Bozkov 2013

BOZKOV, 31. 8. – 1. 9. 2013

 

   Poslední prázdninový víkend znamenal další, v pořadí již čtvrtou, zastávku seriálu KTM enduro cross country. Tentokrát celý kolotoč závodů přibrzdil v Bozkově. Určitě všichni letošní účastníci se těšili, že po dešti a blátě (které se staly synonymem podniků v Chuchelně, Košťálově a v Olszyně), na slunné teplé letní počasí. A to se konečně vyplnilo. I když víte, jak to chodí. Člověk je tvor věčně nespokojený, takže i zde se našly hlasy, že se naopak moc prášilo…

   Po loňském posunu v kalendáři na úvod sezony, se bozkovští pořadatelé vrátili ke svému tradičnímu datu, na konec prázdnin. Počasí jim vyšlo výborně. Bylo teplo (v sobotu), povětšinou slunečno, na neděli se sice ochladilo, ale deště, potažmo bláta, jsme se tentokrát nedočkali. Co se trati týče, i zde se událo několik změn. Pořadatelé dokázali domluvit několik sousedních pozemků a trať drobně obměnit. Jedno kolo jezdili ti nejrychlejší okolo čtvrt hodiny.

   Autoklub Krakonoš se na start opět postavil v hodně silném složení. V sobotních závodech jsme měli zastoupení ve všech dospělých kategoriích. Jako první, ostatně jak je na podnicích KTM ECC zvykem, startovali ráno malí závodníci v dětských kategoriích. To bylo 9:00. Bohužel náš klub zde neměl žádného zástupce. Ti se na startovním roštu objevili až v 11:00, kdy startoval první z hlavních závodů. Byl určen pro jezdce hobby kategorií E1, E2 a E3. V nejslabší kubatuře se představil Radim Kava na Yamaze YZ 125. Spolehlivým výkonem se držel po celou dobu závodu okolo desátého místa, aby nakonec desátý také dokončil. Objemově prostřední, ale počtem závodníků nejsilnější, třída E2 byla i z pohledu zastoupení jezdců v červených dresech více obsazená. Největší naděje (medailové) jsme opět vkládali do Adama Erlebacha. Ten jel soustředěně a trpělivě a hlavně hodně rychle. Při průjezdu pod šachovnicovým praporkem byl třetí. Takže medaile zacinkala. Olda Novotný jel také velmi pěkně a svého husara dovezl do cíle na třinácté pozici. Hned za ním, tedy čtrnáctý, dokončil Michal Hanuš. Ve třídě E3 jsme měli zase pouze jednoho zástupce a opět to byl Kava. Tentokrát ovšem Michal, kterému nikdo neřekne jinak, než Luboši. A aby se doma kluci nehádali, tak Michal, stejně jako Radim, dokončil na desáté pozici.


Adam Erlebach

   Odpolední závod startoval ve 14:00 hodin a představili se zde zástupci všech zbylých kategorií. AK Krakonoš měl nejvíce zástupců v Licencích A. Po startu se na čele usadila domácí bozkovská bratrská dvojice Jirka a Lukáš Hádkovi. Ti takto jezdili neohroženě až do konce. Z našich se dlouho nejlépe vedlo Lukáši Kučerovi, který jezdil na čtvrtém místě. A měl to opravdu být Lukášův den. Bohužel cíl však nespatřil. Zhruba po hodině a půl, v posledním kole před plánovanou zastávkou v depu, mu v zadní pasáži tratě došel benzín. Byla to opravdu veliká škoda. Lukášovi to v sobotu hodně sedlo a tak se člověk ani nemohl divit jeho rozhořčení. V konečném pořadí nebyl klasifikován. Na jeho odstoupení nakonec profitoval Matěj Hanuš, který se také představil ve výborném světle. V konečném účtování obsadil čtvrtou příčku. Posledním naším jezdcem v této kategorii byl Jarda Křapka. Ten dokončil na šesté pozici.


