Ohrazenice 2014

OHRAZENICE, 9. - 10. 8. 2014

 

   Druhý víkend druhého měsíce prázdnin se konal druhý díl letošního seriálu KTM ECC. Na starost si ho vzala parta Motoklubu Ohrazenice. A právě v Ohrazenicích se závod také konal.

   Místní pořadatelé mají „štěstí“ na extrémní počasí. Vzpomeňme loňskou Olszynu a následně za odvolanou neděli v Polsku náhradní závod zde v Ohrazenicích. Pršelo jen se lilo, nikdo nezůstal suchý a kdo dojel do cíle, ten byl „vítězem“. Letos bylo naopak horko, slunečno, sucho a jak to tak bývá, hodně prašno. Pořadatelé měli sice s místními dobrovolnými hasiči domluveno kropení trati, ale ti jaksi v pátek slavili a v sobotu byli nepoužitelní. Tím pádem po startu bylo v první zatáčce jak v mlýnici, kdo nevyrazil na čele, neměl šanci cokoli vidět. A, i když došlo k pár strkanicím, je až neuvěřitelné, že to nikdo neodnesl hůře.


Sobotní start E1: #3 Radim Kava, #25 Roman Vydra

   Trať vycházela ze zdejšího motokrosového okruhu, pro účely cross country byl pak rozšířen na okolní pole. Zpestřením byl jeden lesní výjezd (ale s tvrdým podkladem, takže, ačkoli budil trochu respekt, neměli s ním problém ani závodníci na nejslabších pětaosmdesátkách) a spousta umělých překážek jako gumy (naležato i nastojáka), klády a panely (pozůstatky extrémních podniků, jež Ohrazenice rovněž v minulosti hostily).

   Teď už ale pojďme na start. V deset hodin se na rošt srovnali jezdci Licencí A, Licencí B, Veteráni a pětaosmdesátky. AK Krakonoš zastupovali v áčkových licencích Honza Balaš (sice v dresu KBS ÚAMK Unhošť, ale boduje pro Krakonoše), Jarda Křapka a Vašek Bína, v béčkách Mirek Škaloud a Milan Macháček a mezi veterány Míra Hanč s Jirkou Salačem. Bohužel se během tohoto závodu staly dva těžké úrazy. Lubor Kraus z Martnic si zlomil nohu a pro Jakuba Špačka musel přiletět vrtulník. Naštěstí oba budou v pořádku a nic podobného se již ani v sobotu ani v neděli neopakovalo. Jilemničtí ze třech obsazených kategorií hned dvě vyhráli. V licencích A se o to postaral Honza Balaš, který po celých 100 minut (pořadatelé se kvůli horku a prašnosti rozhodli závod o 20 minut zkrátit) tahal o prvenství s Patrikem Markvartem, který v Ohrazenicích vyměnil obvyklou dvácu za silnější dvěpade. Pro bronz si po profesorském výkonu dojel Křápa. Vašek dokončil patnáctý. V licencích B bral zlato Míra Škaloud, který dlouho jezdil za vedoucím Radkem Pabiškou, aby oba ustáli tlak mocně finišujícího Honzy Noska. Milan Macháček doplatil na horší start a v prachu první zatáčky na menší kolizi. Sice se snažil dohánět, ale dostal se jen sedmnácté místo. I Míra Hanč měl ve veteránech mizerný start. Vytrvale se však prokousával kupředu a jeho stíhací jízdě dokázala odolat jen dvojice Radim Drlík a Aleš Vondrák. Jirka Salač dojel osmý.


Mirek Škaloud

   Odpolední závod patřil hobby kategoriím E1, E2 a E3. Pořadatelé původně přemýšleli o rozdělení hobby jezdců na dva samostatné závody, neboť v E2 startovalo plných 52 závodníků! Nakonec jeli všichni dohromady. AK Krakonoš měl největší zastoupení v E1. O medaile se postaral Roman Vydra, který dojel třetí. Hned pod stupni, tedy čtvrtý, byl Radim Kava. Michal Hanuš dokončil osmý, Tadeáš Danihelka dvanáctý a Tomáš Kuřík čtrnáctý. V obou silnějších kubaturách jsme měli po jednou zástupci. A jak Adam Erlebach v E2, tak Michal Kava v E3, dokončili pátí.


Jarda Křapka

   Neděle byla ve znamení jednoho sloučeného závodu pro všechny kategorie. Startovní pole prořídlo a stejně tak prořídly i řady AK Krakonoš. V licencích A bohužel Honza Balaš zadřel svou KTM a tak umetl cestičku k vítězství pro týmového kolegu Jardu Křapku. Vašek Bína si polepšil na jedenácté místo. V béčkách osiřel Mirek Škaloud. Ten celý týden trpěl střevními potížemi a dehydratace ho v neděli dohnala. Musel zvolnit a nakonec počkat před časomírou na mávání konce. I tak ovšem bodoval osmým místem. Ve veteránech měl obrovskou smůlu Míra Hanč. Ten rovněž zadřel a cíl tak nespatřil. Jirka Salač se protrpěl ke dvanáctému místu. V E1 Roman Vydra poskočil o jeden stupínek výše (dojel druhý) a před tentokráte pátého Radima Kavu se prodral čtvrtý Michal Hanuš. V E2 si Adam Erlebach dojel pro bronz a v E3 Michal Kava zopakoval páté místo.


Adam Erlebach

   V hodnocení týmů se neudálo nic nového. AK Krakonoš opět zvítězil v obou dnech a v celkovém pořadí tak má již náskok 89 bodů. O druhé místo je ovšem der. Mezi Enduro Semily a Motoklubem Vysoké je totiž jen osmi bodový rozdíl a další průběh seriálu bude v tomto ohledu ještě hodně zajímavý!


"Rojení" červených dresů při nedělním vyhlášení E1

   A nyní je na řadě právě lídr průběžného hodnocení klubů. AK Krakonoš vás totiž již o víkendu 30. – 31. srpna pozve na třetí díl KTM ECC. Sejdeme se opět na pomezí Mříčné a Peřimova.

-tm-

aktualizováno: 31.03.2024 08:25:32