Enduro + endurosprint 2019

ENDURO, ENDUROSPRINT 2019

 

Také v roce 2019 vypsal Autoklub ČR dva mistrovské seriály pro soutěžáky a to v disciplíně enduro a endurosprint. Enduro mělo v kalendáři původně čtyři podniky. Soutěž v Hrobčicích byla ale nakonec zrušena (odbor životního prostředí nedal povolení). Náhradou byl podzimní sprint v Jiníně, který se započítával jak do endura, tak do sprintu.

Začalo se 20. – 21. července v Šumperku. Ano, tato klasická soutěž se po letech v seriálu CAMS vrátila do MMČR. Okruh cca. 70km dlouhý obsahoval dva měřené testy. Cross test se jezdil okolo tří a půl minuty a enduro okolo minut tří. Za AK Krakonoš Jilemnice měl v mistráku startovat Lukáš Vlk, ale kvůli disciplinárnímu prohřešku mu byla pozastavena činnost. Takže v mistráku jsme nikoho neměli a spoléhat jsme museli na zástupce v přeboru. V Šumperku byl tím jediným Míra Škaloud v E3. Po vítězství v sobotu se v neděli musel spokojit se druhým místem.

Druhou soutěží byly Plasy 24. – 25. srpna. Pořadatelé celý podnik pojali jako generálku na Mistrovství Evropy, které se zde pojede v roce 2020. Trať měla cca. 75km dlouhý okruh, který obsahoval tři testy. Jeden cross a dvě endura. Těžká soutěž, náročné testy, dokonalá prověrka všech účastníků. O to víc těší, že jediný náš zástupce Míra Škaloud uspěl na výbornou. Za oba dny nenašel přemožitele.


Míra Škaloud

Třetí podnik se jel 14. – 15. září v Uhlířských Janovicích při podniku Mistrovství světa. Tím pádem byl podnik vypsán jen pro jezdce MMČR, přebor zde nestartoval, takže ani žádní naši. Těch se týkal až závěrečný podnik 19. – 20. října v Jiníně. A protože se jednalo o endurosprint (dva testy, prakticky nulový přejezd mezi nimi), měli jsme na startu více zástupců. V Přeboru ČR E2 to byl Matěj Hanuš. V sobotu zvítězil, v neděli dojel třetí. V PČR E3 se opět v nejlepším světle představil Míra Škaloud (první a druhé místo) a Radim Kava (šestý a sedmý). V Přeboru C jsme měli nejpočetnější a nejúspěšnější zastoupení. Po oba dny vyhrál Eda Vyšanský, dvakrát druhé místo obsadil Vojta Harcuba a po čtvrtém místě v sobotu se v neděli vyhoupl na bronzový stupínek Martin Lepka.


Martin Lepka

V celkovém hodnocení se Míra Škaloud pyšní titulem přeborníka ČR! Ostatní naši bodovali pouze na posledním podniku, proto jsou v konečném účtování dále. Matěj Hanuš v PČR E2 je pátý, v Přeboru C je devátý Eda Vyšanský, desátý Vojta Harcuba a dvanáctý Martin Lepka.

Seriál endurosprintu byl obsáhlejší a také, nejen z pohledu našeho klubu, více obsazený. Původně bylo v kalendáři pět podniků, které doplnil již zmíněný podzimní Jinín.

První podnik se konal 13. – 14. dubna v Jiníně. Trať obsahovala dva testy v podstatě bez přejezdu. Reportáž z tohoto víkendu si můžete přečíst ZDE, takže jen telegraficky. Nejlepšího umístění dosáhl Matěj Hanuš v Přeboru ČR E2, když v sobotu skončil čtvrtý a v neděli druhý.


Matěj Hanuš

Na další podnik se čekalo pouze 14 dní, uskutečnil se 27. – 28. dubna v Dolním Hradišti. Pořadatelé připravili okruh se dvěma testy a slušným přejezdem mezi nimi. Už tak obtížné testy ještě ztížilo počasí, takže leckdo si pořádně „hrábnul“. Ostatně i odtud máme reportáž, klikejte ZDE. Řečí výsledků to vypadalo takto: PČR E2 – Matěj Hanuš – 7. místo (technické potíže) a vítězství, PČR E3 – Míra Škaloud – 2. a 4. místo, PČR C – Martin Lepka – 5. a 2. místo.

