Bozkov 2009

BOZKOV, 29. – 30. 8. 2009
 
 
        Mimo seriál Mistrovství a Přeboru ČR a několika volných podniků se v našem regionu koná ještě jeden velice zajímavý seriál závodů. Jedná se o MG SPORT UFO ENDURO CROSS COUNTRY. Jde vlastně o pokračování UFO cupu, který se jezdil loni a předloni. Největším rozdílem je, že patronát nad celou akcí převzal bývalý československý reprezentant v motokrosu pan Jiří Churavý, v současnosti generální dovozce výrobků značky UFO do naší republiky.
 
        První díl se konal v Bozkově. Zdejší závody mají vždy vysokou úroveň a nejinak tomu bylo i letos. Pečlivě připravená trať s množstvím pořadatelů, kteří opravovali přetrhané pásky, kvalitní zázemí na záchytném parkovišti pro návštěvníky jeskyní, dostatek stánků pro občerstvení a nutné doplnění tekutin návštěvníků... Vyšlo počasí a tak se sjelo i množství diváků. Jezdců se na sobotní start postavilo cca. 220. Celý seriál je vymýšlen a pořádán spíše pro hobby jezdce. A tomu odpovídá i rozdělení do tříd. Ten, kdo má licenci A nebo B, by měl startovat v jedné společné kategorii nazvané licence. Bezlicenční jezdci a jezdci s licencemi C jsou děleni podle kubatur svých motocyklů do klasických tříd E1, E2 a E3. Následuje kategorie veterán a vše uzavírají malorážky do 85 ccm 2T a 125 4T.
 
 
Mirek Škaloud
 
Základním kamenem trati bylo opět zdejší motokrosové kolečko. Dále pořadatelé využili přilehlá pole, tedy v tuto dobu strniště, několik remízků a jednu menší bažinku, která nebyla letos nikterak hluboká. Jezdce všech kategorií čekalo plných 120 minut závodění. V sobotu bylo startovní pole rozděleno na dvě skupiny, v jedenáct hodin startovaly licence a E2, ve dvě odpoledne potom zbytek startovního pole. V neděli se již nepřihlásilo tolik startujících, tak se jela pouze jedna rozjížďka se startem v deset hodin.
 
V dresu s Krakonošem na prsou startoval houf jezdců. V licencích to byli bratři Macháčkovi a Mirek Škaloud. V E1 Honza Nosek, Matěj Hanuš a Milan Kottek. V E2 Adam Erlebach a Michal Kava. Posledním zástupcem byl Jirka Salač mezi veterány. Všichni startovali po oba dny. V licencích se nám v sobotu nedařilo. Milan Macháček sice skvěle odstartoval a cílem prvního kola projel na fantastickém pátém místě, ale v průběhu druhého kola měl defekt zadní pneumatiky. I tak jel na krásném devátém místě, ale protože ztrácel čím dál více na jezdce před sebou, rozhodl se s vidinou více než jedné a půl hodiny do cíle ze závodu odstoupit. Mirek Škaloud měl horší start, ale prokousával se dopředu. Ani jemu se ovšem nevyhnula technická závada. Rozpadla se mu rozeta. Ale Míra ji vyměnil a se ztrátou několika okruhů dojel na 32. místě. Paradoxně tak byl nejlepším Tomáš Macháček. I když ani jemu se problémy nevyhnuly. Chvíli před vypršením času mu došel benzín. Naštěstí nedaleko depa. Ale tankováním a problémy s nastartováním (motor se ulil, takže se roztlačovalo) ztratil hodně času i pozic. Byla z toho 27. příčka. Nejvíce radosti jsme zaznamenali v E1. Milan Kottek vystoupil na stupně vítězů pro pohár za třetí místo. Honza Nosek dojel šestý a Matěj Hanuš 15. V E2 zaznamenal Adam Erlebach 10. místo a Michal Kava 34. Jirka Salač mezi veterány rovněž nezklamal a dojel si pro 14. příčku.
.
Jirka Salač
 
V neděli v licencích se Mirkovi vyhnuly potíže se strojem a vybojoval krásné sedmé místo. Milan Macháček špatně odstartoval, ale po solidním výkonu bodoval 15. místem. Tomáš cíl neviděl. Poškodil řadičku a protože nemohl řadit, odstoupil. V E1 opět skvělá umístění, ale i zklamání. Honza Nosek skončil těsně pod stupni vítězů, čtvrtý. Následovaný Milanem Kottkem na pátém místě. Matěj Hanuš měl pád, při kterém přerazil řidítka svojí Husqvarny. Škoda. I on měl zaděláno na krásný výsledek. Jak jste si určitě všimli, schází tu Lukáš Kučera. Ten bohužel byl již na závodech ve Lhotce nucen odstoupit kvůli technice. A protože oprava si žádá více času, nemohl zde startovat. Ale přijel se na nás alespoň podívat a podpořit nás. I v E2 dokončil borec AK Krakonoš těsně pod stupni. Adam Erlebach dojel čtvrtý. Michal Kava dokončil 20. Také Jirka Salač si ve veteránech polepšil, konkrétně na 8. místo.
 
        Závody měly výbornou úroveň jak jezdecky, tak pořadatelsky. Další díl seriálu se uskuteční 3. 10. v Příkrém a finále bude 24. – 25. 10. u nás v Jilemnici.
-tm-
aktualizováno: 31.03.2024 08:25:32