Bílina enduro 2013

Bílina (Hrobčice), 25. – 26. 5. 2013

 

Druhou soutěž MČR + PČR enduro pod hlavičkou Autoklubu ČR zorganizovali pořadatelé v Hrobčicích nedaleko Bíliny. Oproti „otvíráku“ letošní sezony, tedy endurosprintu v Bílině, se zázemí i trať o kousek posunula a i zvláštní testy byly jiné.

Celkově se nejednalo o zrovna povedený podnik. Počasí moc nepřálo, pršelo jak před soutěží, tak v jejím průběhu. O to by ale ani tak nešlo, podmínky na trati byly pro všechny jezdce stejné. Horší to bylo s celou organizací. Pořadatelé vypsali dost našponované časy, které měli potíže stíhat (zvlášť v prvním kole ze sobotních pěti) i ti nejrychlejší z MČR. Šlo to za předpokladu, že nikde nezůstanete a nikde nezabloudíte. A právě bloudění dělalo jezdcům starosti. Trať nebyla dobře značená, na přejezdech chyběli pořadatelé. A tak se stalo, že i takový matador jako Michal Kadleček nachytal trestné minuty.

To, co v sobotu ještě většina jezdců „skousla“, bylo v neděli už prostě moc. Pořadatel slíbil (a údajně i splnil) přeznačení tratě tak, aby se jezdci nedostali do bahenních pastí, ve kterých skončily naděje mnoha jezdců již první den. Bohužel tohoto přeznačení si nikdo nevšiml a všichni tak jeli stejně jako první den. Opět chyběli pořadatelé (tentokrát nejen na přejezdech, ale i na testech), značení tratě se trhalo a nakonec si každý mohl jezdit, kudy chtěl. Bylo pak jen na zodpovědnosti jezdce, jestli dodrží trať a nebo se vyhne nejtěžším úsekům a trať si zkrátí (jelikož nebyla žádná průjezdní kontrola, nikdo by nikomu nic nedokázal). To o zkracování platí i pro rychlostní zkoušky a tak už celá soutěž přestala být regulérní. Proto se po prvním kole jezdci MČR po vzájemné dohodě rozhodli pro stávku, pomocí motocyklů zablokovali vjezd do časové kontroly a v soutěži nepokračovali. Pořadateli nezbylo než respektovat jejich rozhodnutí a podnik ukončit. Do pořadí šampionátu se tak započítávají pouze výsledky prvního dne.


Lukáš Kučera (foto: czechenduro.cz)

 Z reprezentantů AK Krakonoš Jilemnice se představila opět čtveřice jezdců, tentokráte ale v jiném složení. Matěj Hanuš podnik vynechal, poprvé se naopak letos na soutěži v kategorii hobby představil Milan Macháček. Začněme naším nejúspěšnějším. A to je Honza Balaš. Honza dokázal absolvovat sobotu bez trestných minut a opět vybojoval cenný kov v podobě bronzu za třetí místo v MČR E3. V téže kubatuře jezdí i Lukáš Kučera, který sice chytil jednu minutu natvrdo (zdržel se na enduro testu – zapadl v mokrém a hlubokém písku a o několik sekund nestihl svůj čas), nicméně v těžkých podmínkách vydoloval slušné body za šesté místo.


Honza Balaš (foto: czechenduro.cz)

V PČR nás opět reprezentoval pouze Vašek Bína. Ten jezdí v poslední době ve velké pohodě a svou výbornou formu chtěl potvrdit i zde. Všichni očekávali jeho útok na průběžné vedení v kategorii E2, bohužel nestalo se tak. Vaškovi se stala osudná jedna bezedná mokrá písková past, která spolkla jeho KTM-ku jako malinu. Motorku dostávalo ven 30 chlapů a jedna čtyřkolka s navijákem…. Jak jsem již zmínil, v kategorii hobby startoval Milan Macháček. Bohužel pro pořadatele byli hobíci asi jaksi navíc. Situace na trati předznamenala nedělní „program“. Na trati nebylo vidět pořadatele, mlíko na testech roztrhané, každý si jezdil, kudy ho napadlo. Vzhledem k tomu, že to již nemělo se závody nic společného, odevzdal Milan v časové kontrole kartu a ze závodu odstoupil.

Nechci tady rozebírat situaci v českém enduru ani nějak hanět pořadatele, ale faktem je, že takovéto soutěže nedělají zrovna dobrou reklamu…. Sportu jako takovému a rozhodně se nejedná o dobrou vizitku pro reklamní partnery celého šampionátu ani pro partnery jednotlivých klubů.

Seriál MČR a PČR má další zastávku 10. – 11. srpna v polském Walbrzychu. Věřme, že nedojde k podobnému faux pas jako zde.

-tm-

aktualizováno: 31.03.2024 08:25:32