Lukáš KUČERA 2011

ROZHOVOR S LUKÁŠEM KUČEROU

 

     Lukáši, jak ze svého pohledu hodnotíš uplynulou sezonu?

 L: Sezona 2011 pro mě byla úplně něco jiného než předchozí sezony. Změnil jsem stroj z malého objemu na velký, tedy na TM 250 EN a zamířil jsem z hobby do PČR, kde jsem se zaměřil na seriál enduro a náš UFO KTM enduro cross country. Myslel jsem si, že pro mě tato sezona bude seznamovací, ale hned na prvním enduro sprintu se ukázalo, že budu moci zajíždět solidní výsledky a v enduru se prát o první pětku. Cross country pro mě nezačalo nejlíp, na prvních závodech v Chuchelně jsem měl problém s časomírou, kde mně napsali až na dvanácté místo, ale nakonec to opravili a dojel jsem šestý. Poté následoval Košťálov, kde mi úplně odpadly v sobotu ruce. V neděli už to bylo lepší a bojoval jsem o páté místo. S rukama jsem měl problém celou půl sezonu, až po Loukově jsem si zašel za Mudr. Koldovským, který mi naordinoval injekce hořčíku. Vida, injekce pomohly a ruce přestaly tolik tvrdnout a natékat. Teď už k závodům. Objel jsem celý seriál enduro a celý UFO KTM enduro cross country seriál. V prvním seriálu jsem obsadil celkové čtvrté místo. trochu mě mrzí zbytečné pády na vložkách, kterými jsem ztratil umístění na bedně v jednotlivých závodech, ale jak říká sestra bez pádů nezrychlíš cool. Ve druhém seriálu jsem obsadil opět čtvrté místo o pouhé tři bodíky za kolegou z Krakonoše Mírou Škaloudem. Byl to boj až do posledního závodu.

Až po polovině sezony jsem se plně sžil s mojí TM-kou a na jízdě i výsledcích to bylo znát. Začalo mě to bavit :) a užíval jsem si každý závod.

     Na který závod nejraději vzpomínáš a proč?

 L: Můj nej nej závod byl asi v neděli v Jilemnici, kde jsem na velice rozblácené trati na domácí půdě vyhrál. Velmi se mi líbil i závod ve Sklenařicích, kde jsem až do posledního kola bojoval o druhé místo. Nakonec to bylo čtvrté, ale co se týče trati, jako cross country byla nejzajímavější. V enduru nezapomenu na soutěž v Uhlířských Janovicích, žádná jiná se jí nevyrovnala. Škoda jen pádu v poslední nedělní vložce mohla být bedna, ale ty přejezdy neměly chybu.

 

     Na který podnik bys nejraději zapomněl? Proč?

L: Závod na který bych chtěl zapomenout není žádný. Každý mi něco dal a něco sebral. Pouze jeden jediný mě mrzí a to sobotní závod v Jilemnici. Nepovedl se mi start, ale to by nevadilo nakonec jsem dojel pátý s malými odstupy. Jenže po průjezdu asi do pátého kola se na cestě stala nehoda a vlála tam žlutá vlajka, jak jsem byl nabrnělý a před sebou měl soupeře tak jsem tam začal předjíždět, naštěstí se nic nestalo ale průšvih mohl být hned no. Tímto se chci omluvit. 

     Co chystáš za novinky na sezonu 2012?

 L: Na sezonu 2012 bude novinka pouze jedna a to ta, že pojedu MČR, jelikož jsem byl pozván na fyzické testy do SCM Jinín a zvládl jsem je, zimní přípravu vedu tam s Martinem Pichlem. Dále je můj velký sen šestidenní, třeba to letos dopadne a ukážu se v Německu, ale bude tam takový přetlak že si myslím, že si ještě nějakej ten rok počkám. Jelikož se na Slovensku jede finále ME tak bych tam chtěl jet nabrat nějaké zkušenosti a porovnat se s evropskou špičkou. Vše záleží především na zdraví, technice a financích.

Tedy sezonu 2011 hodnotím velice kladně. Čtvrté místo v enduru PČR, čtvrté místo v UFO KTM enduro cross country, třetí místo v seriálu dvojic s Mirou Škaloudem a výběr do SCM Jinín.

Všem přeju do nové sezony hodně úspěchů a hlavně bez zranění wink, ať se nám vyvede minimálně jako ta v roce 2011 .

 

Zimní příprava

    Jak již bylo zmíněno, tak zimní přípravu absolvuji v SCM Jinín pod kondičním trenérem Martinem Pichlem. SCM Jinín je rozdělen do různých částí republiky a já dojíždím každý víkend do Jablonce nad Nisou. Příprava probíhá v týdnu individuálním plánem, který dostaneme každý zvlášť od trenéra a svojí činnost zaznamenáváme do sporttesteru, který nám byl zapůjčen od SCM Jinín. Záznamy poté posíláme trenérům, podle nichž sestavují plány. V Sobotu jezdíme na tréninky do Jablonce, kde nás od 10:00 čeká hodinový spining, poté oběd a od 13:00 dvě hodiny posilování a běhání v tělocvičně. Od 16:00 chodíme na regeneraci do bazénu. V neděli máme objemový trénink, buď po domluvě doma, nebo opět v Jablonci. Tento trénink znamená dvouhodinový běh. Během přípravy máme třítýdenní cyklus, tedy první týden začneme a každým týdnem nám roste náročnost. Čtvrtý týden je volnější a poté opět nastupuje další cyklus. Po Vánocích jsme absolvovali soustředění v Peci pod Sněžkou. To obnášelo běžky, posilování a snowboard nebo lyže. Trvalo od středy večer do neděle. Každý den probíhal takto: ranní rozcvička, dopolední běžky cca 2 hodiny, odpolední běžky cca 3 hodiny, večerní posilování a jeden den sjezdovka. Za 3 dny jsme naběhali zhruba 140 km. Bylo to náročné, ale byla i sranda :). Již od začátku ledna přidávám do tréninku motocykl a od poloviny února by se mělo ve středu a v neděli trénovat pod vedením Miroslava Kučírka. Snad mi tato příprava bude na jaře platná a budu se cítit na motorce dobře. Už teď se na novou sezonu moc těším yes.

-lk- 

aktualizováno: 31.03.2024 08:25:32