Košťálov 2014

KOŠŤÁLOV, 17. - 18. 5. 2014

   Druhý podnik letošního šampionátu MČR a PČR endurosprint hostil Košťálov. O jeho uspořádání se postarali kolegové z Enduro Semily. A nutno dodat, že svou úlohu neměli úplně jednoduchou. Správce místního lomu je totiž po dlouhých letech spolupráce odmítl vpustit do prostoru lomu, dokonce nemohli využít ani žádné spojovací komunikace ležící mimo těžební prostor. Jarda Bachman z toho měl dost těžkou hlavu, ale nakonec se mu přeci jen podařilo najít „kompromis“, který ve výsledku nebyl vůbec špatný. Posuďte sami, enduro test za ideálních podmínek na trati jezdili ti nejlepší za něco přes osm minut, cross test zvládli za cca. tři minuty a mezi tím ještě krátký přejezd. To je na sprint dost dobrý výsledek!

   Hned po startu se jelo kousek po přejezdu ke startu enduro testu. Ten hodně kopíroval trať zdejšího cross country, takže se jelo spíš v remízcích, sem tam kousek cesty, nějaké kaňonky, v zadní pasáži pár širokých zatáček na louce, nechyběly ani výjezdy. Po dojezdu opět po přejezdu ke startu cross testu. Zde se jelo kousek po cestě nahoru na louku, kde se nacházel obří šnek. Ze šneku po druhé cestě dolů na další louku a do cíle. Test krásně široký, rychlý. Hned po crossu do depa, do časovky a vstříc dalšímu kolu.


Lukáš Kučera

   V sobotu se na start jako první postavili jezdci MČR a spolu s nimi zástupci kategorie Veterán 1 z PČR. A byli to jediní jezdci, kteří zažili suchou trať. Obě odpolední klání, jak přeboru, tak hobby, se totiž jela za deště. Zpět ale k mistrovství, které mělo na programu šest kol. Za AK Krakonoš Jilemnice na startu stanuli Lukáš Kučera a Vašek Bína ve třídě E2, Jarda Křapka v E3 a Míra Hanč mezi veterány. Lukáš s Vaškem mají v E2 tvrdý chlebíček. Jedná se totiž o nejvíce a nejkvalitněji obsazenou třídu. Oba bojovali, seč jim síly stačily. Lukášovi jen o jedno místo utekla TOP TEN, dokončil totiž jedenáctý. Vašek dojel o dvě místa dále, tedy třináctý. To Jarda Křapka bojoval ve své kategorii nejen o bednu, ale dokonce o vítězství! Nakonec mu zlato uteklo o pouhých 18 sekund… A aby toho nebylo málo, i takto malý odstup od vítěze (kterým se mimochodem stal ještě vloni „Krakonoš“ Honza Balaš) znamenal až čtvrté místo a tedy nepopulární brambory. Velká škoda. Křápa jel opravdu famózně. Co se ale jemu nepodařilo, to dotáhl Míra Hanč. Ten ve Veteránech hned od rána tahal za nejdelší kus pomyslného provazu a zaslouženě zvítězil.


Jarda Křapka

   Krátce po poledni, o půl jedné, startovali vstříc svým pěti kolům první jezdci přeboru. A bohužel je na startu přivítaly i první kapky deště. Pršet až do noci nepřestalo a tak se hodily pomalejší časy B. Hned v první trojici byl Milan Macháček, průběžně druhý v kategorii E2. V téže kubatuře se představil i Olda Novotný. Milan prokazoval, že patří do špičky a i tentokrát mu jeho snažení vyneslo medaili, konkrétně bronzovou. Olda má letos také dobrou fazonu, i on se vešel do desítky, když dokončil právě desátý. V E1 startoval Tomáš Macháček. Ten si dal za cíl dojet a podařilo se mu to. Výsledkem je osmé místo. V Přeboru C se na startu představil průběžný lídr Roman Vydra spolu s Michalem Kavou a zlákat se nechal také Míra Škaloud, který má letos pouze licenci C pro motokros. A právě Míra byl nejrychlejší. Zvítězil s téměř čtyřminutovým náskokem. Druhý dojel neustále se lepšící Roman. Na něho je radost se dívat. Jeho postarší dváca od KTM neustále kvičí v otáčkách a Roman jede čistě a hlavně rychle. Smůlu měl Michal. Tomu se uvolnil čep zajišťující zadní brzdové destičky, ty mu vypadly a pro Michala soutěž skončila.