Matěj Hanuš

   Licence B patří letos souboji libereckého Radka Pabišky a našeho Mirka Škalouda. Zde se v sobotu z jasného prvenství radoval Míra. Milan Macháček byl druhým zástupcem Krakonoše v této kategorii. Milan měl po noční a tak uvítal start až odpoledne. Bohužel závod se pro něho nezačal vyvíjel moc pozitivně. Na startu nenatočil. A dlouho mu to nechtělo chytit. Celé startovní pole bylo již možná ve čtvrté, páté zatáčce, když se mu konečně zakouřilo z výfuku jeho Husqvarny. Milan to ale nezabalil a pomalu se prokousával nejen polem soupeřů, ale i oblaky prachu, kupředu. V cíli z toho bylo dvanácté místo. Podobný start se „povedl“ i Mírovi Hančovi ve veteránech. Také odjížděl poslední, i když s menším odstupem. Ovšem Míra to je buldok. Zakousl se do soupeřů a svůj výkon korunoval druhým místem. Vedle Míry ve veteránech startoval i Jirka Salač. Jirka měl naopak dobrý start a po celý závod se pohyboval na špici. Konečné páté místo patří k Jirkovu velmi slušnému standardu. Nakonec jsem si nechal kategorii 85ccm. Tentokrát jsme měli na startovním roštu dva zástupce, mladého Romana Vydru a ostříleného Václava Šabatu. Roman hned po startu všem ujel. A až do smolného okamžiku navyšoval svoje vedení. Trať byla po prvním závodě už trochu rozbitá a prach některá rozbitá místa schoval. A to se stalo Romanovi osudné. Ve velké rychlosti trefil schovanou díru a při pádu si zlomil ruku. Velká škoda. Letos měl dobrou fazonu a i na větší stopětadvacítce dokazoval, že rychlost mu rozhodně nechybí. Co nedokázal mladík, musel na sebe vzít matador. Vašek sice dlouho na motorce neseděl, ale jezdit nezapomněl. Jel solidně. V posledním kole mu ovšem v jeho TM-ce zaklepalo. Podle předběžné diagnózy ojnice. Vašek ale nechtěl odjet domů s prázdnou a tak nelenil a když už nemohl motor, opřel se do toho sám. Cílem protlačil motocykl na třetím místě.


Míra Škaloud

   V neděli ubylo startujících ve všech kategoriích a méně bylo i červených dresů. Pořadatelé sloučili oba závody do jednoho. Radim Kava v E1 si hodně polepšil a za páté místo se prošel na vyhlášení nejlepších. V E2 byl tentokrát rychlejší Michal Hanuš, který dojel desátý, Olda Novotný dokončil dvanáctý. Adam Erlebach nestartoval. I Michal Kava v E3 se posunul vpřed, když dojel sedmý. V áčkových licencích dojel opět nejlépe Matěj Hanuš, tentokrát na pátém místě. Sedmý dojel Lukáš Kučera a na devátém místě byl klasifikován Jarda Křapka, kterého potkala lapálie v podobě přetrženého řetězu. Opět veliká smůla. Jarda do té doby jezdil hodně rychle a zcela suverénně si kontroloval třetí pozici. V licencích B Pabiška Mírovi Škaloudovi oplatil sobotní porážku a odsunul jej na druhou pozici. Ve veteránech si sobotní stříbro zopakoval Míra Hanč, Jirka Salač prorazil pneumatiku a nakonec byl klasifikován na patnácté pozici.


Míra Hanč

   V celkovém hodnocení klubů si AK Krakonoš nejen že udržel, ale dokonce upevnil průběžné vedení. Nyní vedeme o necelých 60 bodů před Enduro klubem Semily.

   Další podnik nebude ve Vysokém, jak sliboval původní kalendář. Týden před se totiž do kalendáře vměstnala náhrada za zrušenou neděli v Olszyně. To znamená, že se v sobotu 21. září sejdeme v Ohrazenicích u Turnova.

-tm-

aktualizováno: 31.03.2024 08:25:32