Dolní Hradiště 2014

DOLNÍ HRADIŠTĚ, 26. – 27. 7. 2014

 

   Po úvodním podniku MMČR a PČR enduro, který se konal zkraje května v Bílině, se na druhý díl čekalo až na závěr července. Česká endurová smetánka se sešla v Dolním Hradišti. Otěží celé soutěže se chopil zkušený pořadatel pan Kroupa st. Ten má za sebou již celou řadu uspořádaných soutěží a závodů a pro letošek kolo z minulých let poměrně výrazně modifikoval.

   Jezdci si pochvalovali zejména část do první časové kontroly, kde nechyběly pěkné výjezdy ani sjezdy. Do druhé se pak jelo převážně po cestách. Enduro test známý z let minulých zůstal, cross test musel změnit své umístění a při stěhování se změnil i jeho charakter. Byl totiž prezentován jako další enduro test. Takže testy byly dva, stejně jako časové kontroly. Při zjišťování časů v pátek kvečeru, budily cifry uvedené pořadateli trochu respekt. Do první časovky to bylo totiž 40 minut, do druhé pak rovných 60. Počasí bylo pěkné a tak nic nebránilo vypsání áčkových časů.


ÚP, neboli uzavřené parkoviště před startem

   Bohužel hned úvod soutěže přinesl drobné zmatky. Jeden nejmenovaný člen jury (mimo jiné odpovídající za ekologii) totiž zapomněl doma přihlášky a technické karty. Takže přihlášky vyplňoval znovu každý, kdo ji poslal méně než 14 dní před podnikem, a technické karty pak úplně každý. Proto se u formální přejímky tvořily dlouhé fronty a vše se natahovalo.

   Start byl v sobotu od deseti hodin a to již vše běželo jak na drátkách. Za AK Krakonoš Jilemnice se představili tradiční zástupci, tedy Lukáš Kučera (MMČR E2), Míra Hanč (PČR VET1) a Milan Macháček (PČR E2), které doplnil ještě Jirka Salač (PČR VET2). Trochu překvapeni jsme byli, když do druhé časové kontroly začali první jezdci přijíždět o cca. 20 minut dříve. Po telefonátu do první časovky jsme zjistili, že i tam měli závodníci najeto asi čtvrt hodiny. Pan Kroupa sice na ranní rozpravě naznačoval, že časy jsou volnější, ale že až tak, to nikdo nečekal. Takže na druhý den byly časy na oba přejezdy zkráceny.


Milan Macháček při sobotním startu

   Ale zpět k sobotnímu dění. Pro jezdce MMČR byla vypsána čtyři kola, pro všechny ostatní pak kola tři. Počasí bylo slunečné, takže jezdci byli vyprahlí jak Sahara a řádně propocení. Naši dokončili všichni. Lukáš byl devátý, Míra druhý, Milan třetí a Jirka druhý. Lukáš se nějak nemohl dostat do tempa a jeho zmar se naplnil při posledním průjezdu druhého testu, kde mu ve výjezdu zůstal stát smolař dne Marek Borák (bojoval o vítězství, ale došel mu benzín) a Lukáš ztratil další drahocenné sekundy. Míra se pokoušel prohánět navrátilce na enduro vložky Honzu Ungra, který ale bohužel byl nad jeho síly. Milan se pomaleji rozjížděl, ovšem finišoval vítězstvím na posledním enduru. Jirka jako jediný ze starších veteránů dokázal sekundovat Rendovi Šefrovi.


Míra Hanč pózuje s pohárkem za druhé místo

 

   V noci na neděli trochu popršelo. Ale nijak výrazně. Takže pořadatelé ponechali pokrácené A časy. Jen počet kol se snížil na tři pro MMČR a dvě pro PČR. Během dne bylo opět vedro, i když ne tak slunečno, mistrákům pak poslední průjezd enduro testem zpestřila krátká, ale vydatná přeháňka. Co se výsledků našich jezdců týká, mnoho změn se neudálo. Lukášovi podle jeho vlastních slov chybí v českém mistráku trochu toho štěstíčka. Nedaří se mu potvrdit dobré výsledky z Evropy. I v neděli zakončil na deváté příčce. Míra opět marně naháněl Ungra, takže zase druhé místo. Milan si jel pro druhé místo. Bohužel jsem ho před posledním testem trochu vyblbnul, aby zatáhl, že první místo není úplně ztraceno. Bohužel Milan dvakrát lehnul a ve výsledku z toho byla o necelou půl vteřinku opět třetí příčka. Jirkův největší soupeř, Renda Šefr, měl potíže se špatným moousem a tak Jirka vystoupal pro pohár nejcennější.


Jirka Salač v neděli vítězně

   Na jezdce přeboru čeká již pouze poslední podnik, týden před koncem prázdnin ve Mšeně. Mistrák zakončí svou sezonu o 14 dní později při podniku ME v Uhlířských Janovicích.

-tm-

aktualizováno: 31.03.2024 08:25:32