Walbrzych 2014

WALBRZYCH, 12. - 13. 7. 2014

   Třetí díl letošního mezinárodního českého šampionátu endurosprintu se konal u našich severních sousedů, konkrétně v polském Walbrzychu. Jednalo se o náhradní podnik za zrušený závod v Radvanicích.

   Centrum podniku bylo na okraji města, na bývalém sportovním stadionu. Depo pro jezdce a doprovody bylo na travnaté ploše uprostřed (kdysi pravděpodobně fotbalový trávník), prostor pro přejímky a občerstvení pak podél škvárového oválu. Bezprostředně u depa byl vytýčen cross test, který měl něco okolo 4 minut. Byl tvořen částečně motokrosou tratičkou, prodloužený o přilehlou louku a doplněný o umělé překážky (pneumatiky na plocho i na výšku, klády, schody). Po předchozích deštích byl místy plný vody (dost hluboké kaluže, ty nejhlubší naštěstí pořadatelé vypustili). Ovšem než se přijelo na cross, čekal na jezdce krátký přejezd na enduro test. Přejezd byl opět zejména v sobotu plný kaluží, ale jinak vedl jen po cestách. Enduro test byl namotaný na zdejších „výsypkách“. Hlavně v úvodu prvního dne byl dost obtížný, pak trochu vyschnul a časy se zrychlily. Jezdil se okolo 7 minut. Člověk zde musel být pořád ve střehu, nebylo místo pro odpočinek. Jelo se hodně po kamenech, nechyběly výjezdy a sjezdy „výsypek“, třešničkou na dortu byl strmý výjezd na vysokou homoli.

Lukáš Kučera (foto: Míša Janošková)
 

   Bohužel celý víkend byl poznamenaný slabší jezdeckou účastí. I proto pořadatelé sloučili do dopoledního závodu jezdce MMČR a PČR tříd E1, E2 a E3. Odpoledne pak přišla řada na PČR veteránů 1 a 2, malorážek, licencí C a hobby jezdců bez licence AČR. Dopolední závod se jel na 7 kol v sobotu, resp. 5 v neděli, odpolední pak na 5, resp. 4 kola. A koho jste mohli na startu vidět v červeném dresu? Byl to Lukáš Kučera, Vašek Bína (oba MMČR E2), Míra Hanč (PČR VET1), Tomáš Macháček (PČR E1), Milan Macháček, Olda Novotný (oba PČR E2), Roman Vydra a Michal Kava (oba PČR lic. C).


Milan Macháček (foto: Míša Janoušková)

 

   A jak jsme dopadli? Sice ne jako sedláci u Chlumce, ale úplně sláva to taky nebyla. Prapor AK Krakonoš drželi vysoko zejména Roman Vydra (vyhrál po oba dny) a Míra Hanč (v sobotu druhý, druhý den vítězství). Svůj vysoký standard udžel i Lukáš Kučera, který si sice v sobotu stěžoval, že po náročném soustředění nebyl úplně ve své kůži, ale dokázal dojet sedmý. V neděli o jedno místo poskočil kupředu s tím, že mu velmi málo chybělo na pátého Mühlfaita. Druhý náš „mistrák“, Vašek Bína, byl velkým smolařem. V sobotu si otočil koleno a dojížděl s velkými bolestmi. Ale je to takový tvrďák, že se na start postavil i v neděli a opět dokončil. Byla z toho dvě desátá místa. Milan Macháček a Olda Novotný sváděli v sobotu těsné boje. Nakonec byl Milan třetí a Olda šestý se ztrátou něco lehce přes minutu na vítěze. Tak byla tato třída vyrovnaná. Ovšem v neděli ani jeden z nich cíl neviděl. Milan se rozmýšlel už ráno, zda kvůli bolestem zad vůbec nastoupí. Nakonec to zkusil, ale při pádu na enduro testu si navíc píchl řidítko do citlivých míst a odstoupil. Olda bojoval o chvilku déle, ale i jeho postihl nepříjemný pád, při kterém sice vystoupil z motorky včas a utrpěl minimální újmy, ale o to více to odnesla motorka. Michal Kava to měl v sobotu velmi dobře rozjeté a asi by dopadl bronz, ale při jednom z průjezdů cross testu ho to „rozpantovalo“ a při pádu utrhl spojkovou hadici. To znamenalo konec. Naštěstí na druhý den dokázal motorku zprovoznit, když mu Lukáš Kučera půjčil hadici náhradní. A i v neděli Michal bojoval o bronz, nakonec však s nevelkou ztrátou bral brambory. Tomáš Macháček bohužel nedokončil ani jeden den. V sobotu při pádu na enduro testu zkřivil řidítka a v systému sprintu nebyl čas na opravu a smysluplný návrat do závodu. Druhý den musel počkat pod homolí, až se mu uvolní cesta. Ovšem ani jemu se nepodařilo vyjet až nahoru a při snaze stáhnout motorku dolů do něho v plné rychlosti narazil za ním startující Polák. Ten ho nemohl vidět, protože za vrcholem homole vycházelo slunce a všichni tak jeli víceméně naslepo. Dole chyběl pořadatel, který by upozornil na nebezpečí. Každopádně po střetu závod pro Tomáše skončil.


Míra Hanč (foto: Míša Janoušková)

 

   Takže poháry pro AK Krakonoš tentokrát zajistily zkušenosti zarputilého bojovníka Míry Hanče a mládí dravého Romana Vydry, který pravidelně útočí na příčky nejvyšší i na postarším motocyklu.


Roman Vydra (foto: Míša Janoušková)

 

   V průběžném hodnocení je Lukáš Kučera sedmý s pěti bodovou ztrátou na šesté místo. Vašek Bína je devátý, Roman Vydra s bezpečným náskokem první, Michal Kava pátý, Tomáš Macháček dvanáctý, Milan Macháček druhý (už bez šance na celkové prvenství), Olda Novotný pátý a Míra Hanč se propracoval do vedení.


Na stupni nejvyšším Roman Vydra (foto: Míša Janoušková)

 

   V rámci šampionátu sprintu nás už čeká pouze závěrečný podnik, který se uskuteční 20. - 21. září v Jiníně. Bohužel termínově koliduje se závodem KTM ECC, který se pojede ve Vysokém nad Jizerou.

-tm-

aktualizováno: 19.03.2024 10:50:44