Bozkov 2015

BOZKOV, 10. – 11. 10. 2015

 

Předposlední zastavení letošního seriálu KTM ECC si vzali za své pořadatelé z Motorsportu Bozkov. Měli dost nabitý program, když víkend před motocyklovým cross country pořádali tradiční závody traktorů. Ale jsou natolik zkušení, že si s oběma akcemi poradili na výbornou.

Nás ale zajímají především motorky. V Bozkově se jezdí tradičně dvoudenní závody a nejinak tomu bylo i letos. Počasí vyšlo slušné, po oba dny bylo slunečno, jen po ránu (zejména v neděli) byla kosa, jak se patří! V týdnu před závody trochu popršelo a všichni jsme doufali, že se to projeví i na trati. Jenže marně. Již od sobotního rána se prášilo jak v mlýnici a nejeden motocykl na to doplatil daní nejvyšší.


Míra Hanč

Trať byla z větší části typicky Bozkovská, ale přibyl jeden „nový“ úsek. Nový v uvozovkách proto, že se již jel a to konkrétně v roce 1997 při podniku Mistrovství světa v Semilech. Úsek začínal traversem po odkloněné louce, pak sjezd, opět kousek traverz, další sjezd, kousek krajem lesa, okolo nohy nahoru po lesní cestě, na dvakrát sjezdík lesem přes přemostěný potůček, přejet potůček a výjezd přes pár kořenů na cestu a po cestě dál přes remízek zpět na louky a pole. Samozřejmě nechyběl průjezd zdejší motokrosovou tratí a motanice v místních remízcích. Zkrátka a dobře, dle mého nejhezčí Bozkov za poslední roky (ani ten všudypřítomný prach mi nemohl tento dojem zkazit).


Radim Kava

Ale k závodům samotným. Po Vysokém, kde Motosport Lhotka stáhnul už tak tenký náskok v klubové soutěži, jsme k Bozkovu vzhlíželi s obavami. A to především z důvodu absencí. Honza Balaš absolvoval chirurgický zákrok zraněného zápěstí a pravděpodobně má po sezoně. Tomáš Holec bohužel nedokázal opravit svůj stroj a chyběl rovněž. Problémy s technikou nepustily na start ani Pavla Jindřiška, který měl být zárukou vysokého bodového zisku v málo obsazených pětaosmdesátkách, kde Lhotečtí berou maximální body bez přímého souboje. David Jirka díky pracovnímu vytížení startoval jen v sobotu. Roman Vydra byl po zranění již v pořádku, ale na fungl novém stroji většího objemu a bez tréninku v sobotu na startu rovněž chyběl. Naštěstí jen v sobotu. Po návratu z Bozkova lehce zajel svou novou KTM 250 2T a v neděli již opět topil v béčkových licencích. No, holt zabrat jsme museli my všichni ostatní. Míra Hanč se sice ráno omlouval, že nedorazí, že jej skolila chřipka, ale v rámci boje o udržení prvenství v klubové soutěži přijel, závodil a především vysoko bodoval.


Mirek Škaloud

Sobota byla pro nás trochu tristní. A to jak na zranění, tak i pády a následné poruchy motocyklů. Zranil se Tomáš Kuřík, který si pochroumal ukazováček na levé ruce. Martin Řízek Kastner zlomil spojkovou páčku v nejhorším možném místě trati a nedokončil. Cíl bohužel neviděl ani Michal Hanuš, který jezdí ve velké formě a patří v k největším favoritům nejsilněji obsazené kategorie E2. Nepodařil se mu start a při následné stíhačce utrhl podstavce pod řidítky své KTM.

Nyní raději k těm, co dokončili. V E1 si dobře vedl Radim Kava. Dokonce tak dobře, že čtvrtým místem narušil hegemonii Lhoťáků, kteří byli na prvním, druhém, třetím a pátém místě. A to přesně potřebujeme, v přímém souboji získávat solidní body. Ve stejné třídě si výborně vedl i Tadeáš Danihelka, který dokončil na dvanácté pozici. V E2 opět vysoce bodoval Adam Erlebach, kterého jeho bezchybný výkon vynesl až na třetí příčku. Jarda Šourek dojel osmý, Tomáš Macháček čtyřiadvacátý. V E3 byl Michal Kava čtvrtý a David Jirka po prachmizerném startu pátý. Závod licencí A z našich nejvíce sedl Lukáši Kučerovi, který dojel pátý. Matěj Hanuš byl desátý a Vašek Bína čtrnáctý. Béčkové licence ovládl Míra Škaloud. Ve veteránech pořádně zatáhl Míra Hanč a dojel si pro bronz.


Adam Erlebach

Výsledky to nebyly špatné, ale Lhotka měla svou šestici ještě výše a tak umazala jedenáct ze dvanáctibodového našeho náskoku.

Nesmíme zapomenout ani na zápolení dětí. Ty již tradičně začínají víkendový program závodů. V Bozkově se představila tradiční účastnice Lucka Novotná a nová posila našeho týmu Přéma Plucha. Oba ve třídě do 50ccm. Jak Lucka, tak Přéma se vešli do pětice nejlepších. Lůca byla pátá a Přéma třetí.


Tadeáš Danihelka

Neděle byla pro nás veselejší, ale mohlo být ještě lépe. Radim Kava totiž dlouho vodil všechny „hladové psy“ ze Lhotky v E1 za svými zády. Bohužel to Radimovi letos asi není přáno. Motor jeho dváci tak dlouho ztrácel výkon, až se zastavil úplně. Opravdu velká škoda. Musel ho tak zastoupit Tadeáš Danihelka, který dokončil na parádní třetí pozici. Dokončil i Řízek, který je dvanáctý. V E2 tentokrát dojeli oba naši aspiranti na nejvyšší příčky. Adamu Erlebachovi (stejně jako ve Vysokém) motorka vlivem prachu začala ztrácet dech, ale tentokrát to Adamovi dalo na stříbro. Michal Hanuš dojel těsně pod stupni, tedy čtvrtý. Jarda Šourek urazil řadicí páku, na dvojku dojel do depa, provizorně opravil a ještě stihl dojet sedmý. Tomáš Macháček byl desátý. V E3 jel z našich jen Michal Kava a dojel si pro třetí místo.


Lukáš Kučera

Závod licencí A tentokrát hodně sedl Lukáši Kučerovi. Nestačil pouze na domácího Jirku Hádka a skončil druhý. Matěj Hanuš devátý a Vašek Bína dvanáctý. V licencích B doplatil na nepovedený start Míra Škaloud. Všichni již byli pryč a Mirkovi to ne a ne chytit. Z posledního místa to Míra vytáhl ke konečnému stříbru. Výborně si při své premiéře na novém motocyklu vedl i Roman Vydra, jenž dojel pátý a pochvaloval si jízdu na novém biku. Míra Hanč ve veteránech opět nezklamal a po výborném výkonu získal stříbro.

Lhoteckým se tentokrát tolik nevedlo a tak jsme na ně čtyři bodíky najeli. Celkově tedy před posledním závodním víkendem vedeme o pět bodů. Rozhodne se tak za necelých 14 dní v Benešově u Semil.

-tm-

aktualizováno: 31.03.2024 08:25:32