Mšeno 2014

MŠENO, 23. - 24. 8. 2014

 

   Předposlední prázdninový víkend se ve Mšeně u Mělníka jel třetí podnik MMČR a PČR enduro. Pro mistráky to byl podnik předposlední (čeká je ještě závěrečné měření sil při Mistrovství Evropy v Uhlířských Janovicích), ale přeborníci zde letos soutěžili naposledy (v Janovicích se PČR nekoná). Současně se tu jela i soutěž tříčlenných družstev.

   V dresech AK Krakonoš Jilemnice se na start po oba dny postavila pětice jezdců. V MMČR to byli Lukáš Kučera a Vašek Bína (oba ve třídě E2), v PČR pak Míra Hanč (mladší veteráni), Jirka Salač (starší veteráni) a Michal Kava (licence C). Bohužel o šanci bojovat o titul přeborníka ve třídě E2 přišel Milan Macháček, který si při tréninku poranil rameno a startovat nemohl. Kluci v mistráku spojili své síly ještě s Lukášem Hádkem z Motorsportu Bozkov a bojovali souběžně i v družstvech, kde AK Krakonoš obhajoval loňský bronz. O Pohár družstev (PČR) jsme letos (po prvenství v roce 2012 a loňském stříbru) nesoutěžili.

   K výsledkům. Lukáš Kučera v sobotu zajížděl na testech sedmá, osmá místa, jednou se mu podařilo proklouznout na pětku, ale vše zhatila čtyřminutová penalizace, která jej poslala až na 14. příčku. Druhý den dojel sice „čistý“, ale na testech se mu již tak nedařilo a výsledkem je 9. místo. Vašek Bína v sobotu rovněž doplatil na penalizaci a dokončil šestnáctý. V neděli pak dotíral na pravidelného letošního účastníka evropských klání Petra Švamberu, ale překonat jej nedokázal a dojel patnáctý. V klasifikaci družstev se klukům nepodařilo obhájit pódiové umístění, nicméně páté místo je rovněž solidním výsledkem.

   I Míra Hanč v sobotu doplatil na penalizaci. Chytil minutu a to pro něho znamenalo ztrátu medaile (byl by třetí) a propad na sedmou pozici. V neděli již medaile dopadla, konkrétně ta již zmíněná bronzová, ale na stříbro Mírovi chybělo necelých sedm sekund. Jirka Salač, stejně jako na předchozím podniku v Dolním Hradišti, sváděl souboje o prvenství s Rendou Šefrem. A rovněž ve Mšeně z toho bylo nejprve stříbro (ztráta 6 vteřin) a pak zlato s náskokem necelých 5 sekund. Tak těsné souboje to byly.

   Michal Kava, zástupce v licencích C, jel svou první klasickou soutěž v životě. Nezklamal. V sobotu, stejně jako spousta jiných, i on nachytal trestné minuty (byly 2), ale den dokončil na 14. příčce. V neděli dojel „čistý“ a odměnou mu je 8. pozice. I tato kategorie je ovšem našlapaná, Michalovi druhý den chybělo 20 sekund na třetí, resp. 30 vteřin na druhé místo...

   V konečné klasifikaci PČR enduro se stal Míra Hanč přeborníkem! Milan Macháček i Jirka Salač jsou třetí a Michalu Kavovi jediná účast stačila na 20. příčku.

   A právě Michala Kavu jsem vyzpovídal, jak to ve Mšeně vypadalo a jak mu „jdou pod fousy“ klasické soutěže.


Michal Kava objektivem MotoDejva

Michale, ve Mšeně jsi absolvoval svoje první enduro. Popiš nám svoje pocity, jak se ti zamlouvalo?

MK: No, jelikož jsem doposavad jezdil jen cross country a pár endurosprintů, tak jsem nevěděl, co mě čeká surprise. Po uspěšném absolvování soutěže jsem byl strašně spokojen a překvapen z endura! cool

 

Jak vypadala trať?

MK: Trať byla vedena převážně po polích a lesích s minimem přejezdů po silnici. Kolo bylo dlouhé cca. 55km. Jelo se kolem jedné hodiny a 20 minut. Nejzajímavější místa, dle mého názoru, byla na přejezdech. Bylo tam několik lesních sjezdů a kamenitých výjezdů, které však byly prujezdné bez problému. Kdyby ale zapršelo, bylo by to jistě zajímavější cheeky.


Michal Kava objektivem MotoDejva

Jak moc byly „našponované“ časy? Při pohledu do výsledků člověk zjistí, že „chytali“ i mistráci?

MK: Zdálo se mi, že to našponované bylo, poněvadž jsem hnedka do první časovky nachytal 2 minuty sad. Hlavní důvod, myslím si, byl ten, že se prášilo. Tak si člověk musel nechávat dost rozestup, hlavně na testech. A to že chytali i mistráci, to je spíš otázka na někoho z nich.

 

Kolik bylo testů v každém kole, jak vypadaly a jak dlouho se jezdily?

MK: Testy se jely dva. Jeden enduro a druhý cross. Enduro test byl veden převážně po mezích a v remízkách s trochou pole. Jel se okolo 6 minut. Cross test, ten vedl po poli a jel se kolem 5 minut. Dost se tam prášilo indecision.


Michal Kava objektivem MotoDejva

Kolik kol jeli mistráci, přebor a vy?

MK: Mistráci jeli v sobotu 4 kola a v neděli pak 3, přebor oba dva dny po 3 kolech a já, startující s licencí C, po oba dny kola 2.

 

Co počasí, podepsalo se nějak na trati?

MK: Jelikož tam údajně měsíc pořadne nezapršelo, tak trať byla tvrdá a prašná

 

Srovnej klasickou soutěž, sprint a cross country. Co tobě vyhovuje nejvíce?

MK: Když to vemu zkráceně tak sprint a klasika wink.

 

Kdy tě uvidíme na startu další klasiky?

MK: Na startu klasiky letost asi už ne. A co bude za rok, to se uvidí. Ale každopádně se budu teď víc zaměřovat na klasiku než na cross country. Takže příští rok určitě! yes

-tm-

aktualizováno: 31.03.2024 08:25:32