Bozkov 2010

BOZKOV, 28. – 29. 8. 2010
 
            Druhý díl seriálu MG SPORT UFO KTM ENDURO CROSS COUNTRY se konal v Bozkově. Stalo se tak o víkendu 28. – 29. srpna. Pořadatelé pečlivě připravovali trať a jednali se zemědělci, kterým moc nepřálo počasí a proto několikrát odkládali plánovanou sklizeň. Nakonec se vše zdařilo a závody se mohly uskutečnit.

            Bohužel počasí se k pořadatelům postavilo zády. Již před závody pršelo a v noci na sobotu snad pršet ani nepřestalo. To se promítlo zejména na počtu přihlášených a startujících jezdců a na počtu jezdců, kteří závody nedokončili. Bláto, bláto, bláto… To jezdce provázelo na každém metru trati. V sobotu bylo řidší a v neděli lepivější. Lepilo se na jezdce, obalovalo motocykly a ucpávalo chladiče. To se stalo osudné pro mnohé motocykly, které začaly vařit a u některých to mělo za následek vážné poškození motoru.

            Trať byla klasicky bozkovská. Základním stavebním kamenem se stala opět zdejší tréninková trať, ovšem řádně prodloužená. Kaňony ježděné podél i napříč, kličkovaná mezi pařezy na pasece, rychlé i utažené pasáže na strništi a neodmyslitelné bahýnko u silnice. To jsou základní znaky letošního Bozkova. Některé úseky se stávaly neprůjezdnými, takže pořadatelé museli v průběhu závodu trať měnit a vypouštět nesjízdná nebo neregulérní místa.

Lukáš Kučera
 
            AK Krakonoš Jilemnice je nejen pořadatelem jednoho ze závodů seriálu, ale vysílá do boje o body i své jezdce. A v Bozkově byli pořádně vidět! Začněme kategorií Licence B. Ta nám přinesla radost tak napůl. Mirek Škaloud makal a odvezl si body za dvě druhá místa, což ho vyneslo do čela průběžného pořadí. Tomáš Macháček dokončil pouze v sobotu a to jen tak tak. V posledním kole i jeho motocykl začal vařit, Tomáš se ale nechtěl vzdát, tak pomalu dojížděl k cíli. Kousek před cílem ještě propálil spojkovou hadici o rozpálený válec. Nakonec z toho bylo 14. místo. V neděli se na start nepostavil, protože jednak neopravil spojku a navíc motor má malou kompresi. Milan Macháček si již na startu stěžoval na trhavý chod spojky, která nebyla úplně v kondici. Nakonec nechala Milana ve štychu v pasáži na kořenech pařezů. To znamená, že Milan si v sobotu připsal „erko“ a v neděli nestartoval.

Honza Nosek
 
            Více úspěchů jsme zaznamenali v kategoriích bez licence. Nejvíce obsazenou, z našeho pohledu, byla třída E1. O vítězství se podělili Honza Nosek a Lukáš Kučera. Honza vyhrál v sobotu, Lukáš v neděli. Zdatně jim sekundoval Milan Kottek, který v sobotu dokončil pátý a v neděli doplnil kluky na stupních vítězů, které se tak nesly pouze v červené barvě! Škoda že technické problémy nepustili na start Matěje Hanuše. Jsem totiž přesvědčen, že by se dokázal prosadit na čelní pozice. V celkovém hodnocení to potom vypadá tak, že průběžně vede Honza před Milanem, Lukáš poskočil na páté místo. V kategorii E2 jsme zvyklí vídat vysoko Adama Erlebacha. Ten se sice v Bozkově ani v jednom dni na stupně vítězů nepropracoval, ale dvě pátá místa mu zaručují vedení průběžného pořadí. Dalším zástupcem v E2 je Michal „Luboš“ Kava. Michal již delší dobu vykazuje výkonnostní růst a potvrzoval to i zde. V sobotu mu jeho snažení přineslo sedmnácté místo, v neděli potom prodřel víko spojky a místo nájezdu do dalšího kola počkal na vypršení časového limitu. Byl klasifikován jako desátý, celkově je potom třináctý. Posledním naším zástupcem mezi dospělými byl Jirka Salač. Ani Jirkovi se problémy nevyhnuly a v sobotu dojel bez spojky na devátém místě. V neděli již nestartoval, protože ani on nestihl opravit motocykl. Nesmíme ovšem zapomenout ani na našeho dětského zástupce. Tím byl Kája Šrytr. Nevedl si špatně a bojoval. Bohužel ve druhé rozjížďce měl nepříjemný pád a jízdu nedokončil. I tak ale byl klasifikován na páté příčce v součtu obou jízd.

            Závěrem lze konstatovat, že se díky počasí jednalo o těžký podnik, který dokonale prověřil jak schopnosti jezdců na blátě, tak jejich cit s motocyklem. Dalším podnikem seriálu bude závod v Jilemnici, kde se sejdeme v termínu 18. – 19. září.
-tm-
 

Komentáře

Nový vzkaz
nick  
text
 
 
585+1tři  =  
Vyplňte kontrolu proti SPAMu.
aktualizováno: 31.03.2024 08:25:32