Mříčná 2020

MEMORIÁL OLDY NÝVLTA, 8. -9. 8. 2020

 

Letošní sezona, poznamenaná pandemií čínské chřipky, je poněkud zvláštní. Hodně závodů muselo být zrušeno, některé měnily termín… Bohužel zrušen byl i seriál KTM ECC. My, AK Krakonoš Jilemnice, jsme ovšem letošní ročník Memoriálu Oldy Nývlta rušit nehodlali. Že to bude volný podnik, to bylo jasné. Ale chtěli jsme zkusit něco jiného, něco, co lidé úplně neznají a co by přilákalo na startovní rošt takřka každého, kdo má na čem jezdit. Dvojice? To je málo a to každý zná z Loukova. Takže trojice! Dvě hodiny? Pro tři jezdce málo! Tři hodiny také málo, takže nakonec jsme se shodli na čtyřhodinovce. To platilo pro sobotu. Na neděli jsme zvolili konzervativnější dvojice na původně tři hodiny, ale kvůli velmi horkému počasí a náročné trati, jsme závod zkrátili na dvě a půl hoďky.


Fronta u přejímky

Toliko tedy k formátu letošního memoriálu. Co se nezměnilo, to je lokalita a zázemí. Opět jsme se sešli u fotbalového hřiště ve Mříčné. Zde se patří poděkovat vedení obce za velmi vstřícné jednání. Trať se letos nerodila lehce. Z pochopitelných důvodů nám nebyla zapůjčena pole. Takže jsme si museli vystačit s lesními cestami a okraji luk. I tady bych rád poděkoval. A to Michalu Kavovi za nekonečná jednání s majiteli pozemků, vymýšlení nových a nových variant a možností a jednání s odborem životního prostředí. Tomu také patří díky za vstřícné a konstruktivní jednání.


"Poháry" pro nejlepší

No, nakonec se zrodila poměrně technicky náročná trať, kterou špička z MMČR enduro byla schopná zdolat za cca. 6,5 minuty. Nám ostatním to samozřejmě trvalo déle. I když bylo před závody sucho (sprchlo jen v pondělí a úterý), tak se moc neprášilo – prach byl jen v několika úsecích. Jak se postupem času trať rozbíjela, tak byla stále náročnější.


Startovní běh

Překvapení pro jezdce i diváky čekalo již na startu. Proběhl ve stylu Le Mans. V jedenáct hodin startmaršál zamával vlajkou a vyběhla první vlna jezdců. Po cca 150m předali štafetu druhému jezdci, který doběhl ke třetímu, připravenému na motocyklu. Ten nastartoval a vyrazil. Podmínkou pro „běžce“ byly motokrosové boty, takže to nebyla úplně legrace. Tedy rozhodně ne pro ně, diváci se bavili vrcholně. Běžci ze startu pospíchali do depa, kde měla každá trojice „vymlíkovaný“ svůj boxík. Bylo totiž stanoveno střídání povinně po jednom kole, takže času nebylo nazbyt.


Pohled do depa

Bohužel náročnější trať a velké horko si vyžádalo svou daň v podobě zranění. Klasickou sanitu letos doplnil tým zdravotníků Červeného kříže. Zásahů měli na náš vkus až moc. Vykloubené rameno, nějaká zlomenina, to nebylo to nejhorší. Poprvé za 12 let pořádání memoriálu u nás zasahoval vrtulník… Jezdec sice utrpěl nepříjemné zranění, ale bude v pořádku.


Co dodat...

Účast v sobotu předčila naše očekávání. Jezdci byli rozděleni do kategorie licence a hobby. V licencích startovalo 10 trojic, v hobby bylo trojiček 63! Kompletní výsledky licencí jsou ZDE, naši si vedli takto: Lukáše Kučeru doplnili Jirka Hádek a Milan Engel a dojeli si pro druhé místo; čistě krakonošácká trojka Vojta Harcuba + Eda Vyšanský + Míra Škaloud si vyjela bronz; Michal Hanuš + Jarda Křapka + Ondra Josífek = šesté místo.


Boj na trati...

Výsledky kategorie hobby ZDE, telegraficky naši: 6. místo = Martin Lepka + bratři Kavovi; 7. místo = Tomáš Holec + Přéma Plucha ml. + Michal Novotka; 17. místo = Ondra Smolík + bratři Macháčkovi; 37. místo = Tadeáš Danihelka + Tomáš Kuřík + Petr Holek.


Nejlepší trojice licence

V neděli tedy jely dvojice. V kategorii licence jich bylo 6 a hobby 41. V deset hodin na pokyn startéra se opět vybíhalo, když tentokrát logicky běžel jen jeden z jezdců. Kompletní výsledky licencí ZDE, naši: 2. místo = Vojta Harcuba + Eda Vyšanský; 3. místo = Lukáš Kučera + Michal Hanuš. Výsledky Hobby ZDE, naši: 3. místo = Tomáš Holec + Michal Novotka; 6. místo = Michal Kava + Radim Kava; 17. místo = Ondra Smolík + Tomáš Macháček. Pozitivem na neděli bylo zejména to, že se nepřihodilo žádné vážnější zranění.


Nejlepší trojice hobby

Celkově závody hodnotíme jako vydařené. Ceníme si každého závodníka i fanouška, kteří se memoriálu účastnili. Zraněných je nám samozřejmě líto, nicméně co se týče zdravotnického dohledu, tak jsme udělali maximum. Rovněž děkujeme všem pořadatelům a pomocníkům. Snad se napřesrok opět sejdeme.

-tm-

 

aktualizováno: 31.03.2024 08:25:32