Košťálov 2013

KOŠŤÁLOV, 11. – 12. 5. 2013

 

     Seriál KTM ECC pokračoval druhým podnikem v Košťálově. Po poměrně náročném a zejména v neděli velmi blátivém úvodu na Kozákově se mnozí jistě těšili na známou a tradiční trať okolo kamenolomu a skládky v Košťálově. Pořadatelé pro letošní rok otočili směr svého okruhu a doplnili jej o krátkou motokrosovou vložku. Zůstalo luxusní a všemi návštěvníky opěvované zázemí v kempu místního koupaliště.

Čekání pod viaduktem (foto: Hoofina)

     Po zklamání z počtu závodníků v prvním podniku jsme byli všichni zvědaví, jak to bude právě zde, kde je tradičně vysoká účast. No, bylo to lepší, ale 159 jezdců v sobotu a 76 v neděli je pořád citelně méně než vloni. Nutno dodat, že počasí opět závodům moc nepřálo a všichni zúčastnění si užívali opět zejména bláto. Jak v sobotu, tak v neděli, déšť proměnil trať ve velkou klouzačku, kde se navíc tvořila spousta drážek a hlubokých kolejí.


Jarda Křapka (foto: Hoofina)

 

   V sobotu startovali nejprve licenční jezdci (A + B) společně s veterány a pětaosmdesátkami. Odpoledne se na start postavili zástupci hobby tříd E1 + E2 + E3. V neděli se všichni startující srovnali do jednoho společného závodu.

    Autoklub Krakonoš opět „doplatil“ na souběžné konání dvou podniků v jednom víkendu. Zatímco naši licenční jezdci startovali na endurosprintu v polském Walbrzychu, zbytek jezdců (zejména z řad hobby kategorií) se představili zde v Košťálově. V praxi to znamená, že v sobotním dopoledním závodě nás reprezentoval v licencích A pouze Jarda Křapka. Jarda ze zdravotních důvodů vynechal první podnik a tak košťálovské měření sil bylo pro něho letošní premiérou v seriálu. A nutno říci, že rozehrál velké představení. V sobotu se vyhnul kolizi v první zatáčce a vyrazil vstříc pohárům. V závěrečném účtování prvního dne figuroval na třetí pozici. V neděli dokázal ještě zrychlit a nenašel přemožitele! V licencích B opět aspiroval na příčky nejvyšší Míra Škaloud. V sobotu se v téže kategorii představil po vleklých potížích se zády a s minimem tréninku Milan Macháček. Míra se s ničím a s nikým nemazlil a i když se vždy část závodu „tahal“ s domácím Milanem Kottkem, v závěru zcela přesvědčivě rozhodl o svém vítězství. To znamená, že si Míra si odvezl dva poháry za první místa. Milan měl velmi dobrý start a po většinu závodu se pohyboval těsně za první pětkou. Ke konci se ovšem projevilo tréninkové manko a Milan se postupně propadl na konečné desáté místo. Jirka Salač mezi veterány pokračoval ve velmi kvalitních výkonech. V sobotu mu dokázal ujet pouze Aleš Vondrák a Jirka tak bral stříbro! V neděli se mu bohužel až tak nevedlo, ale i přes to si vyjel výborné páté místo. Pětaosmdesátky a zatím neporažený Roman Vydra. Blátivá a náročná trať malému objemu vůbec nesvědčila. Každý, kdo se dostal až do cíle, může být právem považován za hrdinu. Roman v sobotu vybojoval opět vítězství a zkompletoval tak letošní zlatý hattrick. V neděli měl sice chuť se na to vykašlat a pošetřit motocykl, který dostával hodně „za uši“. Naštěstí mu doprovod domluvil a vyslal ho opět do boje. Pro Romana to nakonec znamenalo stříbro, když ho překonal pouze převelice zkušený Jan Kupka.


Jirka Salač (foto: Hoofina)

     V hobby kategoriích jsme měli zástupce pouze ve dvou silnějších kategoriích. Radim Kava, který letos startuje ve třídě E1, totiž v týdnu před závody zadřel svoji Yamahu a nestartoval. V silnějších E2 si v sobotu nejlépe vedl Adam Erlebach, který dojel sedmý. V neděli již nestartoval. Michal Hanuš měl v sobotu kolizi s jedním ze soupeřů a přišel o zadní brzdu. I tak to ale nevzdal a dokázal dojet závod na 14. příčce. Do neděle nedokázal sehnat potřebný náhradní díl a na startu tak chyběl. Posledním zástupcem v této třídě v červeném dresu byl Olda Novotný. Olda byl v sobotu oceněn pohárem ředitele závodů za statečnost, protože se nevzdal, nečekal před hodinami na vypršení času, ale vydal se do dalšího kola. Nakonec byl posledním, kdo byl v sobotu odmáván. V celkovém pořadí to pro Oldu znamenalo sedmnácté místo. V E3 byl naším jediným zástupcem Michal Kava. Ten se po oba dny pohyboval na hranici první desítky. Zatímco v sobotu za ní těsně zaostal a dojel jedenáctý, v neděli se vmáčkl na osmou pozici.


Míra Škaloud na supni nejvyšším (foto: Hoofina)

     Samozřejmě i v Košťálově se soutěžilo o body do pořadí týmu. První den zaznamenal náš tým tučný bodový příjem. V neděli jsme doplatili na neúčast některých jezdců, ale i s pěti jezdci byl AK Krakonoš druhým nejúspěšnějším klubem. V součtu to znamená posun do průběžného vedení s náskokem 17 bodů na pořádající Enduro Semily.

     Další podnik je na programu první červnový víkend v polské Olszyně.

-tm-

aktualizováno: 31.03.2024 08:25:32