Míra Hanč

   Posledním, kdo se v sobotu představil v červeném dresu AK Krakonoš, byl v samostatném závodě pro hobby jezdce Radim Kava. Radim teprve v pátek odpoledne složil svou Yamahu (nový nicasil a píst), trochu zajel a hned následující den hurá na závody. Navíc ještě do tak těžkého terénu. Nicméně jak Yamaha, tak Radim vydrželi a odměnou jim bylo druhé místo.

   Neděle měla stejný scénář, co se pořadí startu týče. Ráno opět mistráci s mladšími veterány, v poledne přebor, hobby jezdci bez licence již nestartovali. Změnil se počet kol, konkrétně pro mistrovství byly vypsány čtyři a přeborníci si dali tři. Terén byl ještě horší než v sobotu. Přestalo pršet a bláto ztěžklo a vytrvale se lepilo na vše, s čím přišlo do styku. Endurotest se proměnil v jednu drážku, na crossu bylo naopak drážek nepočítaně. Dokonce při ranním závodě se strhla hádka mezi některými manažery, jestli v závodech pokračovat dál. Nakonec se nic nerušilo ani nezkracovalo.


Roman Vydra

   Pro AK Krakonoš již nebyla neděle tak úspěšná. V mistráku si výrazně polepšil Lukáš Kučera, který si v náročných podmínkách dojel pro sedmé místo. I Vašek Bína se posunul vzhůru, dojel jedenáctý. I když v jednu chvíli by se mohl přejmenovat na Létajícího Čestmíra. Ale i pořádně potlučený s pošramocenou motorkou dokázal dojet až do cíle a to se počítá. Jarda Křapka bohužel nenavázal na vynikající výkon z prvního dne a cíl nespatřil. Rovněž tak Míra Hanč. Ten měl technické potíže, když se mu v motoru jeho motocyklu dostala chladící kapalina do oleje.

   Ani v přeboru to nebylo o mnoho veselejší. Tomáš Macháček se po prvním průjezdu endurotestem rozhodl pošetřit techniku a odstoupil. Milan Macháček měl defekt zadního kola, jedno kolo objel na prázdném, ale když utrhl haltr a guma se mu začala protáčet na ráfku, byl i on nucen odstoupit. Prapor AK Krakonoš tak v této třídě nesl pouze Olda Novotný. Ten nakonec dokončil. Dojel pátý, ale s obrovským sebezapřením. Na přejezdu k poslednímu crossu měl pád, při kterém ho trefila a následně zalehla jeho vlastní motorka. Olda se nemohl sám z pod motorky dostat. Pomohla mu až ochotná divačka. Snad nejsmutnější na celé věci je, že ani ne dvacet metrů od něho stál pořadatel, který místo pomoci pronesl cosi o tom, že na to nemá lézt, když na tom neumí… Jak již bylo řečeno, Olda zatnul zuby, objel poslední rychlostku a za časomírou spadl z motorky. Nemohl se postavit na nohu a tak byl hned naložen do sanitky a transportován do semilské nemocnice. Tam se naštěstí nepotvrdila žádná zlomenina ani utržený sval. Byl konstatován silný otok a hematom svalu s tím, že bližší diagnózu lze stanovit, až noha splaskne. Tak Olda podepsal revers a hajdy domů.


Míra Škaloud

   V přeboru C si vítězství zopakoval Mirek Škaloud. Jel tak samozřejmě, jako by bylo sucho. Ani jeho motorka ve srovnání s ostatními nebyla zdaleka tak ucpaná blátem. Druhé místo jistil Roman Vydra. Chuť si po nedokončené sobotě zpravil Michal Kava. Neustále zrychloval, na posledním crossu zajel dokonce druhý nejrychlejší čas. A tak právem litoval, že se jela jen tři kola. Michalovi jeho snažení vyneslo šesté místo.


Roman Vydra s Mírou Škaloudem

   Celkově lze hodnotit podnik v Košťálově veskrze kladně. Rozhodně pořadatelé zvolili líbivější a pro jezdce přijatelnější model sprintu než třeba v Bílině (zde se jel pouze jeden test a předlouho se čekalo na start do dalšího průjezdu). Škoda počasí. Ještě při páteční pěší prohlídce testů bylo krásně sucho. Košťálovu se totiž vyhnul déšť, který koncem pracovního týdne sužoval většinu republiky. Trať byla skvěle připravena, dostatečně široká a slibovala kvalitní závodění. Vytrvalé srážky ale charakter trati zcela změnily.

   Dalším podnikem sprintu měl být v termínu 5. - 6. července závod v Radvanicích. Bohužel po určitých nedorozuměních tamějších pořadatelů a Autoklubu ČR byl odvolán. Místo toho se sejdeme o týden později, tedy 12. - 13. července, za hranicemi, v polském Walbrzychu.

-tm-

aktualizováno: 31.03.2024 08:25:32