Sezona 2011

AMK KRAKONOŠ JILEMNICE v sezoně 2011
 

         Již  potřetí se zamýšlím nad uplynulou sezonou pohledem Autoklubu Krakonoš. Když jsme před sezonou 2009 začali tvořit nový tým pod hlavičkou Krakonoše, ani mne nenapadlo, že v relativně krátké době dosáhnou naši jezdci i tým samotný takových úspěchů. Tým jsme zakládali zejména z kamarádství a stavěli na dobré náladě a atmosféře celé party. Dobrá parta se rozrostla o nové členy a potěšitelné je, že všichni táhneme za jeden provaz a stále stavíme na kamarádství.

         Sezona 2009 byla taková zkušební. Za úspěch považuji to, že si všichni lidé „sedli“, že jsme dokázali zabezpečit účast našich jezdců na všemožných soutěžích a závodech a nad rámec tohoto všeho ještě uspořádat motocyklové závody v Jilemnici! Tím byla opět nastartována pořadatelská činnost klubu a v současné době máme za sebou již tři ročníky Memoriálu Oldy Nývlta. Samozřejmě chceme pokračovat v pořádání závodů i v dalších letech.

         Sezona 2010 přinesla i zatím nejvýraznější úspěchy co se výsledků týče. Mirek Škaloud se stal přeborníkem ČR v cross country a Milan Macháček skončil celkově druhý v přeboru republiky v enduru.


 Matěj Hanuš

         A co sezona 2011? Pojďme si ji postupně zrekapitulovat. Začněme endurem. Celého seriálu se zúčastnila trojice našich. Kluci se pěkně podělili o všechny výkonnostní třídy. Milan Macháček musel na základě výsledků z předchozí sezony postoupit do mistrovství republiky. Současně pořídil i nový motocykl, takže změn bylo více. O tom, že v MČR je daleko tvrdší chlebíček se přesvědčil již v minulosti. Tentokrát mu příliš nesedl ani nový stroj a tak většinou bojoval sám se sebou. Často dělal zbytečné chyby a tak z toho je až 17. místo. Věřím, že Milan nasbíral dostatek nových zkušeností a v nadcházející sezoně všem ukáže, že umí tahat za plyn a stabilně zajíždět dobré závody.

         To Lukáš Kučera jel poprvé v přeboru republiky. A dařilo se mu náramně! Lukáš přešel ze čtyřtaktní dvěpade na dvěpade ve dvoutaktu. Navíc poprvé okusil soutěže. Po celou sezonu podával výborné výkony a výsledky na sebe nenechaly dlouho čekat. V celkovém pořadí mu sice unikla medaile, když skončil těsně pod stupni, tedy čtvrtý. Náladu mu ale jistě spravila pozvánka na kondiční testy centra mládeže v Jiníně. Lukáš testy úspěšně prošel a nyní tvrdě pracuje v přípravě na nadcházející sezonu.


Lukáš Kučera

         Ve třetí výkonnostní třídě se pravidelně na čelních pozicích umisťoval Honza Nosek. I Honza změnil techniku co se počtu taktů týká. Jako Lukáš nyní krotí dvoutaktní dvěstěpadesátku. Po celý rok měl vlastně jen jednoho soupeře a dokázal si s ním poradit. To tedy znamená, že Honza je celkovým vítězem kategorie Licence C!

         Republikového cross country se naši jezdci účastnili pouze sporadicky. Jejich výsledky jsou tedy ovlivněny neúčastí na většině podniků. V MČR třídy E3 je Milan Macháček klasifikován na 12. místě, v PČR třídy E2 je Lukáš Kučera třináctý a v licencích C je šestý Honza Nosek, dvaadvacátý Tomáš Macháček, šestatřicátý Michal Kava a třicátý sedmý Matěj Hanuš.


