JILEMNICE 2015

VYVRCHOLENÍ SPRINTU POD TAKTOVKOU KRAKONOŠE

 

O závěrečný podnik Mezinárodního mistrovství a Přeboru ČR disciplíny endurosprint jsme se postarali my, tedy AK Krakonoš Jilemnice. Stalo se tak ve dnech 26. - 27. září. Místem konání byla tradiční lokalita na pomezí Jilemnice, Mříčné a Peřimova.

Byla to pro nás všechny v mnoha ohledech nová zkušenost. V novodobé historii klubu jsme pořádali vždy „jen“ podniky na regionální úrovni a navíc typu cross country. Nějaké obavy jsme měli (depo a zázemí na zelené louce, 14 dní po Šestidenní, …), ale nakonec všechno klaplo.


Pavel Bujárek na Jawě

Traťově sprint hodně vycházel z loňského cross country. Jen jsme okruh rozdělili na dva měřené testy. První jezdili ti nejlepší lehce přes sedm minut, ten druhý jsme museli zkrátit a byl nakonec okolo pěti minut. Zkrácení bylo vynuceno změnou obhospodařovatele těsně před závody a zákaz vjezdu na určité pozemky. Ale podařilo se vymyslet některé nové úseky a druhý test se jel opačným směrem než bylo při country zvykem. Každý jezdec odstartoval, hned najel do prvního testu, po němž následoval kratičký přejezd na druhý test, pak do depa a následně do jediné časové kontroly.

Co nás úplně nepodrželo, bylo počasí. Sice jsme si přáli na závody pěkně a slunečno (což se vyplnilo), ale také jsme potřebovali, aby před závody, nebo přes noc, zapršelo. To se nestalo a tak nejen jezdci po celý víkend bojovali s oblaky prachu. Naštěstí pofukoval vítr a tak to ještě bylo relativně únosné. Nicméně auta a stany v depu i zázemí byla pokryta slušnou vrstvou. Na trati se pak vyjížděly místy hluboké prachové koleje.


Lukáš Kučera

Starty byly jak v sobotu, tak v neděli, stanoveny na 8:30. V sobotu se nejprve na start postavili jezdci MMČR a kategorie PČR Veterán 1. Dohromady se jich na trati pohybovalo 42. Pro mistráky bylo vypsáno sedm kol, vetráni jeli o jedno méně. Dali jsme jim 20 minut na kolo, aby úplně nevychladli. Přeborníci startovali přesně v poledne. Na startu se jich sešlo 63 (z toho dvě ženy) a na jeden okruh jsme pro jistotu stanovili 30 minut. Jezdci absolvovali šest okruhů, vyjma žen, osmdesátek a starších veteránů, kteří měli o jedno kolo méně. Den pak uzavřel samostatný závod hobby jezdců bez licencí. Těch bylo nakonec nejvíce, konkrétně 66. Samozřejmě byli rozděleni do klasických kubatur E1, E2 a E3. Jeli čtyři kola a na jedno kolo měli také 30 minut.


Matěj Hanuš

Ve výsledcích se z pohledu našeho klubu jednoznačně nejvíce vyjímá vítězsví Lukáše Kučery v MMČR třídy E3. Ve stejné kategorii dojel Vašek Bína sedmý. V MMČR E1 startoval Matěj Hanuš a dokončil jako desátý. Milan Macháček to po delší, zdravotními problémy vynucené, pauze opět zkusil v MMČR E2, ale bohužel záda řekla po pěti kolech dost a tak Milan nedokončil. Další naše zástupce jsme měli v přeboru. Ve třídě E3 nedal nikomu šanci Míra Škaloud, zaslouženě zvítězil. Ve dvojkových veteránech se na bronzový stupínek prosadil Jirka Salač. V céčkách bronz o kousek utekl Michalu Hanušovi, skončil čtvrtý. Nejvíce nás startovalo v hobících. V E1 dojel pátý Tadeáš Danihelka a sedmnáctý Pavel Jindřišek. Nutno dodat, že pro Pavla to byly první závody a navíc jel mezi stopětadvacítkami na osmdesátce. Třída E2 nám přinesla více vavřínů. Přemožitele nenašel Adam Erlebach, Olda Novotný dojel třetí, Jarda Šourek pátý, Tomáš Macháček desátý a Tomáš Kuřík dvanáctý. V E3 dosáhl na bronzový stupínek Tomáš Holec, kterému krátce před startem vypověděla službu jeho motorka a tak byl rád za velkorysou nabídku Lukáše Kučery. Nezvykle tak tedy jel na dvoutaktu. Radim Kava byl osmý a Jarda Křapka bohužel cíl nespatřil.


