Radvanice 2009

 RADVANICE, 23. – 24. 5. 2009
 
 
        Radvanice. Obec asi 15 km od Trutnova se stala o víkendu 23. a 24. května dějištěm čtvrtého pokračování MČR a PČR cross country.
 
        Pořádání se ujali ostřílení borci z AMK Police nad Metují. Trať i celé depo situovali do areálu bývalého lomu. Pro jezdce i doprovody byl vymezen skutečně velký prostor, takže nikdo neměl potíž najít si místo na táboření. Trať pojali stavitelé v duchu klasického cross country. Okruh vedl většinou po loukách, částečně lesíkem. Divácky atraktivních míst bylo hned několik. Ať už průjezd pasáží s oslizlými kameny, kde se tvořily fronty a jezdci museli čekat, nebo uměle vytvořené překážky z panelů. Oproti předcházejícím závodům v Sedlčanech, kde základem byla rychlá autokrosová trať, to byl setsakramentský rozdíl. Jeden okruh jezdci absolvovali za zhruba 12 minut.
 
        V pátek jsme motorky nakládali za vydatného deště a s obavami vzhlíželi k nebi, kdy konečně přestane pršet. Naštěstí se tak stalo ještě během cesty do dějiště závodů. A kromě několika kapek v neděli nad ránem vydrželo počasí po celý víkend. Při páteční obhlídce trati jsme si libovali, že v sobotu startují první mistráci a z trati nám „vyhází“ bláto.
 
První tedy startovali jezdci MČR, následoval přebor, licence C a na konec dne hobíci bez licencí. V neděli načali porci závodů „céčkaři", přebor startoval opět druhý, poté mistrák a den opět uzavírali hobíci bez licencí. Čtyřkolky se tentokrát kvůli malému zájmu nekonaly.
 
Z jezdců AK Krakonoš tedy nastoupili na start první přeboráci. V první vlně startovala kubatura E1 a v ní Milan Kottek. Milan se pral s tratí seč mu síly stačily, ale na lepší než 14. místo to tentokrát nestačilo. Dvě minuty poté pustil startér na trať třídu E2. Z našich se tradičně vpředu ukazoval Milan Macháček a Mirek Škaloud. O kousek za nimi jezdil Tomáš Macháček. První drobné potíže nastaly na překážkách z panelů. Milanovi jeden ze soupeřů položil svou motorku přes panely, Milan se nestačil vyhnout a došlo ke kolizi. Milan ztratil trochu času, ale dál pokračoval v závodě. Zásadní byl průjezd pasáže s oslizlými kameny. Mirek ohnul páku zadní brzdy pod motor, což znamenalo, že se mu zablokovalo zadní kolo. Až za pomoci pevného klacku se mu podařilo pedál odjistit a mohl pokračovat. Celou touto anabází ztratil více než 7 minut a propadl se startovním polem hluboko dozadu. Nakonec se ale ještě stihl dotáhnout na desáté místo. Milan Macháček nestihl doléčit zranění ruky z minulého týdne ze Sedlčan a důsledkem bolestí musel zvolnit tempo. V předposledním kole ho dostihl Tomáš, oba chvíli jeli v závěsu za sebou, Milan ale zatnul zuby a Tomášovi stačil ještě ujet. Ve výsledkové listině figurují oba za sebou na 12. a 13. místě. Ve třetí startovní vlně (kubatura E3) jsme měli dva zástupce. Petr Petříček nezůstal nic dlužen své pověsti a i přes potíže s okem vybojoval šestou příčku. Jan Říha také odvedl solidní výkon, jehož výsledkem je 13. místo.
  
