Sezona 2012

Krakonošova motocyklová sezona 2012

 

     Sezona 2012 je již definitivně za námi a přípravy na sezonu 2013 jsou v plném proudu. Naši věrní fanoušci si sice již jistě hodnocení sezony z pohledu našeho klubu přečetli v novinách, pojďme ale nyní ono bilancování vzít z gruntu, bez omezení počtu řádků redaktory novin.  Ono je co hodnotit, protože, objektivně řečeno, pro Autoklub Krakonoš Jilemnice byla sezona 2012 nejúspěšnější v novodobé historii! Schválně, posuďte sami.

     Pro závodní tým jsou prioritou motocyklové soutěže enduro a zde se letos nadmíru dařilo. V Mezinárodním mistrovství ČR startoval pouze Lukáš Kučera. Během celé sezony dosáhl viditelného zlepšení (přece jen jsou znát organizované tréninky sportovního centra juniorů). Nebýt zranění ke konci sezony (které si shodou náhod přivodil na našich závodech v Jilemnici – Mříčné), mohl reálně pomýšlet na šesté místo v celkovém hodnocení. Protože ale absolvoval poslední soutěž, je z toho konečná devátá příčka. Velmi cenné zkušenosti nasbíral při účasti na finálovém podniku Mistrovství Evropy na Slovensku. Během třídenního vyvrcholení seriálu dokázal výsledkově atakovat první desítku nejlepších juniorů třídy E2/E3. A nechybělo mnoho a mohl reprezentovat ČR na Šestidenní v Německu! Pokud by nebyl zraněný a pokud by zdravotní obtíže jednoho z českých trophymanů nepustili na start, došlo by k přeskupení trophy teamu i teamu juniorů a Lukáš by (coby první náhradník) poskočil do klubového týmu české reprezentace. V letošní sezoně chce Lukáš absolvovat více podniků ME (snad dopadne celý seriál), tak se nechme překvapit.


Lukáš Kučera

 

     Silnější zastoupení měl Autoklub Krakonoš v Přeboru ČR enduro. A právě v přeboru byly letos dosaženy skvělé výsledky. Největším je prvenství v klubové soutěži, kde trojice Matěj Hanuš, Honza Nosek a Honza Balaš získala Pohár družstev Přeboru ČR! Vítězství bylo zcela zasloužené a naprosto bezkonkurenční. Každý z trojice jezdců totiž dokázal po oba dny zvítězit ve své objemové třídě. A tento týmový úspěch je podpořen ještě tituly v celkové klasifikaci jednotlivců. Jak Matěj Hanuš (třída E1), tak Honza Nosek (E2) se mohou pyšnit tituly přeborníků republiky! Milan Macháček (E3) je celkově druhý, čtvrtých míst dosáhli Vašek Bína (E2) a Honza Balaš (E3), přičemž Honza odjel pouze dvě poslední soutěže (vždy ale vítězně).


Matěj Hanuš

 

     A protože mladíci zaujali potřebné lidi českého endura, čekala na Matěje Hanuše a Honzu Balaše pozvánka do Sportovního centra mládeže. Oba prošli vstupními testy a připojili se k Lukáši Kučerovi do přípravy širší juniorské reprezentace. Nyní na sobě tvrdě makají jak po fyzické stránce a  vzhledem k zatím přijatelným klimatickým podmínkám tráví hodně času i na motocyklech. V nadcházející sezoně čeká celou naši trojici „reprezentantů“ start v Mistrovství ČR enduro a minimálně jeden podnik Mistrovství Evropy (u nás v ČR v Uhlířských Janovicích).


Honza Balaš

     Ve výčtu medailí schází ještě bronz, který získal Michal Kava v celkové klasifikaci republikového cross country třetí výkonnostní kategorie třídy E3.

     Mimo republikových soutěží obsazovali jezdci AK Krakonoš i různé regionální podniky. Jednalo se především o závody seriálu KTM enduro cross country. V týmové soutěži obsadil klub až páté místo, což vzhledem k předsezónním očekáváním je nutno brát jako zklamání. Kdyby se podařilo přepsat Honzu Balaše z týmu Lhotky, kde byl původně nominován, do našeho týmu, pak by byl AK Krakonoš celkovým vítězem! Jenže na kdyby se nehraje a pravidla soutěže týmů byla jasná a pro všechny stejná.