Honza Nosek

         O dost větší zastoupení jsme měli v takřka domácím seriálu MG SPORT UFO KTM ECC. Závodilo se na Kozákově (Chuchelna), v Košťálově, u nás v Jilemnici, v Bozkově a závěr obstarali vysočáci ve Sklenařicích. Naši jezdci se dokázali prosadit téměř ve všech vypsaných kategoriích. Nejlepšího výsledku dosáhl Matěj Hanuš ve třídě E1. Ten po peripetiích s motocykly v minulých sezonách osedlal pro rok 2011 stopadesátku od KTM. Změna stroje prospěla především spolehlivosti. Že je Matěj rychlý, to jsme všichni věděli, ale až v uplynulé sezoně to dokázal podpořit výsledky. V celém seriálu vybojoval druhou příčku! Zadostiučiněním nejen pro něho pak jistě bylo vítězství v nedělním závodě v domácí Jilemnici. Dalšího pódiového umístění jsme se zásluhou Mirka Škalouda dočkali v kategorii licence B. Mirek byl celkově třetí, hned za ním, tedy čtvrtý, je Lukáš Kučera. V licencích A byl osamoceným bojovníkem Milan Macháček. Ten dokázal získat v celkovém pořadí 14. pozici. V nejvíce obsazené třídě E2 (jak z pohledu AMK Krakonoš, tak z pohledu celého seriálu) se dokázali dva naši prosadit do první desítky. Šestý je Honza Nosek a devátý Adam Erlebach. Na 23. pozici je novic v rudém dresu Michal Hanuš. Michal po celou sezonu zrychloval, takže je dost možné, že ho za rok uvidíme atakovat klidně i první desítku. Celkově 43. je další nováček v našem týmu David Faistaver a na 64. místě je klasifikován Michal Kava, který v průběhu roku změnil kubaturu. V nejsilnějších E trojkách skončil nejvýš poslední z nováčků jilemnického klubu, ale jinak zkušený a ostřílený matador Petr Kadavý. Škoda, že Káda nemohl odjet všechny podniky, bylo by z toho určitě lepší umístění než je 17. příčka. Ve stejné kategorii skončil Michal Kava 23. a Tomáš Macháček 38. V kategorii Veteránů zaznamenal velmi solidní výsledek Jirka Salač, který je celkově sedmý. Po jednom zástupci jsme měli i v dětských kategoriích. Ve slabších padesátkách skončil na 11. místě Vilda Šrýtr a v pětašedesátkách jen těsně unikly stupně vítězů jeho bratranci Kájovi Šrytrovi, který skončil čtvrtý.


Míra Škaloud

         Poprvé byla oficiálně vyhlášena i soutěž týmů. Vždy bodovalo šest nejlépe umístěných jezdců ze všech kategorií s výjimkou dětských. Popravdě řečeno, na začátku sezony jsem si myslel na medaili, dokonce i na pohár pro nejlepší tým, ale nedopadlo to, skončili jsme čtvrtí. Nejen vinou zranění a jiných okolností, ale i díky nedůsledné týmové režii a strategii. Možná kdyby se jinak zvolili kategorie pro naše jezdce, možná kdyby… Každopádně se na kdyby nehraje a já osobně jsem rád, že se kluci rozhodli pro přestup do vyšších výkonnostních skupin a lépe obsazených tříd. Přeci jen jejich další rozvoj je důležitější a i tak jsme za svými zády nechali hodně týmů.

         Mimo tyto seriály se naši jezdci zúčastnili i dalších zejména volných podniků. Sem můžeme počítat třídílný seriál závodů dvojic a jednotlivců, který pořádal tým Enduro Martinice. Závodilo se v Radvanicích, Loukově a Martinicích, tedy opět zejména v našem regionu. Mezi dětmi si náš Kája Šrytr zajistil celkově 5. příčku v pětašedesátkách. Ve dvojicích profi zacinkal bronz díky spolupráci Mirka Škalouda s Lukášem Kučerou. Dvojice hobby nám medaili nepřinesly, zejména proto, že se na závodech v Radvanicích zranil Matěj Hanuš, který bojoval společně s Honzou Noskem. Dvojice následkem zranění vynechala podnik v Loukově a rázem byla ze hry o umístění na bedně. Celkově je z toho šesté místo. Kousek za TOP TEN se usadila dvojka Adam Erlebach Michal Hanuš. Poslední bodující dvojicí byl Tomáš Macháček s Michalem Kavou, kteří jsou jedenadvacátí. Ve dvojicích veteránů se bil za úspěch Krakonoše Jirka Salač. Sice v průběhu sezony vyměnil spolujezdce, ale přesto to dotáhl na celkovou pátou příčku.


Milan Macháček

         Jak již bylo zmíněno, pořádali jsme jeden z podniků seriálu MG SPORT UFO KTM ECC. Protože náš klub vděčí za hodně Oldovi Nývltovi, i tentokrát jsme podnik nazvali na jeho počet memoriálem.  Zejména sobotní účast nás naplňuje optimismem, že svou práci neděláme úplně špatně. V neděli se na nižší účasti podepsalo zejména počasí, kdy se některým závodníkům nechtělo své pečlivě připravované stroje a trénovaná těla vystavit bahenním lázním.

         Pojednání o sezoně 2011 bych rád zakončil poděkováním. Děkuji všem členům za ochotu, práci, výsledky i svůj přístup. Sponzorům potom za podporu po celou sezonu, divákům a fanouškům za přízeň a fotografům za často jedinečné snímky. Díky, díky a díky.

-tm-

aktualizováno: 31.03.2024 08:25:32