Hned po přeboru se již na startu řadili jezdci s licencí C. I v této kategorii má AK Krakonoš již tradičně silné zastoupení. Smolařem víkendu byl jednoznačně Adam Erlebach. V sobotu se mu nepodařilo odstartovat a musel se probíjet z hloubi startovního pole. I tak ale dokázal být naším nejlepším, dotáhl své snažení na 10. příčku. Kousek za ním, na 12. místě dokončil Lukáš Kučera. Podal obdivuhodný výkon, pořád se usmíval a po dojezdu do cíle měl ještě sto chutí startovat v následující rozjížďce s hobíky. Honza Nosek doplatil na ucpání tratě pod jedním výjezdem. Při snaze objet čekající jezdce mimo kolej se mu smekl motocykl a zaklínil se do trnkového keře. Vyproštěním ztratil hodně času. I tak je ale jeho 19. místo skvělým výsledkem. Matěj Hanuš si také závod nesmírně užíval. Důkazem je jeho poklepávání po ramenech soupeřů, kteří měli potíže se zdoláváním obtížných úseků. Dojel jen jedno místo za Honzou, tedy 20.
 
        Neděle. Můžeme ji nazvat černou. Vše začalo hned v prvním závodě dne. Jak jsem již naznačil, hlavní roli hrál Adam Erlebach. Start mu tentokrát vyšel na výbornou. Propracoval se čela, vyjel si slušný náskok a bez problémů jej kontroloval. Pak mu ovšem v jednom sjezdu ve vysoké rychlosti uskočilo zadní kolo do strany a následoval ošklivý pád. Adam sice vstal a chtěl pokračovat, ale prudká bolest v rameni mu pokračování znemožnila. Po zdlouhavém shánění doktora (lékařský dohled byl jedinou kaňkou na jinak pořadatelsky velice dobře zvládnutých závodech) bylo jasno. Podezření na zlomenou klíční kost. Po převozu do nemocnice a následném rentgenu se bohužel podezření potvrdilo. Ve hře nám tedy zůstali už jen mladíci. A byla to radost se na ně dívat! Lukáš s Honzou sváděli mezi sebou „bratrancovražedný“ souboj (tak ho nazval Jebák – Jirka Faistaver, nestor a nepřehlédnutelná postava mezi fanoušky endura). Byl o to peprnější, že se odehrával v první desítce. Honza se nakonec nevyhnul pádu. Ale nevzdal se a po zastávce v depu pokračoval dál. I Matěj Hanuš podal vynikající výkon. Ostatně všichni naši mladíci předváděli neuvěřitelnou střelbu, zvláště s přihlédnutím k faktu, že celých 130 minut jeli sami za sebe, opět žádné dvojice! Ostatně výsledky mluví za vše. Lukáš osmý, Matěj desátý a Honza čtrnáctý. Nakonec byl klasifikován i Adam na 20. příčce.
 
Po céčkách se řadili na startu přeboráci. V první vlně opět vyrazil Milan Kottek. Povedený výkon korunoval 6. místem. Ve třídě E2 byl opět nejlepší Mirek Škaloud. Tentokrát se mu problémy vyhnuly a Mirek si zaslouženě došel na stupně vítězů pro pohár za třetí místo. Milan Macháček také závod rozjel velmi dobře. Bohužel kvůli problémům se spojkovým lankem musel odstoupit ze čtvrtého místa. Přesto byl ještě klasifikován na 20. příčce. Ani Tomáš Macháček šachovnicový prapor neviděl. Na vině byla proražená zadní pneumatika. Stalo se tak před koncem závodu, takže ještě získal body za 16. místo. V E3 nám zůstal pouze Jan Říha. Odvedl slušný výkon a dojel dvanáctý. Petr Petříček kvůli problémům s okem nestartoval.
 
        Příští díl seriálu cross country se koná 11. – 12. 7. v Jiníně. Ale ještě týden předem, tedy 4. – 5. 7., startuje seriál endura sprintem v Ostravě.
-tm-
 
Mirek Škaloud
 
   
Matěj Hanuš
 
 
Lukáš Kučera
aktualizováno: 19.03.2024 10:50:44