Radvanice 2013

RADVANICE, 6. – 7. 7. 2013

 

   Radvanice mají své pevné místo v motoristickém kalendáři. Pravidelně zde totiž pořádají MČR cross country. V letošním roce ovšem došlo ke změně. Autoklub ČR vypsal cross country pouze pro přebor a tak se pořádající AMK Police rozhodl pro uspořádání MMČR a PČR endurosprint.

   A sprint to byl hodně povedený. Na jezdce čekaly dva testy (enduro a cross) a docela dlouhý přejezd. Enduro test se jezdil okolo cca. tří a půl minuty, cross test byl asi o minutu kratší. Na přejezdu nebylo potřeba spěchat, neboť si všichni najížděli 10 a více minut. Sice se našlo několik jedinců, pro které byl přejezd příliš dlouhý a že mohl být raději součástí nějakého testu… Jak už to bývá, remcat umí každý. Faktem je, že většina si trať pochvalovala. Zázemí bylo tradičně na louce a pro všechny bylo místa dost. Počasí přálo, bylo bez deště, celkem slunečno, nijak extra teplo, zkrátka ideální podmínky jak pro závodníky, tak pro diváky.


Zázemí AK Krakonoš

   Po oba dny byli jezdci rozděleni do několika skupin dle výkonnosti. Hned ráno startovali účastníci Mistrovství ČR, potom Přebor ČR současně s licencemi C a nakonec ještě volný závod pro bezlicenční jezdce. V neděli si ráno prohodili pořadí startu mistráci s přeborákama a den opět uzavřeli jezdci bez licence. Autoklub Krakonoš měl zastoupení ve všech třech rozjížďkách.

   V MMČR se představil Matěj Hanuš v E1 a Honza Balaš s Lukášem Kučerou v E3. Matěj měl v sobotu drobnou kolizi při dojezdu do cíle s časomírou (cílová rovinka byla hodně dlouhá a rovná a na brzdění bylo hodně málo místa, tak se několikrát stalo, že došlo k přetržení kabelu od fotobuňky do auta časomíry). Den přesto dokončil na pěkném osmém místě. V neděli se mu nepodařilo obhájit sobotní umístění a klesl o jednu příčku, tedy na deváté místo. Honza, i když nebyl se svým výkonem úplně spokojený, po oba dny obsadil pódiové umístění, když skončil dvakrát třetí. Už to vypadá, že snad má to třetí místo letos předplacené. I když druhý den Honzovi chybělo ke stříbru pouze 14 sekund. V absolutní pořadí juniorů to Honzovi stačilo na čtvrté a páté místo. Lukáše v sobotu přibrzdily nejprve problémy s moosem, když se mu „zula“ zadní pneumatika. Naštěstí to bylo kousek před cílem cross testu, po kterém hned následoval dojezd do depa. Vzhledem k tomu, že měl dost najeto, zvládl Lukáš v pohodě vyměnit celé zadní kolo. V dalším průjezdu ho přibrzdil nepříjemný pád a v konečném účtování z toho bylo o pouhé 2 sekundy šesté místo. A šestý Lukáš dojel i v neděli. V celkovém hodnocení juniorů se pohyboval na hraně první desítky, v sobotu jedenáctý, v neděli desátý.


Matěj Hanuš

   V PČR se tentokrát představili dva naši borci. Ke stálému účastníkovi E2 Vaškovi Bínovi se přidal, a poprvé si vyzkoušel něco jiného než motokros a cross country, Mirek Škaloud. Vašek po celý víkend bojoval sám se sebou. Při tréninku si totiž pochroumal rameno. Vašek je ale tvrďák, tak se kousnul a dojel oba dny až do cíle. Bohužel zranění ho hodně limitovalo a různá mazání pomáhala jen krátkodobě a ne zcela. Výsledkem byla sedmá příčka v sobotu a šestá v neděli. Mirek ukázal, že rychlost mu rozhodně nechybí a dokázal si přivyknout jinému typu závodu. V celkovém hodnocení z toho byla dvě naprosto suverénní vítězství. V sobotu s více než minutovým a v neděli s téměř dvouminutovým náskokem.


Mirek Škaloud

   Licence C měly ve svém startovním poli rovněž dva rudé dresy. Oblékl jej Michal Hanuš a Olda Novotný. Olda v sobotu střídal dobré časy s pády. Hlavně ty pády ho v konečném pořadí odsunuly na deváté místo. Ale pořád je to umístění v první desítce a to se počítá. V neděli to sice mělo podobný průběh (dokázal zajet pátý nejrychlejší čas, ale také až patnáctý), přesto zaznamenal posun o jednu pozici na osmou příčku. Michal je asi smolařem mezi jezdci AK Krakonoš v letošní sezoně. V sobotu mu opět nebylo přáno dokončit. Ztratil totiž matku z čepu zadního kola a během závodu nesehnal jinou. Na nedělní ranní start ale dokázal motocykl zkompletovat a tak se mohl postavit na rampu a počkat na znamení startéra. Dočkal se i cíle, kde mu patřila dvanáctá pozice.


Olda Novotný

   Poslední startovali jezdci bez licence AČR. Za AK Krakonoš se představili Milan Macháček, Michal Kava a Roman Vydra. Roman nechal doma pětaosmdesátku a představil se zde na stopětadvacítce. Michal nestihl dát do pořádku svoji třístovku a rovněž se tak představil na dváce. Jak Roman, tak Michal si poprvé vyzkoušeli endurosprint. Nejlépe si vedl Roman, který v sobotu dojel šestý a v neděli, kdy našel pouze jediného přemožitele, skončil druhý. Michal startoval pouze v sobotu a dokončil na dvacátém místě. Milan bohužel cíl nespatřil. Nejprve hned v prvním kole prorazil zadní pneumatiku. Naštěstí měl hodně najeto a tak bez problémů stihl přezout. Co stihnout nemohl, to byla oprava spojky, která mu prokluzovala stále více. I tak ale zajížděl schopné časy, dokud ovšem nedošlo k menší kolizi. V jednom prudším výjezdu na cross testu mu proklouzla spojka natolik, že se motorka prakticky zastavila a Milanovi se ve snaze ustát celou situaci dostala noha mezi zadní kolo a blatník. Při následném pádu si nohu trochu pochroumal a tím pro něho závod skončil. V neděli pak již nestartoval.


Se #4 Roman Vydra

   Celkově to byl povedený podnik a chce se říci, jen více takovýchto sprintů. Přeci jen sprinty pouze o jednom testu a bez přejezdu jsou hodně ošizené. Na další sprint se můžeme těšit 27. – 28. července v Hradišti u Klatov.

-tm-

aktualizováno: 31.03.2024 08:25:32