Mšeno 2013

MŠENO, 7. – 8. 9. 2013

 

   Finálový podnik MMČR a PČR enduro si vzali na starost pořadatelé z Enduroklubu Mšeno. A právě plochodrážní stadion ve Mšeně se stal zázemím celé soutěže. Mimo mistrovství a přeboru jednotlivců se soutěžilo ještě o poháry tříčlenných družstev a pro jezdce bez licencí byla vypsána soutěž o Pohár starosty města Mšena.

   Jak již to na soutěžích chodí, vše začalo pátečními přejímkami a předáním motocyklů do uzavřeného parkoviště. Za AK Krakonoš Jilemnice předávali: mistráci Matěj Hanuš, Honza Balaš a Lukáš Kučera, přeboráci Vašek Bína, Mirek Škaloud, Míra Hanč a Jirka Salač a ve třídě Hobby startující Milan Macháček. Přejímkami prošli v pohodě a dál je čekalo „šlapání“ rychlostních testů. Ty byly dva, jeden cross a jeden endurotest. Enduro bylo hned na začátku cca. jeden a půl hodiny trvajícího okruhu a ti nejlepší ho jezdili pod sedm minut. Cross byl naopak těsně před koncem kola a nejlepším zabral necelých šest minut. Okruhy mistráci v sobotu absolvovali čtyři, přebor tři a hobby + starší veteráni + osmdesátky dva. V neděli byl mistrákům jeden okruh odpuštěn, pro ostatní se nic neměnilo.


Matěj Hanuš

   Co se počasí týče, řekněme, že panovalo babí léto. Jen v neděli foukalo o něco více, než bylo příjemné. Ovšem deště jsme se nedočkali, což asi jen málokomu vadilo.

   Ještě před startem bohužel došlo v našem táboře ke krádeži. Nějací lapkové byli tak drzí, že se vloupali do několika zaparkovaných vozů, v nichž spali jezdci a členové doprovodu a dokonale jim vybílili peněženky. Zajímala je jen hotovost. Docela smutné…

   Ale zpátky k závodům. AK Krakonoš Jilemnice postavil dvě a jednu třetinu družstva. První družstvo bojovalo o titul nejprestižnější a to o mistry republiky. Tvořen byl výhradně členy našeho klubu Matějem Hanušem, Honzou Balašem a Lukášem Kučerou. Druhý tým bojoval v přeboru republiky a tvořili jej Vašek Bína, Mirek Škaloud a Míra Hanč. Tou zbylou jednou třetinou družstva byl Milan Macháček, který se spojil s Davidem a Honzou Noskovými, aby vytvořili družstvo s názvem Vysocký Krakonoš. Z legrace jsme je překřtili na Anče, Kuba a hajnej J.


Honza Balaš

   Všichni naši jezdci bojovali jako lvi. Jen Míra Hanč prožil smolný víkend. Vinou techniky nedokončil ani jeden den. Měl poruchu na palivovém systému motocyklu a i když v sobotu Husara provizorně opravil, do cíle druhého dne nevydržel. Tím se nám rozpadlo družstvo v přeboru a současně i sen o obhajobě Poháru družstev. Matěj Hanuš dokončil po oba dny na sedmém místě ve třídě E1. Honza Balaš byl dvakrát druhý ve třídě E3. Jak v sobotu, tak v neděli bojoval o vteřinky s Kubou Horákem. První den ho o necelou vteřinu porazil, druhý den mu naopak necelá vteřina scházela. A protože Radek Toman byl vyloučen, bylo z toho opět stříbro. Škoda, k premiérovému vítězství bylo opravdu blizoučko. Druhý zástupce v E trojkách byl Lukáš Kučera. Ten byl v sobotu sedmý. V neděli jel daleko uvolněněji a dokázal se zlepšit. Výsledkem bylo páté místo.


