Vysoké nad Jizerou 2012

VYSOKÉ NAD JIZEROU, 20. 10. 2012

 

     Pátým dílem se v sobotu 20. října ve Vysokém nad Jizerou uzavřel letošní seriál hobby závodů KTM ECC. Ano, vysočští pořadatelé zůstali věrni tradici a i když letos změnili lokalitu, závody uspořádali opět jednodenní.

     Počasí na závody vyšlo až neuvěřitelné. Vůbec nepřipomínalo konec října a pokročilý podzim. Naopak, kdo si doma nechal kraťasy, ten mohl litovat. Po chladnějším ránu se teploty začaly šplhat vzhůru a všichni si mohli užívat krásného a slunečného dne.

     Jak již bylo zmíněno, vysočáci museli změnit lokalitu. Asi všichni si vzpomeneme na loňské peripetie po závodech ve Sklenařicích. Letos jsme se tedy sešli přímo ve Vysokém nad Jizerou. Základna byla u místního zemědělského družstva. Trať vedla z větší části po loukách a polích. Zpestřením bylo několik průjezdů přes původně celkem nevinné potůčky, ze kterých se postupem času stávaly bahenní pasti a mnozí by zde bez pomoci pořadatelů utopili nejen své naděje na dobré umístění ale také spoustu sil potřebných na vyproštění motocyklu. Komu se nechtělo chodit po trati, mohl klidně zůstat v prostoru startu a depa. Zde totiž pořadatelé připravili další diváckou lahůdku. Nejprve to byl průjezd vybagrovanou dírou (nejdřív se vyjelo na navršený val, pak sjezd do hloubky a opět nahoru na pole) a hned v zápětí se projíždělo bazénkem. Jednalo se o vybagrovanou díru se strmou hranou při nájezdu a plynulým výjezdem. To vše naplněné a průběžně doplňované vodou. Kdo si netroufl, mohl tuto část s patřičnou časovou ztrátou objet. V celku byla trať hodně rychlá, na polích se motory točily naplno.


Honza Balaš kypří ornici

     Hned ráno načal závodnické představení motokrosový potěr. Opět se jelo ve dvou objemových třídách, do 50 a 65ccm. Tým AK Krakonoš Jilemnice měl na startu pouze Káju Šrytra v pětašedesátkách. Kája zde byl lídrem průběžného pořadí a s citelným náskokem si mohl dovolit jet pouze na údržbu. Nutno uznat, že to nebyl zrovna Kájův den a tak nakonec z toho bylo „až“ páté místo. Jenže i to stačilo a Kája se může radovat z celkového prvenství! Na závodech v Košťálově se v rudém dresu představil i Kájův bratranec Vilda Šrýtr, kterému s jedním výsledkem patří celková 13. Pozice v padesátkách.

     Chvíli po jedenácté se na trať vydali účastníci hobby tříd E1, E2 a E3. V E1 náš tým opět žádného zástupce neměl. V E2 Adam Erlebach s malým bodovým odstupem ze druhého místa mohl vyhlížet celkové vítězství. Start se mu povedl, jenže ještě v průběhu prvního kola v ucpané bažince zvolil jinou stopu, která nebyla úplně optimální a Adam zde utopil nejen spoustu času ale nakonec i celkové prvenství v seriálu. Dojel totiž na třinácté pozici a v celkovém hodnocení obsadil druhou pozici se ztrátou deseti bodů na vítězného Petra Holatu. Na 23. pozici dojel ve Vysokém Michal Hanuš. Cíl nakonec neviděl Radim Paprika Kava, jehož motocykl si nasál v bazénku vodu a Paprika musel odstoupit. V celkovém hodnocení je Michal jednadvacátý a Paprika čtyřiapadesátý. V E3 dosáhl nejlepšího výsledku Michal Kava, který ve Vysokém dojel dvanáctý. Olda Novotný dokončil devatenáctý a Tomáš Macháček cíl neviděl. Nejprve ho potkal podobný osud jako Adama, taky při snaze o objetí klubka zapadlých jezdců utopil motorku v bahně. Po čase ji vydoloval a se ztrátou pokračoval. Pak při skoku přes bazének nezkrotil svoji Husqvarnu a při pádu ulomil spojkovou páčku. V celkovém pořadí je na tom nejlépe Michal na 16. příčce, 23. je Olda, 30. Tomáš a 34. Petr Kadavý.


Roman Vydra v bažině

     Odpoledne se na start postavili jezdci licencí A a B, veteráni a pětaosmdesátky. V béčkách opět závodnímu poli vévodil náš Honza Balaš, který s přehledem zvítězil. Na třetím místě dojel Míra Škaloud a pátý Matěj Hanuš. Honza Nosek bohužel cíl nespatřil. Shodou nešťastných okolností totálně utopil v bazénku nejen sebe ale i motocykl, který již nemohl pokračovat. Za své „vystoupení“ si Honza vysloužil pohár ředitele závodu. Celkově měl jistotu prvenství již před posledním podnikem Honza B. O druhé místo bojovali Míra s Matějem. Šťastnější je nakonec Míra, Matěj uzavírá stupně vítězů. Celkově osmý je Honza N. a na 27. pozici je Milan Macháček. Mezi veterány měl tentokrát velkou smůlu Jirka Salač. Ještě než se postavil na start, při zahřívání motocyklu na zkušebním kolečku, byl sestřelen jiným jezdcem. Jirka měl poškozený motocykl, ale na start se postavil. Jenže hned po startu mu ušlo zadní kolo. V depu vyměnil duši a kolo ušlo hned zase. Po dalším pokusu se vše opakovalo. Nakonec po bližším zkoumání odhalil, že mu při srážce praskl drát v patce pneumatiky a ten vždy novou duši opět proděravěl. Naprosto skvěle se zachoval Robert Vancl, který stejně jako Jirka vodí po tratích TM-ku a Jirkovi půjčil celé zadní kolo. Se vzniklou časovou ztrátou již Jirka nemohl pomýšlet na umístění na špici, přesto bojoval. Nakonec z jeho snažení vzešlo 12. místo. V celkovém hodnocení své kategorie je Jirka osmý. V pětaosmdesátkách si pro nejlepší výsledek sezony dojel Roman Vydra, který mohutným finišem vydřel stupně vítězů. Dojel třetí. V celkovém pořadí při neabsolvování všech podniků obsadil šestou pozici. Na 11. místě je Václav Šabata.


Stupně vítězů kategorie Licence B (1. Honza Balaš, 3. Míra Škaloud, 5. Matěj Hanuš)

     V soutěži týmů jsme doplatili na pozdní přestup Honzy Balaše do našeho klubu. Ten tak po celou sezonu připisoval body konkurenčnímu Motosportu Lhotka. I proto je z toho až pátá pozice. Škoda, na medaili by to letos bylo…

     Závod ve Vysokém tedy uzavřel poslední kapitolu čtvrtého ročníku seriálu závodů enduro cross country. Jak to bude s celým seriálem dále, se všichni dozvíte na slavnostním vyhlášení celkových výsledků. Po internetovém hlasování lid rozhodl pro ceremoniál pod střechou. Sejdeme se tedy 9. listopadu v Bozkově. Srdečně zváni jsou nejen jezdci, kteří budou oceněni, ale úplně všichni, kteří seriálu jako takovému fandí.

     Jezdcům AK Krakonoš Jilemnice gratuluji k výsledkům a děkuji za reprezentaci klubu.

-tm-

aktualizováno: 31.03.2024 08:25:32