     Nyní již ale k celkovým výsledkům a především k výčtu medailí. Nejlepších výsledků dosahovali jezdci ve třídě Licence B. Zcela suverénně ji ovládl Honza Balaš, který za celou sezonu ztratil pouze 3 body (v Košťálově prorazil gumu). O druhé místo až do posledního podniku bojovali Mirek Škaloud a Matěj Hanuš. Souboj nakonec pro sebe rozhodl prvně jmenovaný. To znamená, že v této třídě obsadili jezdci Krakonoše všechna tři místa na stupních vítězů. V dalším pořadí Licencí B se na konečné osmé příčce umístil Honza Nosek, dvanáctý je Vašek Bína a sedmadvacátý Milan Macháček. V Licencích A nás zastupoval pouze Lukáš Kučera, který při neúčasti na konci sezony obsadil celkové patnácté místo.


Honza Nosek

 

      O celkové vítězství se rval ještě v posledním závodě Adam Erlebach ve třídě E2. Bohužel neúspěšně. Skončil celkově druhý. V téže kubatuře se na jednadvacátém místě umístil Michal Hanuš a čtyřiapadesátý je klasifikován Radim Kava. Ve třídě E3 se nejlépe umístil Michal Kava a to na šestnácté pozici. Dalším naším jezdcem v pořadí je třiadvacátý Olda Novotný, Tomáš Macháček je třicátý a Petr Kadavý čtyřiatřicátý.

     V kategorii veteránů Krakonoše velice solidně reprezentoval Jirka Salač, který je celkově osmý. V kategoriích, které by měly patřit zejména mladým nadějím tohoto krásného sportu, jsme měli slabší zastoupení. Ve třídě do 85ccm se na krásné šesté příčce umístil Roman Vydra. Roman vybojoval většinu bodů zejména ke konci seriálu, protože v nedělním závodě v Košťálově utrpěl zranění a následující podnik musel vynechat. Vrátil se ale v dobré formě. Jedenáctý se v téže kategorii umístil Venda Šabata. Ten už sice klukovským kalhotám odrostl, ale malému objemu zůstal věrný.

     Ve výčtu už chybí pouze ryze dětské kategorie. A zde se zásluhou Káji Šrytra vracíme na stupně vítězů, konkrétně na ten nejvyšší! Kája se v kubatuře do 65ccm celý rok pohyboval na čele a i když mu poslední závod nevyšel, uhájil celkové první místo. V té úplně nejslabší kubatuře do 50ccm dokázal bodovat ještě Vilda Šrýtr, který je celkově třináctý. Snad mu ta třináctka přinese štěstí a příští rok všem ukáže záda.


Vašek Bína

 

     Mimo endura a cross country byl dres s Krakonošem na prsou vidět i v motokrosu. Postaral se o to Mirek Škaloud. Absolvoval téměř kompletní seriál Nova CUP, kde v silně obsazené kategorii jezdců mezi 27 a 34 lety obsadil výbornou třetí pozici. Bohužel mu chyběly body z jednoho podniku a na druhého v pořadí ztratil pouhé 3 bodíky. Nutno podotknout, že se závodilo bez rozdílu objemu motoru a Mirek sedlal „malého ventila“, tedy čtyřdobou dvěstěpadesátku, která má oproti nabušeným čtyřipade citelný výkonový deficit.


Milan Macháček

     I v sezoně 2012 se podařilo pořadatelskému týmu AK Krakonoš uspořádat vlastní závody. Opět se jednalo o Memoriál Oldy Nývlta zařazený do seriálu KTM enduro cross country. Již čtvrtý ročník se konal 15. – 16. září. Počasí nakonec celkem přálo, i když ještě ve středu to vypadalo na bahenní lázně. Naštěstí se vyčasilo a jak plocha depa, tak trať, stačily oschnout. O víkendu několik kapek spadlo pouze v sobotu odpoledne, jinak jsme zůstali ušetřeni. Pravda, teplo zrovna nebylo, ale i tak si cestu na start našlo 179 jezdců v sobotu, v neděli pak startovali 102 závodníci. Vedle početné jezdecké účasti nás potěšil i velký zájem diváků. Ti byli zvědaví zejména na vloženou soutěž nazvanou Skok do Krakonošova. Měřila se délka skoku na uměle vytvořeném skokánku a vítězové byli odměněni lahvinkami dobrého moku. Jezdci si pochvalovali vyváženou trať, diváci potom, mimo dobré podívané, skvělé občerstvení a možnost „odložit“ své ratolesti do skákacího hradu. Celkově s odstupem času hodnotím podnik jako hodně povedený a již se připravujeme na další ročník.

     Sezona tedy dopadla na jedničku. Velký dík za to patří nejen jezdcům, ale i pořadatelům a v neposlední řadě rovněž všem partnerům klubu, kteří svou pomocí přispěli nemalou troškou k dosažení těchto výsledků. Takže díky a v sezoně 2013 opět motocyklovému sportu zdar!

-tm-

aktualizováno: 19.03.2024 10:50:44