Jinín 2011

JINÍN, 19. - 20. 3. 2011

 

     Letošní sezonu začal náš tým AMK KRAKONOŠ na trati jihočeského Jinína. Jednalo se úvodní podnik mezinárodního mistrovství ČR, přeboru ČR a hobby motocyklů a čtyřkolek cross country.

     V organizaci došlo hned k několika změnám. Už se nejezdí jeden den motocykly a druhý čtyřkolky (nebo naopak), ale všichni jedou po oba dny. Další změnou je rozdělení jedné rozjížďky MČR na dvě kratší části s přestávkou 15 minut. Poslední zásadní změna potkala přebor C, když už se nejedou dvojice, ale jednotlivci.

     Teď ale k závodům samotným. Základem závodního okruhu byla opět motokrosová trať prodloužená o klasické i nové úseky. Jedno kolo se jezdilo okolo sedmi až devíti minut podle podmínek na trati. Celý závodní víkend poznamenalo počasí. Když jsme vyjížděli od nás z hor, padal déšť se sněhem. Okolo Prahy byla souvislá pokrývka čerstvě napadaného sněhu, ale už nic nepadalo. Čím více jsme se blížili Strakonicím, tím více se stmívalo a nakonec začalo pršet. Déšť pozvolna ustal, ale pod mrakem bylo pořád. Až v sobotu se na nás začalo střídavě usmívat sluníčko. Ale čím více se vyjasňovalo, tím větší byla zima. Po této zkušenosti snad už konečně zateplíme naši dodávku enlightened.

Honza Nosek míří vstříc dalším zážitkům

     AMK KRAKONOŠ vyslal do bojů trojici svých borců. V MČR nastoupil Milan Macháček a v přeboru C Honza Nosek a Tomáš Macháček. Jako první se na trať v sobotu vydali čtyřkolkáři. Alespoň částečně vyházeli z trati bláto, kterého bylo na každém kroku přehršel. Jako první motorkáři se na trať postavili jezdci přeboru ČR a přeboru C. Náš klub měl tedy na startu dva zástupce. Ti startovali ve třetí a současně poslední vlně. Start byl famózní. Na kopci v první zatáčce oba hájili první místa v pořadí Tomáš a Honza. Zbytku pole (až na jednoho soupeře, který odpadl až ke konci kola) ujeli. Chvíli se střídali ve vedení, ale Tomášovi začali docházet síly, takže Honza si dojel pro jasné vítězství a Tomáš uhájil druhou příčku. Pak se na start postavili mistráci a s nimi i Milan. Ten jede v kubatuře Enduro 3 a jak sám říká, ještě si nezvykl na větší objem. A bylo to něm znát, nedokázal se dostat do pohody a chytit rytmus. Navíc si při jednom z pádů pochroumal koleno, takže byl rád, že spatřil cíl v obou rozjížďkách. Shodně je dokončil na deváté pozici.

Tomáš Macháček ve sjezdu

     Nedělní ráno nás přivítalo krásným slunečným a velmi mrazivým počasím. Tentokráte začínali motorkáři. Jako první se na ještě zmrzlou trať vydali jezdci kategorie Hobby. Další v pořadí následovali jezdci přeboru ČR a přeboru C. Start již nebyl tak podařený. Honza se opět usadil na čele, ale Tomáš odjížděl se ztrátou poslední. Sice již ve třetině kola byl opět druhý, ale v posledním stoupání před cílem se snažil objet zacpanou trať, zvolil špatnou kolej a ztratil nejen dost času, ale i sil. Projevila se i únava z předchozího dne a tak šestá příčka je ještě krásná. Honza si jel svoje sólo a nikým nerušen suverénně zvítězil. V celkovém hodnocení obou dvou dnů Honza získal pohár za první místo a Tomáš pohárek za třetí pozici. Po přeboru se už začali řadit jezdci MČR. Milan si bohužel ještě v průběhu první rozjížďky otočil v sobotu načaté koleno. Tím pro něho závody skončili.

     Hodně překvapení a vzruchu nastalo při sobotním vyhlašování. Jezdci nedostali poháry, tak jak bývá zvykem, ale pouze diplom s fixem napsaným jménem závodníka. V neděli se nevyhlašovali nejlepší z nedělního závodu, ale nejlepší v součtu výsledků z obou dní. Hodně lidí toto nechápalo a klepalo si na čelo. Při prostudování nových řádů cross country je jasné, že se pořadatelé ničeho proti řádům nedopustili, ale je to podivné. Tímto jednáním se mohou cítit poškozeni účastníci pouze jednoho ze závodních dní. Navíc to na celý nejvyšším orgánem českého motorismu posvěcený seriál vrhá nedobrý pohled. Vždyť i my jako pořadatelé „amatérského“ seriálu odměňujeme každý den nejlepších pět nejen poháry, ale i věcnými cenami!

     Další závody nás čekají 2. - 3. dubna, kdy se jede endurosprint v Klatovech, druhý díl cross country následuje v sobotu 9. dubna v Kamýku.

-tm-

 

Komentáře

Nový vzkaz
nick  
text
 
 
906+5čtyři  =  
Vyplňte kontrolu proti SPAMu.
aktualizováno: 31.03.2024 08:25:32