Míra Škaloud

Jak již bylo řečeno, i v neděli se začínalo o půl deváté. Jen pořadí statů se vyměnilo. Hned ráno začínal přebor (5 okruhů (ženy, 80ccm a VET2 4 kola) po 25 minutách na kolo), od jedenácti hodin si své rozjíždky odzávodily děti a v pravé poledne se na start dostavili mistráci s jedničkovými vetoši (6 a 5 okruhů po 20 minutách). Startovní pole trochu prořídlo, ráno jsme měli 46 přeboráků, odpoledne 33 mistráků s mladšími veterány a mezi tím 13 dětí. A právě u dětí se na chvíli zastavme. Jejich zápolení se započítávalo do seriálu MOTOAKADEMIE, jehož to byl třetí a poslední díl. Poprvé se jezdilo při sprintu v Radvanicích a následně v Bílině. Děti byly rozděleny do kubatur do 50ccm a do 65ccm. Za celým projektem, který je podporován Autoklubem ČR a Olympijským výborem ČR, stojí paní Květa Živná. Na příští rok je slíbeno pokračování seriálu při každém mistráku endurosprintu.


Lucka Novotná

Řečí výsledků dopadla neděle následovně. U Kučerů se mohlo pořádně slavit. Lukáš dokázal zopakovat sobotní vítězství a tak poprvé v kariéře opanoval podnik Mezinárodního mistrovství ČR! Vašek Bína poskočil na šestou a Matěj Hanuš na devátou pozici. V přeboru opět potvrdil svou suverenitu Míra Škaloud (s přehledem první), Michal Hanuš tentokrát na stupně dosáhl a to hned na stříbro. Jirka Salač nestartoval. Mezi dětmi se slušným výkonem prezentovala Lucka Novotná v padesátkách. Dojela třetí.


Jirka Salač

Celkově vládla po celý víkend dobrá atmosféra. Diváků se mi zdálo o něco méně než bývá na cross country, některým se moc nezamlouval systém sprintu, kdy jim oproti country chyběl hromadný start, kontakty a předjíždění a také přehled o průběžném pořadí. Holt se jedná o jinou disciplínu našeho krásného sportu. Stánky s občerstvením byly tradičně dobře zásobeny, párty stan pro posezení i skákací hrad pro děti byly stále v permanenci. V sobotu večer se posedělo u táboráku, kde se o hudbu na kytaru a zpěv starala Kristýna Holcová.


Michal Hanuš

Sem tam se našli jedinci (z řad návštěvníků), kteří nesmyslně místo po cestě jezdili po louce a v jeteli, ale naštěstí jich nebylo tolik a nechali se umravnit. Tým lékařů a sester byl, díky Bohu, po oba závodní dny takřka bez práce a nemusel řešit (mimo nějakých odřenin) žádná zranění.


Adam Erlebach

Velký dík patří celému pořadatelskému týmu, který i dle vyjádření zástupců AČR odvedl velmi dobrou práci. Také bychom rádi poděkovali všem vlatníkům pozemků, kteří nám vyšli vstříc. Celkově uspořádaný podnik hodnotíme kladně (reakce jezdců byly pozitivní, zástupci AČR jsou spokojeni). Samozřejmě, že jsme narazili i na nějaká slabší místa, která do budoucna ještě vychytáme. Ale nejedná se o nic zásadního, co by snížilo sportovní hodnotu podniku.


Lukáš Kučera na stupni nejvyšším!

V tuto chvíli je samozřejmě značení trati odstraněno a dotčené pozemky zarovnány. Co bude za rok, to se teprve uvidí....

-tm-

aktualizováno: 31.03.2024 08:25:32