Bozkov 2018

BOZKOV, 28. – 29. 4. 2018

 

Poslední dubnový víkend se rozjel desátý ročník seriálu KTM ECC. O úvodní podnik se postarali pořadatelé z Motorsportu Bozkov. Jelo se na jejich tradiční trati, kterou připravovali již vloni na vyvrcholení minulého ročníku. Ovšem vlivem počasí jej museli zrušit.

Okruh byl tradičně dobře připravený, mimo části na zdejší motokrosové trati obsahoval rychlé vypalovačky po polích a loukách, sem tam nějaká bažinka, motání v jednokolejce v remízcích, občas dolu, pak nahoru a u silnice výjezd z potoka. Prostě klasické zdejší kolečko, které se oproti poslednímu ročníku jelo opačným směrem. Těm nejrychlejším trvalo jeho zdolání cca. 12 minut.

Počasí bylo možná spíš letní než jarní, sluníčko svítilo, na nebi snad ani mráček a ani nekáplo. I díky počasí v předcházejícím týdnu byl podklad poměrně suchý a tak se dost prášilo. Naštěstí trochu pofukovalo a tak to až zase taková mlýnice nebyla.

Úvod závodního programu patřil tradičně dětem. V kategorii do 50ccm si odbyl svou premiéru malý Vojta Škaloud. Po dvou rozjížďkách si vyzávodil celkové šesté místo. Náš pravidelný účastník této třídy, Ondra Baudyš, přes zimu trochu vyrostl a rodiče budou asi shánět větší kola. I tak si Ondra odváží body za čtvrté místo. V silnějších pětašedesátkách si všechny povodil Přéma Plucha a zaslouženě zvítězil.

Velké závody pak krátce před jedenáctou hodinou odstartovali jezdci Licencí A a B, veteráni licencovaní i hobby a pětaosmdesátky. Ve všech kategoriích jsme měli své zástupce. V áčkách startoval Matěj Hanuš. Jel rychle, jel stabilně a vyjel si šesté místo. V béčkách seriál zažil jeden velký návrat a to hned vítězný. Červený dres po letech opět oblékl Jarda Křapka. A hned od začátku do toho šel naplno. Chvíli bojoval s Mírou Škaloudem, ale ke konci mu trochu cuknul a tento náskok již udržel. Na Škaliho tak zbylo druhé místo. Skvěle zajel také Roman Vydra, který vybojoval pátou příčku. O tom, že béčka jsou letos hodně vyrovnanou a nabitou kategorií, svědčí slova Michala Hanuše, který si dojel pro čtrnácté místo.

Jarda Křapka

V licencovaných veteránech se po pauze představil Míra Hanč. Start mu zrovna nevyšel, odjížděl poslední, ale rychle se propracovával kupředu. Jednu chvíli dokonce vedl. O vedení ovšem nakonec přišel a bral stříbro. Kategorie hobby veteránů měla na startu dva naše zástupce. Hned od startu se do vedení dral David Jirka. Celé závodní pole vodil, ovšem jen do druhého kola. To prořízl zadní pneumatiku a předčasně tak ukončil své bozkovské působení. Naopak loňský vítěz této třídy, Jarda Šourek, se musel po nepovedeném startu probíjet kupředu. A šlo mu to skvěle. Ovšem jen do okamžiku, kdy těžce havaroval. Dlouho nebyl schopný zvednout sám sebe, natož pak motorku. Nakonec zatnul zuby a na morál to doválčil až do konce. Výsledkem jeho snažení je šesté místo. V pětaosmdesátkách se poprvé na start závodu postavil Patrik Jindřišek. Bohužel cíl nespatřil. Během prvního kola měl pád, při kterém ohnul řidítka. Chvíli zkoušel pokračovat dál, ale nešlo to.


Míra Hanč

Odpolední závod svedl na start jezdce hobby kategorií E1, E2 a E3. Zhruba ve 14 hodin poprvé vyletěl k nebi startovací prapor pana Davida a do boje vyrazili borci nejslabší kategorie. Start náramně vyšel našemu Vojtovi Harcubovi. Dlouho jezdil na druhé pozici, ale ani jemu se nevyhnul pád. Ten ho trochu přibrzdil, ovšem i tak z toho bylo vynikající čtvrté místo. Do první desítky se vešel i Tomáš Kuřík a rovněž dobře si vedl dvanáctý Pavel Jindřišek. Martin Kastner musel během závodu řešit technické problémy a patří mu tak 18. pozice. V E2 se ve velmi dobrém světle představil Martin Horáček. Našel pouze jediného přemožitele a skončil stříbrný. Na jedenácté pozici dokončil Adam Erlebach a hned za ním další navrátilec a nově člen našeho týmu Tomáš Kužel. Tomáš měl bohužel ještě během prvního kola pád, při kterém si přivodil otřes mozku a zranění v obličeji. Ovšem ukázal, že je tvrďák a dojel. Na osmnácté příčce se umístil další nováček a slibný talent Eda Vyšanský. Na 23. místě dokončil Tomáš Macháček.  V nejsilnějších E3 o špičku bojoval Tomáš Holec. Nakonec mu stupně vítězů jen těsně unikly a skončil čtvrtý.


Vojta Harcuba

V neděli se pak jel jeden společný závod všech kategorií dohromady. Startovalo o desáté a jak ubylo jezdců celkově, tak mírně prořídly i naše řady. V áčkových licencích Matěj Hanuš zopakoval sobotní šestou pozici. V béčkách naši rovněž zopakovali umístění z předešlého dne, tedy první Jarda Křapka, druhý Mirek Škaloud a pátý Roman Vydra. Jen Michal Hanuš si polepšil na jedenácté místo. Také mezi licencovanými veterány zopakoval Míra Hanč druhé místo, byť dojížděl pohmožděn. Mezi hobby veterány ani v pětaosmdesátkách jsme zastoupení neměli. V E1 se na šestém a sedmém místě seřadili Tomáš Kuřík a Martin Kastner. V E2 byl tentokrát z našich nejrychlejší Adam Erlebach, jenž dojel třetí, hned za ním byl Martin Horáček a na desáté pozici Tomáš Macháček. V E3 poskočil Tomáš Holec o stupínek kupředu a zajistil si tak bronzovou pozici.

Martin Horáček

I letos si to o prvenství rozdají jednotlivé kluby. Po úvodním podniku si průběžné vedení zajistil náš AK Krakonoš Jilemnice s 254 body, druhý Enduroklub Semily má 244 body a třetí Motosport Lhotka má 197 bodů.

Na další podnik nebudeme dlouho čekat dlouho, neboť druhý podnik se koná hned následující víkend. Tentokrát se sejdeme pod horou Kozákov, kde nás bude hostit Motorsport Chuchelna.

-tm-

 

aktualizováno: 31.03.2024 08:25:32