Košťálov 2015

KOŠŤÁLOV, 16. - 17. 5. 2015

 

Druhý podnik MMČR a PČR disciplíny endurosprint (pořádaný pod hlavičkou Autoklubu ČR) se konal v Košťálově. Mimo kategorie mistrovství a přeboru byl podnik vypsán i pro bezlicenční hobby jezdce.

Zástupci AK Krakonoš Jilemnice na startu samozřejmě nechyběli a neztratili se ani ve výsledcích. V mistráku startoval v nejslabší kubatuře E1 Milan Macháček. V sobotu dojel osmnáctý, ale v neděli se vůbec nepostavil na start. Skočila na něho nějaká viróza, v noci téměř nespal a pokoušet se vysílený odjet závod, to by byl zbytečný hazard. V prostřední třídě E2 letos válčí Matěj Hanuš. Ten v sobotu dojel osmý a v neděli si polepšil na sedmou příčku. V nejsilnějších E3 máme zástupce dva. Lukáš Kučera navazoval na dva bronzy z úvodního podniku v Sedlčanech. A povedlo se mu to, i v Košťálově dojel po oba dny na třetím místě. Vašek Bína si po jedenácté pozici v sobotu vyjel desítku v neděli.

V přeboru jsme měli celkem čtyři zástupce. V E1 jel Roman Vydra. Roman se v sobotu tahal o vteřinky se špičkou třídy, ale nakonec skončil právě o ty vteřinky na pátém místě. Druhý den ovšem nedokončil. V motoru jeho motocyklu došlo k poruše a Roman se poroučel ze závodu. V E3 hájil neporazitelnost z prvního podniku Míra Škaloud. A uhájil. I zde byl bezkonkurenčně nejrychlejší jak v sobotu, tak v neděli. Mezi licencemi C se vedle pravidelného účastníka Michala Kavy premiérově představil Michal Hanuš. Oba Michalové bojovali, lépe se však dařilo druhému jmenovanému. V sobotu byl šestý a v neděli osmý. Michal Kava bodoval ve druhé desítce, když byl šestnáctý a jedenáctý.

V sobotu po odjetí licenčních závodů přišla řada na bezlicenční jezdce. Ti byli rozděleni do tříd E1, E2 a E3. V E1 nám startoval Radim Kava a Tadeáš Danihelka. Radim bohužel zůstal věrný letošní „tradici“ a závod nedokončil. Nejprve při pádu ulomil páčku a pak prorazil pneumatiku. Prapor AK Krakonoš v této třídě tak musel nést Tadeáš.  Nevedl si vůbec špatně a dojel pátý. V E3 se představil Tomáš Holec, který dokázal získat stříbro.

Aby reportáž byla co nejvíce autentická, poprosil jsem dva jezdce o odpovědi na pár otázek. Odpovídali Milan Macháček a Michal Kava.

Letos místní trať doznala změn. Můžeš je popsat?

Milan: Pořadatelé řešili stejný problém jako my v Kunčicích, když Lesy ČR nepovolily průjezd přes svoje pozemky. Konkrétně v Košťálově se nejely dříve hodně používané pasáže v lesích okolo lomu.

Michal: Letos byl vynechán výjezd nad kolejema a veškeré lesní useky na endurotestu. Na crosstestu oproti loňsku přibyly výjezdy a sjezdy na násypkách.

Jak změny hodnotíš, neuškodilo to závodům?

Milan: Z mého pohledu to vůbec neuškodilo. Naopak si myslím, že to byla hezká změna oproti již velmi známé trati. Pořadatelé odvedli dobrou práci a závody se jim opravdu moc povedly.

Michal: Tak proti loňsku to bylo méně náročné. Bylo to určitě způsobeno i tím, že trať byla suchá. Určitě to prospělo tím, že přibyly nové úseky. A myslím si, že pořadatelé udělali maximum, co mohli, aby trať byla nějakým způsobem atraktivní.

Jezdily se dva testy, popiš, jak vypadaly.

Milan: ET vedl převážně po loukách a cestách v okolí lomu, test se jezdil okolo 6 minut, byl poměrně rychlý, ale velmi hezký. CT byl namotán jako každoročně na druhé straně lomu, jel se převážně po loukách a také se párkrát vyjelo na místní výsypky. Časově se jezdil okolo 5 minut.

Michal: Po startu se jel nejdřív endurotest. Start testu byl na louce za kolejema, následoval menší výjezd po lesní cestě na pole, krátká motanice mezi břízkama nasledovaná výjezdem na hromadu, poté zpět na pole a polní cestu, kde byly udělány dva retardéry z pneumatik na zpomalení. Pak se jelo na namotané louce do cíle endurotestu, který přebor jezdil něco málo přes 6 minut. Potom, po krátkém přejezdu, se najíždělo na crosstest, který se jel stejně jako loni po kamenité cestě na louku, poté motanice na násypkách a pak po cestě dolů a končilo se nad depem na louce. Test se jezdil pod 6 minut.

Jak trať sedla Tobě, jak se Ti jelo?

Milan: Trať se mi opravdu líbila, byla rychlejší, vše dobře odsejpalo. Na moje možnosti se mi jelo dobře.

Michal: Trať byla namotaná hezky, akorát škoda, že nezapršelo devil. V sobotu až na pár pádů a nevyjetí násypky to  bylo dobré. Neděle už byla lepší cool.

Jak hodnotíš svůj výkon, kolikátý jsi dojel?

Milan: Můj výkon byl špatný, mám od začátku sezony problémy s ramenem, tudíž prakticky netrénuji. Nemám skoro nic najeto, ještě jsem navíc pořídil jiný motocykl, na který si teprve zvykám. Takže výsledky se dostavit opravdu nemohou. Snažím se odjet tady okolní závody, mám tento sport opravdu rád a pokud to zdraví alespoň částečně povolí, tak jedu.

Michal: Popravdě řečeno, nic moc. Měl jsem jiné cíle před startem závodu. V sobotu to dalo na 15. a v neděli na 11. místo. Nebejt chyb, tak to třeba dopadlo lépe wink.

Co pořadatelské zázemí, jak byly závody zvládnuté?

Milan: Tady není co vytknout, pořadatelsky jako vždy perfektně zvládnuté.

Michal: Depo pro závodníky bylo umístěno v areálu koupaliště. Enduroklub Semily má letité zkušenosti s pořádáním závodů, takže to bylo zvládnuto na jedničku yes.

aktualizováno: 31.03.2024 08:25:32