě mu přejeme brzké a plné zotavení.


Radek Havlíček

Ale zpět k závodění. V sobotu, jako tradičně, načaly program závody dětí. Ve slabších padesátkách kraloval náš Přéma Plucha, který ale závodil mimo pořadí. V konečném účtování se tak na stříbrný stupínek posunul stále se lepšící Ondra Baudyš. Přéma se ovšem dokázal prosadit i mezi silnějšími pětašedesátkami, kde obsadil pěkné páté místo.

Pak již následoval start hobby kategorií E1, E2 a E3. To bylo krátce po jedenácté dopolední. V E1 jsme bohužel žádného zástupce neměli. Tadeáš Danihelka stále ještě nebyl doléčený a Martin „Řízek“ Kastner si plní studijní povinnosti. A tak se tato kategorie opět stala víceméně přeborem semilských a lhoteckých závodníků. To pro nás samozřejmě znamenalo velkou ztrátu v soutěži klubů. V kategorii E2 se naštěstí, po absenci v Bozkově, objevil Martin Horáček, kterého doplnil i Tomáš Kuřík. Martin má skvělé starty a i zde to potvrdil. A právě dobrý start byl v Benešově základem úspěchu. Jednak se v prachu a špatné viditelnosti špatně předjíždí a pak, na rovině tahá každý. Martin se dlouho pohyboval na medailových umístěních, ale ke konci se trochu propadl. I tak ovšem šesté místo znamenalo slušný příděl bodů pro klub. To Kuřoun měl smůlu. Prorazil zadní gumu. Ale rozhodl se dokončit a cílovou pásku proťal na 29. pozici. Také v E3 jsme měli na startu „svátečního“ závodníka (omlouvám se za to označení), Davida Jirku. Ten jednoznačně patří ke špičce kategorie a je veliká škoda, že mu pracovní vytížení nedovoluje odjet více závodů. A David hned od startu tvrdil muziku. Jezdil vpředu a nakonec si dojel pro bronz. Po celou sezonu se kvalitními výkony prezentuje Tomáš Holec. Jenže jeho trápí a limituje zranění kolene. V Benešově se snažil ze všech sil a v sobotu si dojel pro sedmou příčku.


David Jirka

Odpolední závod, který startoval o půl třetí, pak přivábil na start licencované jezdce, oboje veterány a nejslabší kubaturu do 85ccm. A právě v této rozjížďce jsme měli daleko početnější zastoupení. V licencích A jsme nejvíce sázeli na Honzu Balaše. A ten nezklamal. Byť si stěžoval na bolest v tříslech, přesto si bezkonkurenčně povodil zbytek startovního pole – jasné zlato! Velmi dobře se prezentoval také Matěj Hanuš. Ale v áčkách je prostě tvrdý chlebíček a tak i parádní výkon Matějovi stačil „až“ na 14. místo. V sobotu se představil také Roman Vydra, který si dojel pro 18. příčku. Dvaadvacátý dokončil Vašek Bína a dvě místa za ním Michal Kava.


Honza Balaš

V béčkách jsme to měli takové celé, no prostě tím hnědým navrch… A v případě Milana Macháčka to platilo doslova. Jeho již několik dní před závody sužovala střevní chřipka. Nastupoval tak na start dosti vysláblý a se značně nejistým pocitem v břiše. Bohužel tento pocit zvítězil a Milana tak již v prvním kole zachránila kadibudka a závod pro něho skončil. Hůře dopadl Radim Kava. Ten ve snaze o vylepšení svojí pozice při předjíždění těžce havaroval. První pomoc mu poskytl právě předjížděný Ondra Šikola, který Radimovi nahazoval dech. ONDRO, DĚKUJEME !!! Na místě zastavili i další naši jezdci, Adam Erlebach a Michal Hanuš. Radim se rozbil v dost nepřístupném místě a tak jej pořadatelé museli odnést ručně. Po celou dobu u Radima zůstali Adam s Michalem a tak si o pěkném výsledku mohli nechat tak leda zdát. Nakonec byli klasifikováni na 11. (Michal) a 12. místě (Adam). V licencovaných veteránech startoval pouze Radek Havlíček. A vedl si náramně! Dlouho bojoval o prvenství, ale při tankování přišel o kontakt s vedoucím jezdcem a již ho nedotáhl. Musel se tedy spokojit se stříbrem. Ve veteránech bez licence nám nikdo nestartoval a tak poslední dva zástupce jsme měli v pětaosmdesátkách. Vojta Harcuba dlouho trápil ostřílené borce, ale pak jej zradila technika. Bez přední brzdy se moc dobře jezdit nedá a tak Vojta nedokončil. Naopak Pavel Jindřišek si dojel do cíle pro sedmou příčku.


Martin Horáček

Jestliže sobota z našeho pohledu nebyla nic moc, tak neděle byla daleko horší. Může za to havárie a zranění Radka Havlíčka. Ale pojďme popořadě. Všichni jezdci byli sloučeni do jedné rozjížďky, která odstartovala chvilku po desáté. Bohužel již v prvním kole kolem nás neprojel Havlajs… Bylo nám jasné, že se muselo něco stát a když přistával vrtulník, měl jsem neblahé tušení, že letí pro něho. A bylo to tak. Radek měl kolizi s předjížděným jezdcem, kterému odskočilo zadní kolo, a oba skončili na zemi.

Ono v neděli těch zranění bylo o něco více a tak ředitel závodu sáhl k pochopitelnému kroku a závod po necelé hodině a půl zastavil. V áčkových licencích zopakoval vítězství Honza Balaš, Matěj Hanuš si polepšil na 11. místo, Michal Kava poskočil na šestnáctku. Roman Vydra ani Vašek Bína nestartovali. V béčkách nám zbyli pouze Michal Hanuš a Adam Erlebach. Oba zopakovali svoje sobotní umístění. V licencovaných veteránech nám mimo Radka nikdo jiný nestartoval. Zato v nelicencovaných se objevil Jirka Salač. Sice nebyl stoprocentně zdravotně v pořádku, ale chtěl pomoci týmu. To se podařilo skvěle! Jirka si dojel pro bronz. V E1 jsme opět neměli zastoupení, v E2 udržel bednu Martin Horáček, když dojel třetí. I Tomáš Kuřík si výrazně polepšil a dojel dvanáctý. V E3 zůstal sám voják v poli Tomáš Holec a dojel si pro 11. místo. V pětaosmdesátkách tentokrát dokončili oba naši. Vojta Harcuba za sebou dlouho držel lhotecké nestory této kubatury. Ale nakonec jejich tlaku neodolal a dojel pátý. Pavel Jindřišek měl problém se zadní brzdou a tak cílem projel s větší ztrátou na sedmé pozici.


Vojta Harcuba

V klubové soutěži se nám nepodařilo dohnat ztrátu z Bozkova a na třetím místě ztrácíme 34 bodů na vedoucí Enduroklub Semily, resp. 33 bodů na druhý Motosport Lhotka.

Pokud bude Krakonoš milostivý, tak seriál vyvrcholí závodem v tradiční lokalitě na pomezí Jilemnice, Mříčné a Peřimova. To by mělo být 12. – 13. listopadu. Již teď mohu prozradit, že na trati budou změny vynucené osetím tamějších polí. Avšak chystáme rozšíření o nový atraktivní úsek. Tak se nechme překvapit, jak to všechno bude…

-tm-

aktualizováno: 31.03.2024 08:25:32