Chuchelna 2015

KOZÁKOV, 9. - 10. 5. 2017

 

Druhou zastávkou letošního ročníku seriálu KTM ECC se stal Kozákov, kde tradičně v okolí místní sjezdovky závody pořádá Motorsport Chuchelna. A když už jsme u tradic, tak pokračujme. Pořadatelé mají s místními vlastníky pozemků dohodu, že závody budou jednou za dva roky. Proto vloni byla opět pauza. A také tradičně je zdejší podnik velmi náročný, o což se většinou zaslouží počasí.

A nejinak tomu bylo i letos. V týdnu před závody to vypadalo na ideální víkend, ale sobotní ranní přeháňka všechny utvrdila v tom, že Kozákov se za sucha prostě nejede. Bohužel pršelo zrovna na dětské závody. Pak přestalo a další vydatný déšť přišel prakticky ihned po dojezdu sobotního odpoledního závodu. A pršelo dlouho, prakticky celou noc. To samozřejmě mělo zásadní vliv na podmínky na trati při nedělním závodě.

Trať se zde příliš nemění. A tak i letos se jezdci svezli několikrát po sjezdovce nahoru a dolů, druhou část trati opět tvořil členitý úsek s mnoha kluzkými kameny, kořeny a byl zde zařazen obtížnější výjezd plný kamenů. Jeden okruh měřil něco přes 5km. Čas na jeho projetí se výrazně lišil dle výkonnosti jezdců.


Míra Škaloud

Podle regulí seriálu závodní program začínají děti. Jak již bylo řečeno, na jejich rozjížďky pršelo. A to tak, že poměrně vydatně. Doplatil na to i náš jediný malý závodník, kterým byl Matyáš Rek. Máťa se snažil, ale bohužel namoklý a rozbahněný kopec byl nad jeho síly i nad možnosti obutí jeho motocyklu. A tak po seznamovacích jízdách nenastoupil ani k zaváděcímu kolu, ani k závodům samotným.

Na dopolední závod se vyčasilo, což jistě potěšilo nejen jezdce, ale i početné zástupy z řad diváků. V jedenáct hodin se na startovní čáře sešli zástupci hobby kategorií E1, E2 a E3. Start byl po sjezdovce směrem vzhůru. A samozřejmě u toho byly zástupci AK Krakonoš Jilemnice. V E1 jsme měli dva koně. Nešťastníkovi z úvodního podniku v Kunčicích, Radimu Kavovi, se bohužel i nadále lepí smůla na paty. Na Kozákově nejprve nenastartoval. Z „lajny“ odjížděl beznadějně poslední. Ale již během prvního kola se dokázal propracovat k medailovým příčkám, které by měl pravidelně okupovat. Pak ovšem poškodil spojkovou páčku a následně vlivem zanesení chladičů uvařil motor své Yamahy a musel odstoupit. Je to veliká škoda, Radim se pěkně rozjezdil a ne a ne to potvrdit výsledky. Tadeáš Danihelka se s nástrahami trati rovněž statečně pral a jeho snaha ho vynesla na devatenáctou příčku v cíli. E2, to je letos naše nejúspěšnější hobby kategorie. O medailová umístění se stejně jako v prvním závodě ucházeli Adam Erlebach a Michal Hanuš. Adam předváděl přímo profesorský výkon, jel velmi ekonomicky a dojel si pro stříbro. Michal těží z výborné fyzické kondice a nový motocykl mu také mimořádně sedl. Výsledkem bylo pro něho čtvrté místo. Posledním naším zástupcem byl Tomáš Kuřík. Ten bohužel cíl nespatřil, neboť několikrát vařil až mu motor zhasl a nechtěl naskočit. V E3 jsme měli dva zástupce a od obou jsme čekali útok na příčky nejvyšší. Tomáš Holec je velmi rychlý a po slabším startu se dostával do popředí. Bohužel ani on se nevyhnul drobnému zaváhání, při kterém poškodil zadní brzdu. Ale je bojovník a závod dokončil i bez brzdy. Dojel si pro třinácté místo. U Michala Kavy platí, že čím jsou těžší podmínky, tím je rychlejší. A přesvědčil nás o tom i zde. Dokázal se vyrovnat s nástrahami trati a dojel si pro šesté místo.


