Zimní příprava SCM 2013

Zimní příprava

 

     Klub AK KRAKONOŠ Jilemnice, tedy konkrétně jeho tří mladí jezdci (tj.  já – Lukáš Kučera, Matěj Hanuš a Honza Balaš), absolvovali zimní přípravu pod hlavičkou SCM (Sportovní centrum mládeže) a pod vedením odborných trenérů, zejména pak Karla Schedera, který měl na starosti endurový úsek.

     Zimní příprava začala vstupními testy do SCM. Naši kluci si vedli dobře a dostali se sítem do 10-ti členného výběru enduráků. Já jsem testy z důvodu zranění neabsolvoval, ale na základě loňských výsledků jsem byl také vybrán. Společně s námi trénovali také Jiří Hádek, bratři Koucký, Pěnička Nikola, Markvart Patrik, Hroneš Jakub a Pilař Tomáš. Až na Tomáše jsme se všichni scházeli každou sobotu v Jablonci nad Nisou na tréninky.

     Zimní příprava začala již krajem listopadu. Každou sobotu jsme absolvovali trénink v Jablonci, který se skládal ze 4 částí. Dopoledne spining cca 1 hodinu a poté trénink v tělocvičně. Ten byl zaměřen na pohybové a obratnostní cvičení. Trval cca. 2 hodiny. Po obědě jsme jeli opět do tělocvičny, kde jsme cca 1 hodinu posilovali vlastním tělem a poté jsme běhali vytrvalostní sprinty. Celý trénink trval cca 2 hodiny. Poté jsme šli do bazénu, kde jsme plavali a relaxovali.

     Přes týden jsme měli tréninkové plány od trenérů. Vypadalo to takto:

  • neděle - kompenzační šlapání (ne běh) na 30 minut a protažení
  • pondělí - relax (bazén, sauna, masáže, ...)
  • úterý - vytrvalostní běh 60-120 min
  • středa - posilování - vlastní tělo
  • čtvrtek - vytrvalostní běh 60-120 min
  • pátek - italské posilování 60-120 min.

     Měli jsme tzv. 4 cykly. První byl volnější a dále se týden po týdnu zvyšovala náročnost až do čtvrtého týdne. Poté opět volnější týden a opět zvyšování náročnosti.

     Letos nám Karel vyjednal týden před Vánoci soustředění na běžkách v Peci pod Sněžkou. Zde jsme strávili týden. Za trénink jsme najeli cca 20-30km. Měli jsme 2 denně a večer vždy nějaké cvičení nebo relaxaci. Poté jsme absolvovali ještě jedno soustředění na horách a to na Janově u Bedřichova. Zde už to byla větší makačka a najezdili jsme denně cca o 8 km více. Opět jsme zde byli týden. Tímto soustředěním jsme zakončili objemovou část přípravy a od půlky ledna jsme se zaměřovali na rychlost a začaly se plánovat tréninky na motocyklech.

     První trénink na moto se uskutečnil na začátku února ve Velkém Oseku u Kolína. Teď již pravidelně jezdíme (když to tedy počasí dovolí) a najíždíme objem. Rychlost budeme trénovat týden před prvními závody a to je již za 14 dní.

     Snad nám letošní dřina bude k něčemu dobrá :-D

… a děkujem Karloj, že se nám věnoval!

-lk-


Širší juniorská reprezentace na běžkách

aktualizováno: 31.03.2024 08:25:32