Jarda Křapka 2013

Rozhovor s Jaroslavem Křapkou

 

   Pomyslnému mikrofonu nemohla uniknout ani výrazná posila Autoklubu Krakonoš pro sezonu 2013, kterou se stal Jaroslav Křapka. Jarda, věkem stále junior, se soutěžemi především baví a možná i proto zvolil před sezonou druhý seriál Mistrovství republiky. A právě zde ukazuje, že rychlost mu rozhodně nechybí a třeba na soutěži v Šumperku zle zatápěl několikanásobnému mistru republiky Zdeňku Gottvaldovi. A právě na téma MČR enduro jsme si s Jardou trochu popovídali:

Jardo, ty jako jediný z jezdců AK Krakonoš se v letošní sezoně soustředíš na MČR enduro pod hlavičkou CAMS (nikoli AČR). Co tě vedlo k tomuto rozhodnutí?

JK: Letos závodění neberu tak vážně jako dřív a proto jsem se rozhodoval hlavně kvůli závodům, které se mi líbí. A pod hlavičkou CAMS byly z mého pohledu pěkného svezení na enduru hezčí závody jak pod Autoklubem. 

Na první soutěži v Bílině jsi nestartoval, ale druhou ve Frýdlantu nad Ostravicí jsi ovládl. Zde se prý jezdí snad nejkrásnější soutěž v ČR. Jak jsi to viděl ze svého pohledu?

JK: V Bílině jsem nestartoval právě z důvodu, že se mi moc nelíbí zdejší trať a proto jsem jel až do Frýdlantu. Každý si zdejší trať pochvaluje a i když to je jen jednodenní závod, tak jsem se zde rozhodl startovat. A závody mě určitě nezklamaly. Okruh měl cca 40km, po silnici se téměř nejelo a zbytek bylo krásné svezení po lese s řadou výjezdů a sjezdů. A 8 minut dlouhý ET s pěkným výjezdem na konci značí, že se jednalo o krásnou soutěž.

Nyní jsi byl dvakrát stříbrný v Šumperku. Porazil tě pouze několikanásobný mistr ČR Zdeněk Gottvald. Byl to velký boj?

JK: Boj to zas tak velký nebyl. Ač jsem se snažil, tak Zdeněk byl vždy o nějakou tu vteřinku rychlejší a zvítězil o nějakých 20 sekund. 

Jaký vůbec Šumperk byl?

JK: V Šumperku je vždy hezká soutěž, teda alespoň mně se líbí a letošek nebyl jiný. Jen škoda, že pár dní před závody nezapršelo, prachu bylo až až. Trať se jela oproti předchozím letům v opačném směru, tak alespoň zas bylo něco jiného. Cross test byl natažený z části po zdejší trati a byl téměř úplně stejný jako loni, s pár skoky, několika umělými překážkami a jezdil se něco přes 3 minuty. Enduro test byl natažený na odkloněné louce, kde se střídaly rychlé úseky s technickými a v součtu měl okolo 4 a půl minuty. Šumperk je klasické enduro, které nezklame.

Další podnik se měl konat v Opařanech. Bohužel kvůli povodním, které letos republiku postihly, byli pořadatelé nuceni soutěž zrušit. Jak moc tě to mrzí?

JK: Opařany jsou letos bohužel zrušeny a mě to dost mrzí. Do Opařan jsem jezdil téměř každý rok, protože se mi zde enduro líbí. Ale s tím už teď nic neuděláme.

Jak si vůbec stojíš v průběžných výsledcích po jednom vítězství a dvou stříbrech? Dá se říci, že pošilháváš po titulu mistra republiky? Zúčastníš se poslední soutěže?

JK: V průběžném pořadí ve třídě jsem na 2. místě, ale na 1. místo ztrácím spoustu bodů, když jsem se nezúčastnil prvního podniku v Bílině. Na podzim se jede ještě Šiklův Mlýn, tak jestli vše půjde tak jak má, pojedu se tam podívat. A budu doufat, že pořadatelé vymyslí oproti loňsku na přejezdech kromě asfaltu i nějaký ten nezpevněný povrch cool.

Díky za rozhovor a ať se Ti i nadále daří nejen na závodních tratích!

-tm-

aktualizováno: 31.03.2024 08:25:32