Loukov 2010

 
LOUKOV, 31. 7. - 1. 8. 2010

 

     Na přelomu prázdnin do své druhé poloviny se v Loukově uskutečnilo již tradiční cross country. I letos stáli za pořadatelským kormidlem členové Endura Martinice.

     Tento podnik má jak svoji tradici, tak i své dlouho budované jméno. Psaní této reportáže pro mě není lehké, protože mezi členy pořadatelů mám kamarády a nechci je nějak hanět. Nicméně si myslím, jestli dobré jméno Loukova právě letos poněkud neutrpělo. Důvodů je hned více. Chápu, že s jídlem roste chuť, ale vše by mělo mít své meze. Již delší čas se nejedná o malou akci pro nadšence motocyklového sportu z okolí, ale o mega podnik, což přináší jisté obtíže a celou řadu skutečností, s kterými je třeba se vyrovnat. A to se nejen dle mého názoru letos zcela nepovedlo. Pořadatelé vytvořili široký program pro diváky, kde si každý vybral, co je jeho srdci nejbližší (veteráni, současné moto, děti, nebo čtyřkolky). Pro diváky velmi atraktivní, z hlediska bezpečnosti velmi rizikové. Zejména v kategoriích dvojice Profi a Hobby bylo na startu i na trati množství jezdců a závody se bohužel neobešly bez zranění. Dalším jednoznačným mínusem je vstupné. Na závodech cross country a soutěžích enduro jsem neplatil vstupné ani na vrcholných podnicích mistrovství světa, tak proč to zavádět na volném podniku? Jak jsem zmínil již výše, nejedná se pouze o můj názor, podobné pohledy na celou akci mělo více lidí, kteří se víkendu v Loukově zúčastnili.

 

Milan Macháček

     Ale zpět k závodům samotným a k účasti AK Krakonoš Jilemnice. Trať byla z větší části velice podobná loňské a byla doplněna o „enduro úsek“ na břehu Jizery, kde se ještě nedávno proháněly vyvážečky těžařských společností. Zpestření a doplnění to bylo dobré, jen předjíždění pomalejších jezdců bylo téměř vyloučeno a tvořili se zde dlouhé vláčky. Tradiční výjezdy byly zachovány, skákání přes silnici rovněž, takže divák neměl problém, najít si atraktivní místo pro fandění, dívání, fotografování, či natáčení. Počasí závodům také přálo, na víkend se udělalo krásně, sluníčko hřálo, ale vzhledem k předchozímu počasí se nijak extrémně neprášilo.

     V sobotu se naši jezdci postavili na start v dětské kategorii do 65ccm a ve dvojicích Profi a Hobby. Mezi pětašedesátkami to byl Kája Šrytr. Kája v letošní sezoně udělal velký pokrok a potvrzoval to i v Loukově. V součtu obou jízd obsadil krásné páté místo. Mezi dvojicemi Profi tvořili kompletní duo Milan a Tomáš Macháčkovi, dalším naším členem na startu byl Míra Škaloud, který startoval spolu s Lukášem Dulebou. Míra nakonec tahali o něco více za plynovou rukojeť a v konečném hodnocení jim patří 11. příčka. Tomáš Macháček bojoval v týdnu s angínou, což bylo na jeho výkonu patrné, takže o 16. místo v cíli se postaral z větší části především Milan. Dvojice Hobby znamenala pro AK Krakonoš nejen silnější zastoupení, ale i pódiové umístění. O bedýnku se postarala dvojice Adam Erlebach a Lukáš Kučera. Oba vytvořili vyrovnanou dvojici, vyhnuli se větším problémům a to jim vyneslo třetí příčku. Kousek za nimi, na konečném pátém místě, se usadila dvojice Honza Nosek a Milan Kottek. Dalším zástupcem v této kategorii byl Michal Kava, který startoval s Ondřejem Parezem. Ani oni se nezalekli konkurence a trati a nakonec vybojovali 41. místo.

  

Na stupni nejvyšším Milan Kottek, třetí Lukáš Kučera a čtvrtý Honza Nosek

     V neděli se již dvojice nekonaly a na start se postavili jednotlivci. I tentokrát se naši jezdci představili ve třech třídách. Jen rozložení sil bylo jiné. Začněme třídou jednotlivci Profi. Zde se na startovní rošt postavil Mirek Škaloud. Po hodině a půl byl odmáván na sedmém místě. V kategorii jednotlivci Hobby 2T jsme měli na startu dvě želízka v ohni. A oba kuli železo dokud bylo žhavé. Adam Erlebach zaostal 20 sekund za vítězem a při vyhlášení si došel pro pohár za druhé místo. Velice solidní výkon předvedl i Michal Kava, jenž obsadil deváté místo. Poslední kategorií s naší účastí byli jednotlivci Hobby 4T. Tato třída byla pro nás jednoznačně nejúspěšnější. Na start se postavili tři naši borci a všichni se vměstnali do první čtyřky. Na stupeň nejvyšší se prosadil Milan Kottek, třetí dojel Lukáš Kučera a pro brambory za čtvrté místo si na vyhlášení nejlepších došel Honza Nosek.

