Jinín 2019

JINÍN, 13. - 14. 4. 2019

 

Úvodní podnik letošního seriálu MMČR a PČR endurosprint hostil nádherný areál – MX a enduro park – v Jiníně. Stalo se tak o víkendu 13. - 14. dubna. Datum sice již jarní, ale zima byla ukrutná. Teploty ráno lehce nad nulou, přes den se nevyšplhaly přes deset stupňů. V neděli dokonce poletoval sníh, odpoledne pak vytrvale smolilo.


Radim Kava

Pořadatel připravil dva testy. První se jel cross test, který se sice nacházel na zdejší motokrosové trati, ale charakterem připomínal spíše enduro. Z crossové trati zbylo pouze několik zatáček a lavic, zbytek byl namotán na přilehlých stráních. Takže to bylo takové do kopce, z kopce, kolem nohy za strom apod.. Mistráci tu měli i jednu zákeřnou skalku, popř. strmý výjezd, ale již v prvním kole se to zde ucpávalo, takže pro zachování regulérnosti byl následně tento úsek vypuštěn. Cross test se v sobotu v prvním kole neměřil, ti nejlepší jej pak zajížděli za cca. čtyři minuty. Hned po dojezdu crossu se jelo na start enduro testu. Ten byl namotaný na zdejší navážce a v první polovině byl doplněn o místní umělé překážky – přejezdy klád a pneumatik, „sprc“ z trámů, kamení a betonu, vyhloubené jámy naplněné vodou a trámy pěkně stlučené do zatáčky. Celkově test také spíš úzký, pomalý, ne moc do jízdy. Nejlepší jej zvládali okolo třech minut. Přejezd mezi testy nebyl prakticky žádný. Ze startu se najíždělo rovnou na start crossu a z cíle crossu na start endura. Z cíle endura se pak jelo do depa. Mistráci měli na jedno kolo nastaven čas 25 minut, přebor 35 minut. Mistráci jeli kol sedm, přebor pět, licence C čtyři kola.


Matěj Hanuš

I přes opravdu hektar cesty od nás, dorazila do Jinína osmička jezdců v barvách AK Krakonoš Jilemnice. V sobotu všichni startovali odpoledne v PČR, popř. hobby, v neděli pak hned v osm hodin ráno. Vyjma veteránských kategorií a osmdesátek, jsme obsadili všechny třídy v přeboru. V E1 se poprvé na čtyřtaktu představil Radim Kava. A zdá se, že ventily mu svědčí. Své účinkování si pochvaloval a ve výsledcích si dojel pro sedmé místo v sobotu a šesté v neděli. V PČR E2 jsme měli zástupce dva. Matěj Hanuš po oba dny bojoval o vítězství, ale bohužel ani jednou se mu to nepovedlo. Vždy ho přibrzdil nějaký pád nebo zaváhání ve výjezdu. V sobotu se musel smířit se čtvrtou příčkou, v neděli si polepšil na stříbrnou pozici. Matějovi více seděl enduro test, který v neděli vyhrál ve všech kolech. Michal Hanuš se po zimní pauze pomalu rozjížděl. V sobotu to dalo na dvacáté místo v nejnabitější třídě, v neděli si polepšil na čtrnáctou příčku. V PČR E3 nám startovali tři zástupci. Ve výborné formě se předvedl Michal Kava. Po oba dny si dojel pro šestá místa. Adam Erlebach si vybíral smůlu. V sobotu mu začal téct zadní tlumič. I tak si dojel pro sedmé místo. V neděli jeho problémy ještě gradovaly. S tím, že pojede na motorce s vyteklým tlumičem, již počítal, ale navíc mu začal téct ještě chladič. Ale ani tak nevzdal a v cíli mu patřilo osmé místo. Milan Macháček se sžíval s novým motocyklem a ne a ne chytit rytmus. Hodně chyboval a padal a výsledkem je až dvanáctá příčka v sobotu. V neděli podával lepší výkony, ale doplatil pozdní příjezd na start. Motor mu nešel do otáček a než se Milanovi podařilo vše naladit, nestihl o minutu start. Takže i přes solidní časy na rychlostkách to stačilo pouze na deváté místo. Tomáš Macháček v PČR C si v sobotu i v neděli „nadělil“ vždy v prvním měřeném testu. Pak postupně zrychloval a vybojoval osmnácté, resp. patnácté místo. Lukáš Vlk měl sice v plánu odjet letošní sezonu v MMČR, ale okolnosti chtěly jinak a Lukáš je bez licence. I tak ovšem přijel do Jinína závodit. Musel mezi bezlicenční, kteří jeli jen v sobotu (až po přeboru), a dojel si pro bronz.


Michal Kava

Celkově vzato, pořadatel připravil pěkné závody v krásném areálu s patřičným zázemím. Testy sice nesedly každému, ale to je běžné. Dojem ovšem pěkně zkazila časomíra. Přeboráci v sobotu ještě půl hodiny před startem neznali svoje časy a následné online výsledky to byla také pěkná „bramboračka“. Holt sem ještě asi jednadvacáté století nedorazilo…

Další podnik sprintu je na programu hned 27. – 28. dubna v Dolním Hradišti.

-tm-

 

aktualizováno: 31.03.2024 08:25:32