Adam Erlebach

Odpolední závod byl ve znamení licencí A a B, veteránů a jezdců na pětaosmdesátkách. Start proběhl krátce po čtrnácté hodině a jezdci v červených dresech samozřejmě nechyběli. V áčkových licencích jsme měli nejsilnější zastoupení. Hned od startu se na čele usadil Honza Balaš, kterého zpočátku pronásledoval mladší z klanu Hádků, tedy Jirka. Ten se ale dostal do problémů a ze závodu se stala ONE MAN SHOW v podání našeho Honzy. Bezpečně zvítězil. Lukáš Kučera letos předvádí velmi solidní výkony a Kozákov nebyl výjimkou. Jel si trpělivě to svoje a nakonec byl, i přes řadu drobných pádů, čtvrtý. Matěj Hanuš opět zůstal trochu déle na startu, chvilku to trvá, než motor jeho Husqvarny naskočí. Špička se mu tedy hned zkraje maličko vzdálila a Matěj bojoval někde uprostřed pole. V cíli z toho byla třináctá pozice. Milan Macháček poprvé závodil na čtyřdobém stroji a tak to bylo spíše o sbírání zkušeností. Dokončil na devatenáctém místě. Vašek Bína měl smůlu. Krátce před koncem mu motocykl zdechl a nechtěl chytit. Vašek chvíli bádal, až přišel na prasklou pojistku. Po její výměně půllitr od KTM ožil a Vaška dovezl pro bod za dvacáté místo.

Licence B jsou letos opět našlapané. O první příčky se perou i naši, Roman Vydra a zejména Mirek Škaloud. Mirek to potvrdil i zde, když si po velmi dobrém výkonu dojel pro stříbro. Roman byl se svojí stopětadvacítkou ve výjezdech po sjezdovce v mírné nevýhodě, ale i tak bojoval. Odměnou mu je osmé místo. Ve veteránech ani malorážkách jsme tentokrát zástupce neměli.


Radim Kava

Na druhý den pořadatelé sloučili všechny kategorie do společné rozjížďky, která odstartovala v deset hodin. Noční liják trať hodně rozmočil a tak pořadatelé sáhli ke změnám. Spodní pasáž trati přeznačili. Ovšem nejen kluzké kameny dělaly potíže. Na loukách na sjezdovce se vytvořila bahenní kašička a dokonce i někteří áčkaři měli problém vyškrábat se nahoru. Startovní pole značně prořídlo, i našich barev bylo méně. Nejsilnější zastoupení jsme opět měli v Licencích A. Tentokrát však Honza Balaš nedominoval. Dvakrát si „otočil“ koleno a následně kolidoval s jedním z Hádků. Aby toho nebylo málo, tak i jemu začala motorka vařit a tak se Honza logicky rozhodl pošetřit sebe i stroj. Cílem však projel a bral body za deváté místo. Lukáši Kučerovi těžké podmínky vyloženě svědčí. Opět to potvrdil čtvrtým místem. Matěj Hanuš se rovněž dokázal posunout kupředu, konkrétně na šestou pozici. A statečně se s nástrahami tratě i počasí pral i Vašek Bína. Dojel desátý. V béčkových licencích Míra Škaloud zopakoval druhou příčku, Roman Vydra se trochu propadl, skončil desátý. V neděli se na startu objevil i Olda Novotný a dojel si pro devátou pozici. V E1 nám nikdo nejel. V E2 bylo na čelních příčkách pořadí jako přes kopírák s prvním dnem. Opět zvítězil Vysocký Aleš Kučera, následoval náš Adam Erlebach, opět Vysočák Franta Medek a za ním náš Michal Hanuš. V E3 naskočil pouze Michal Kava a dokázal si polepšit na čtvrté místo. Veteráni i malorážky byli bez naší účasti.


Michal Kava

V celkovém pořadí hodnocení klubů došlo k mírným změnám. Ztratil Enduro klub Semily (v neděli bodovali pouze čtyři jezdci). Nejvíce bodů si z Kozákova odvezl Motoklub Vysoké, který i tak ovšem zůstává na třetím místě. Průběžně vede náš AK Krakonoš, který dokázal na druhý Motosport Lhotka najet „nicotných“ sedm bodů a průběžné vedení zvýšit na 18 bodů. Tato soutěž tedy i nadále slibuje velké drama.

Nyní následuje dlouhá pauza. Sejdeme se totiž až 19. září ve Vysokém nad Jizerou.

-tm-

aktualizováno: 19.03.2024 10:50:44