Drapák rodeo 2017

DRAPÁK RODEO, PETŘÍKOVICE, 21. – 23. 4. 2017

 

O tradiční, možná již legendární, ale zajisté kultovní „Český Erzberg“, neboli Drapák rodeo, jsme nebyli ochuzeni ani letos. Více než 400 závodníků opět přivítala obec Petříkovice nedaleko Trutnova. Stalo se tak od pátku 21. do neděle 23. dubna.

Povídání o tom, že se jedná o nejobtížnější a nejextrémnější enduro závod u nás, to by bylo zbytečné nošení dříví do lesa. Zaměřme se tedy na podstatná fakta. A dlužno říci, že pro AK Krakonoš Jilemnice velice příjemná fakta. Do závodu totiž nastoupili dva naši jezdci. Zkušenostmi z opravdového Erzbergu posílený Míra Škaloud a původem trialista Honza Balaš. Oba tedy měli pádné předpoklady uspět. A to se také stalo. Jak Míra, tak Honza, se z pátečního prologu kvalifikovali do nejlepší kategorie ELITE. Ta byla určena pro třicítku nejrychlejších, a zatímco Míra postoupil z 21. pozice, Honza nestačil pouze na specialistu na extrémní enduro Davida Cypriána.

V sobotním a nedělním programu Míra dokázal zrychlovat a vylepšovat si své postavení v závodě. Sobotní jízdu dokončil na 17. příčce, v neděli skončil jako 14., což mu vyneslo i totožnou pozici v konečném účtování.


Škali

Honza o víkendu ukázal své umění v plné parádě. Po oba dny před sebe nikoho nepustil a zaslouženě tedy ovládl letošní Drapák rodeo! No, a jak to Honza viděl, na to jsme se ho nezapomněli zeptat. Takže:

 

Honzo, jak obtížný byl letošní Drapák?

HB: Letošní Drapák byl podle mého obtížnější, než před rokem. Byl o nějaký ten výjezd těžší a celkově byl delší.


Honza

Popiš nám trochu systém závodu.

HB: Drapák startuje vždy už ve čtvrtek, kdy je zahájena formální přejímka a lepeni čipů (na přilbu a přední tabulku na motorce). V pátek v ranních hodinách je taktéž ještě možnost zařídit si formální přejímku. Poté je zahájen v 11 hodin prolog, který měří cca 17 minut a každý jezdec do něho startuje sám po 30 sekundách a jede každý stejnou trať. Startuje se podle čísel přidělených pořadatelem. Podle zajetého času a výsledku v prologu se sestaví startovní rošt a rozdělí se do různých tříd. Pro sobotní a nedělní závod je trať stejná. V sobotu se startuje podle pátečního prologu a v neděli podle pořadí sobotního závodu.

 

V prologu jsi skončil druhý, jak to vypadalo z tvého pohledu?

HB: Tak byl sem za Davidem a byl sem rad, že nemusím startovat do sobotního závodu z první pozice. To jsem úplně nechtěl.  


Honza

Sobotní závod jsi již ovládl. Jak se ti jelo? Jak jsi bojoval s Davidem Cypriánem?

HB: Do sobotního závodu jsem odstartoval z druhé pozice za Davidem. Myslím si, že pro mě to byla lepší pozice, jelikož jsem měl měřítko, jak rychle mám jet, jaké tempo mám nasadit, abych se neunavil a nebo někde nerozbil. Trať byla hezká, nerozježděná a výjezdy krásné. No a výsledek super! Již na 3. ČP jsem Davida předjel a od té doby jsme jeli kolo na kolo. Nikdo z nás nedělal žádné velké chyby.

 

Přemožitele jsi nenašel ani v neděli. Popiš nám průběh.

HB: Nedělní závod byl o něco těžší. A to tím, že byla trať už rozježděná ze sobotního závodu a také do rána zapršelo. Takže bylo bláto skoro všude a ne jen v potůčkách. Odstartoval jsem z první příčky a tu sem také udržel až do cíle. 


Honza

Co Erzberg rodeo, neláká tě?

HB: Samozřejmě, že by to byl perfektní další krok ke splněným snům v životě. Ale nepočítám, že bych tam zajel nějaký závratný výsledek napoprvé. Nebojím se říct, že bych se chtěl zúčastnit již v tomto roce.

 
Děkuji za rozhovor.

-tm- 

aktualizováno: 19.03.2024 10:50:44