Bílina 2013

Bílina, 6. – 7. 4. 2013

 

   Autoklub České republiky pro sezonu 2013 pozměnil strukturu závodů a soutěží enduro. Pro Mistrovství republiky úplně vypustil disciplínu cross country a nahradil ji novým formátem zvaným endurosprint. Hlavní myšlenkou je získání rychlosti jezdců.

   A první letošní sprint uspořádali v Bílině. Původně vymysleli a připravili dva testy. Jeden crosstest prodloužený o extremtest a jeden endurotest. Protože ale ještě panovalo spíše zimní počasí, měřil se jen crosstest, endurem, který byl značně podmrzlý, se projíždělo pouze jako součástí trati.

   A jak si vedli naši borci? Nadmíru dobře. Hlavní zastoupení pro letošní sezonu máme v MČR. Startují zde tři naši soutěžáci, kteří jsou současně v programu širší juniorské reprezentace. Začněme třídou malorážek, tedy E1. Zde reprezentoval AK Krakonoš Jilemnice Matěj Hanuš na KTM 125 2T. Matěj se v nejobsazenější třídě vůbec neztratil a po oba dny vybojoval krásná sedmá místa. Jak sám říkal, škoda několika zaváhání a pádů, šestá příčka nebyla daleko. Uvidíme, snad to příště vyjde, Matěj na to určitě má.


Matěj Hanuš - foto: www.czechenduro.cz

   Další dva naši junioři se představili ve třídě E3. Lukáš Kučera na KTM 300 2T po celý víkend sváděl velké boje se svým učitelem a trenérem Karlem Schederem. V sobotu byl Lukáš rychlejší, což mu vyneslo pátou pozici, v neděli pak rozhodl až poslední šestý průjezd měřeným testem (před ním měli oba na vteřinu shodný čas). Karlovi se podařil lépe a Lukáše tak o šest sekund odsunul na šesté místo.


Lukáš Kučera - foto: www.czechenduro.cz

   Velkým překvapením pro mnohé přihlížející i soutěžící potom byly výkony našeho posledního zástupce v MČR, kterým je Honza Balaš rovněž na KTM 300 2T. Honza se ničím a nikým nemazlil a při svém premiérovém startu v MČR i na sprintu vůbec se dokázal prosadit na stupně vítězů! Po oba dny bral bronz. Neváhal jsem a zeptal se Honzy na několik otázek:

   Honzo, absolvoval jsi svůj první endurosprint, jak se ti zamlouvá tento systém závodů?

H: Takovýhle závody mě až tak moc nebaví, je to takový nezáživný. Ale jako trénink je to super.

   Jak se ti zamlouvala trať, kterou připravili pořadatelé v Bílině? Jak ti seděla?

H: Bylo to krátký, čas pořadatel nahnal tím, že to hodně zamotal, ale nechyběly ani rychlé úseky. Celkově to bylo takový pořád okolo nožky. Mně to šlo chvílema víc, chvílema míň, ale celkově mi docela sedělo.

   V průběhu přípravy jsi změnil motocykl, je to znát na tvém výkonu?

H: Ne, zvyknul jsem si rychle. Hlavní je, že nová motorka je taková trvanlivější, moc se nerozbíjí.

   Původně jsi měl v plánu, že úvodní podnik Mistrovství Evropy v Itálii vynecháš, ale zaslechl jsem zvěsti, že by ses tam měl představit. Co je na tom pravdy?

H: Je to tak. Nějaký náznak přišel už v Bílině od pana Pošíka a ve čtvrtek mi volal Karel Scheder, že bych mohl jet místo Kuby Šefra. Takže jo, v Itálii nebudu chybět.

   V Bílině jsi zazářil, jaké si dáváš cíle v letošní sezoně?

H: Chci na šestidenní. Buďto junior trophy, nebo Trophy team. Co se týká výsledků v českým mistráku, chci být co nelepší. Kdyby to bylo třetí místo, bylo by to hodně super.

   Děkuji za rozhovor. Současně gratuluju k výborným výsledkům a přeju, ať se ti takto daří i nadále.


Honza Balaš - foto: www.czechenduro.cz

   Nyní ale zpět do Bíliny. Nejen mistrákem je živ AK Krakonoš Jilemnice. V Přeboru ČR se zde představil pouze jeden jezdec a to Vašek Bína na KTM 450 4T ve třídě E2. Vašek se s tím vůbec nepáral a, i když podle svých slov dost kazil, v sobotu s přehledem zvítězil. V neděli už to tak slavné nebylo, ale i tak to stačilo na stupně vítězů, když Vašek dojet třetí.


Vašek Bína na stupních - foto: www.czechenduro.cz

   Další kmenový jezdec AK Krakonoš Míra Hanč startuje na podnicích MČR za Solarco tým. V Bílině byl mezi veterány v sobotu třetí, když nestačil na nestárnoucího Otakara Kotrbu a s druhým Miroslavem Culkou měli na desetinu sekundy shodný čas. V neděli Hančik vyhrál, když druhého Culku porazil o půl vteřiny. V neděli do Bíliny přicestoval ještě Olda Novotný, který na svém Husabergu 450 4T startoval v licencích C. I pro Oldu to byla premiéra v tomto typu závodu a dojel si pro páté místo.

   Nyní o víkendu 13. – 14. 4. čeká naše členy první enduro v Dolním Hradišti, další sprint je na programu 11. – 12. 5. V polském Walzbrychu.

-tm-

aktualizováno: 31.03.2024 08:25:32