Lukáš Kučera

   Vašek Bína v přeboru E2 dojel šestý a pátý. Mirek Škaloud byl trochu nervózní, přece jen startoval na klasické soutěži poprvé. Systém endura ale zdárně pochopil, v časových kontrolách přesně dodržoval svůj čas a na rychlostních testech byl zatraceně rychlý. Výsledkem byla dvě vítězství! Jirka Salač startoval ve veteránech 2. V soboru nenašel přemožitele. V neděli byl také velmi rychlý, ale měl smůlu. Prorazil pneumatiku a musel opravovat. Měl hodně najeto a duši stihl vyměnit. Bohužel duše byla již lepená a při nafukování praskla. Takže Jirka musel montovat znovu a to se již nedalo stihnout v časovém limitu. Nakonec chytil 8 minut a ve výsledcích ho to srazilo až na sedmé místo. Milan Macháček byl v sobotu třetí. V neděli hned na prvním testu dojel jezdce startujícího před ním a ten mu za žádnou cenu nechtěl uhnout. Milan to po čase nevydržel a při riskantním pokusu o předjetí, aby zabránil vzájemnému střetu, trefil strom. Ohnul řidítka a chytil rozhodující ztrátu. V konečném účtování byl šestý.


Míra Škaloud

   V soutěži družstev jsme sice prožili zklamání v přeboru. Bez jednoho jezdce jsme na obhajobu nemohli pomýšlet. Skončili jsme druzí. To v MMČR družstev to bylo veselejší. Kluci se snažili a po zásluze byli odměněni. Po sečtení všech časů se umístili na bedně! Skončili bronzoví. Veliký úspěch jistě nejen pro ně, ale pro celý AK Krakonoš. Nakonec naši zástupci skompletovali ve družstvech všechny stupně na bedně. Zlato totiž bral Vysocký Krakonoš.


Milan Macháček

   V celkovém hodnocení této disciplíny skončili naši takto:

12. Matěj Hanuš (MMČR E1) – nemohl odjet všechny soutěže

3. Honza Balaš (MMČR E3)

6. Lukáš Kučera (MMČR E3) – na páté místo ztrácí 1 bod

14. Jarda Křapka (MMČR E3) – odjel pouze podnik v Uhlířských Janovicích

7. Vašek Bína (PČR E2) – bodoval pouze ve dvou soutěžích

6. Mirek Škaloud (PČR E3) – pouze jeden start

5. Jirka Salač (PČR VET2) – pouze jeden start


Jirka Salač

   A ve Mšeně se rozhodovalo ještě o zástupcích na Šestidenní v Itálii. Našemu autoklubu se z finančních důvodů nepodařilo postavit vlastní družstvo. Ale to neznamená, že by naši jezdci na vrcholném podniku sezony chyběli! Honza Balaš si svými výkony hlasitě řekl o státní reprezentaci. Bude startovat ve čtyřčlenném týmu o Světovou trofej juniorů (společně s Markvartem, Helmichem a Engelem). Druhým jezdcem Krakonoše bude Lukáš Kučera. Ten předběžně figuroval v nominaci českého trophy teamu, který se bohužel po zkrácení státní dotace Šestidenní nezúčastní. Nakonec se Lukáš ve Mšeně domluvil na startu v barvách klubového týmu EnC Racing CZ Junior, kde se představí s dalšími mladíky Hronešem a Holubem.


Stupně vítězů MMČR družstev - 3. AK Krakonoš Jilemnice

   Podnikem ve Mšeně se nám skončil seriál MMČR enduro, tedy mistrovství pod hlavičkou Autoklubu ČR. Celý letošní ročník měl své jednoznačné klady, ale také zápory. Asi největší slabinou je počet účastníků v přeboru (v mistráku se naopak letos účastnilo nebývale hodně soutěžáků). Největší díl viny na tom nepochybně nese dvojí mistrovství v ČR (pod AČR a pod CAMS). Následkem je nižší sportovní hodnota podniků a pro pořadatele, kteří náklady na uspořádání kryjí ze startovného, je to prakticky likvidační a počítám, že spousta z nich si rozmyslí, zda vůbec něco, popř. v jaké formě, budou následující rok pořádat…

-tm-

aktualizováno: 31.03.2024 08:25:32