Třetí podnik se konal 25. – 26. května ve Vysoké Peci. Opět dva testy, cross na motokrosové trati a enduro doplněné krátkým extrémem. Extrémem bylo pak především počasí. Podobně jako v Hradišti si mistráci odjeli závody na suchu a na přebor začalo „lejt jako z konve“. S těžkými podmínkami se naši dokázali dobře srovnat. Matěj Hanuš v PČR E2 po třetím místě v sobotu, dokázal v neděli zvítězit. Míra Škaloud v PČR E3 si vedl ještě lépe. Zvítězil po oba dny. V PČR C se poprvé představil Vojta Harcuba a skončil dvakrát třetí. V neděli se pak druhým místem zaskvěl Martin Lepka.


Vojta Harcuba

Hned za týden, 1. – 2. června, následoval podnik v Úterý. I zde si Míra Škaloud dojel pro pořádnou porci bodů za první a druhé místo. V PČR C se v plné parádě ukázal Vojta Harcuba, nikomu nedal šanci a po oba dny bral zlato. Premiérový start v této disciplíně si připsal Eda Vyšanský a hned z toho byl bronz a stříbro.

V polovině prázdnin, 3. – 4. srpna, se konal ve Mšeně další díl. Zdejší pořadatelé měli nějaké neshody s vlastníky pozemků a tak po letech pořádání klasického endura udělali sprint. I když vzhledem k poměrně dlouhému přejezdu mezi testy to byla skoro soutěž. Testy byly dva, téměř šestiminutové enduro a cca. tříminutový cross. Po minulém vynechaném podniku se na start vrátil Matěj Hanuš a suverénně opanoval pořadí PČR E2 po oba dny. V E3 si Míra Škaloud připsal zlato a stříbro. V PČR C si naši borci pro sebe usurpovali celé stupně vítězů po celý víkend. Vždy v pořadí Eda Vyšanský, Vojta Harcuba a Martin Lepka.


Eda Vyšanský

Finále se odehrálo v motocyklovém centru v Jiníně ve dnech 19. – 20. října. V PČR E2 potřeboval Matěj Hanuš vydolovat potřebné body, aby se posunul na stupně vítězů, což se mu podařilo. Výsledky jsem již uváděl u endura.

V celkovém hodnocení jsme se titulu přeborníka nedočkali. V PČR E2 je Matěj Hanuš třetí. Může za to jeho neúčast v Úterý, kde by jistě získal více než 15 bodů, které mu schází na prvního. V téže třídě bodoval ještě Michal Hanuš. Ten vynechal dva podniky a, i když ve Vysoké Peci zaznamenal čtvrté a páté místo, musel se spokojit s dvanáctou příčkou. V PČR E3 může Míra Škaloud žehrat na neúčast v úvodním podniku. K titulu mu ze druhého místa chybělo 19 bodů… Na pátém místě je Adam Erlebach (o čtvrté přišel neúčastí ve finálovém Jiníně), sedmý je Michal Kava (vynechal dva podniky), devátý Milan Macháček (bodoval pouze v úvodních dvou podnicích) a čtrnáctý Radim Kava, který jel v této třídě pouze finále v Jiníně. Jinak Radim jezdil přebor třídy E1, kde skončil celkově na šesté pozici (nejlepším výsledkem bylo třetí místo v neděli ve Vysoké Peci). I v Přeboru licencí C chyběly našim borcům body za neodjeté podniky. Nejlépe se umístil druhý Vojta Harcuba (vynechal dva podniky). Čtvrtý je Martin Lepka (rovněž dva podniky neabsolvoval) a pátý Eda Vyšanský (tomu chybí podniky tři). V hloubi pole skončili sporadicky startující: devatenáctý Tomáš Kuřík, dvaadvacátý Martin Kastner a čtyřiatřicátý Tomáš Macháček.

Z uplynulé sezony je patrné, že uspořádat klasickou soutěž je stále těžší a za každou odjetou musíme být vděční. Co se sprintů týká, je situace trochu růžovější. Zde ovšem platí, že jej lze pojmout různě. Mně osobně se více líbí formát použitý v Dolním Hradišti a ve Mšeně, tedy nejen testy, ale i pěkné přejezdy. Ovšem, ne všude to jde. Nechme se překvapit, co si pro nás pořadatelé připraví v nadcházející sezoně.

-tm-

 

aktualizováno: 31.03.2024 08:25:32