     Závěrem lze říci, že to byly poněkud rozporuplné závody a osobně doufám, že příštím ročníkem pořadatelé opět dodají lesk jménu celého podniku v Loukově.

-tm-
 

Komentáře

05.01.2011
• anonym  |  05.01.2011 15:34:57  |  IP: 88.103.---.---
• anonym  |  05.01.2011 15:34:41  |  IP: 88.103.---.---

20.08.2010
• Petr  |  20.08.2010 23:56:18  |  IP: 85.207.---.---
Závody pěkné, ale udělat pro hobíky jen dvě třídy a to samé ve dvojicích a licencích a pustit to najednou...! Hlavně, že bylo spousta dalších zbytečných tříd, kde bylo pár lidí!

17.08.2010
• anonym  |  17.08.2010 16:53:08  |  IP: 89.190.---.---
8km to nebylo ani zdaleka

16.08.2010
• milan  |  16.08.2010 17:44:10  |  IP: 194.228.---.---
Myslel jsem, že se k tomu nebudu vyjadřovat, ale nedá mi to, článek je napsaný hodně jemně, dalo by se to napsat daleko ostřeji a nebylo by to jistě od věci. Na druhou stranu buďme všichni rádi, že se nějaké závody jedou a Loukov je opravdu pěkný a všem pořadatelům to dalo určitě velmi starostí a práce ho uspořádat, to pokud si pozorně článek přečtete nikdo nepopírá ba naopak, vstupné je na tokovémto podniku i podle mého názoru úplně zbytečné, ale budiš, to je na pořadateli, horší byl již zmiňovaný start a závod 120 motocyklů na nějakých cca 8 km tratě, to byl opravdu masakr a s ježděním to dle mého názoru nemělo moc společného, v Jilemnici to třeba takový zázrak nebude, ale minimálně vstupné rozhodně nikdo platit nebude Závěrem chci jen dodat, že autor článku určitě nechtěl rozlobit pořadatelé Loukova, jen napsal svůj názor a názor spousty dalších lidí, kteří se této akce zúčastnili.
• anonym  |  16.08.2010 16:06:48  |  IP: 90.181.---.---
a na Kamýku vám vstup nevadí jo taky to sou hobby závody
• anonym  |  16.08.2010 16:03:24  |  IP: 90.181.---.---
sem zvědavej na vaše Jilemnický závody co to bude za zázrak!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
• Marta  |  16.08.2010 15:18:47  |  IP: 82.100.---.---
Moc díky za tuto reportáž,jsem ráda že ji někdo takto napsal.Mám na tuto akci stejný názor.Jako diváka mě dost překvapil sobotní start více než 60 závodníků v jedné vlně na tak malém prostoru,který se neobešel bez hromadné nehody.Šel přeci zvolit jiný typ startu nebo rozdělit do dvou vln.Jinak trať byla pěkná.

14.08.2010
• jiří salač  |  14.08.2010 11:33:34  |  IP: 89.190.---.---
Také dík Tomášovi za pěknou reportáž, velice slušně napsanou.Jsem rád,že jsi jako jeden z mála na to poukázal.Zároveň jsem rád,že děti u nás mají startovné dobrovolné,i když si myslím že nákladama jsme na tom daleko hůř než v EM a to máme za zady Autoklub.Je fakt,že ušetříme za nářadí které si každý přínese své/motorové pily,traktory a drť na cestu atd/V EM cca 30tis/.Tak teď trochu ekonomiky 1minuta jízdy jednoho motocyklu v Loukově přijde závodíciho na 6Kč to ve dvojicích, 5kč v jednotlivcích.Jedna minuta závodíjíciho celém serialu tedy i v Jilemnici na 3,75kč.TO je jenom třída dospělích.Těch 30Kč vstup a 30Kč parkovného to už nic není,ale o něčem to svědčí.Jsem z toho docela smutný,protože EM je moto klub a já jsem také jeden z těch, který podlehl kouzlu motocyklů.Jiří Salač

13.08.2010
• TR  |  13.08.2010 13:49:40  |  IP: 217.29.---.---
Asi nejde o 30 Kč za vstupné,mě to už nedá na to říci nic jiného než nenažranost,jen ať mám co nejvíce ze všeho co jde,ale co ideály,no ty jsou ty tam.Jen tak dál



Nový vzkaz
nick  
text
 
 
404+4tři  =  
Vyplňte kontrolu proti SPAMu.
aktualizováno: 31.03.2024 08:25:32