Bozkov 2012

BOZKOV, 14. – 15. 4. 2012

 

     Všechno to začalo v Bozkově. To si říkají všichni účastníci, pořadatelé a další zainteresovaní do seriálu hobby závodů cross country pod hlavičkou KTM ECC 2012. Ano, bozkovští pořadatelé opustili svůj tradiční pozdně letní či podzimní termín a rozhodli se pro zahájení letošního ročníku. Konkrétně padla volba na víkend 14. – 15. dubna.

     A aby těch změn nebylo málo, rozhodli se v Bozkově pro změnu umístění depa. V minulých letech se celé zázemí nacházelo na parkovišti bozkovských jeskyní. Pravda, s rostoucí oblibou seriálu bylo depo čím dál víc přeplněné a tak ho pro tento ročník pořadatelé přesunuli do prostoru místní pily. Z hlediska prostoru představoval tento krok veliký skok kupředu. Ale na druhou stranu se depo nacházelo poměrně daleko od závodní tratě a navíc se závodníci museli pohybovat po obci po veřejných komunikacích. Klobouk dolů před pořadateli, že se odvážili k tomu kroku. A aby toho nebylo málo, jednalo se o první závody v našem regionu po oné loňské podzimní „ekologické“ lapálii ve Sklenařicích.

    
Možná i obava z návštěvy odboru životního prostředí trochu krotila tvůrce tratě. Bozkov byl opět Bozkovem. Letos se ovšem pořadatelé rozhodli vypustit některé atraktivnější úseky z minulých let. Závodilo se tedy především po polích, část vedla samozřejmě i po místní motokrosové trati. Ač meteorologové předpovídali deštivý víkend, opak byl pravdou. Zvlášť v sobotu se počasí krásně předvedlo. Bylo slunečno a poměrně i teplo. V neděli sice přišel déšť až při dojezdu posledních jezdců do cíle, ale zvláště diváky a fanoušky obtěžoval velmi silný a studený vítr.


Kája Šrytr na pětašedesátce


     Na startu nemohli chybět jezdci AK Krakonoš Jilemnice. V sobotu se nejdříve na start postavili děti v kategoriích do 50 a 65ccm. V červeném dresu nás reprezentoval Kája Šrytr v pětašedesátkách. V první rozjížďce se Kájovi nepovedl start a jezdil na šestém místě. Dlouho se nemohl dostat před pátého a mezi tím trochu poodjela vedoucí dvojice. Jakmile se ale Kája dostal na pátou příčku, šlo vše ráz na ráz. Za chviličku už byl čtvrtý, následně třetí a jal se stahovat náskok vedoucí dvojky. Během jednoho kola již byl nadostřel. V tu chvíli bylo zcela zřejmé, že Kája je nejrychlejším jezdcem na trati. Bohužel již neměl čas rozdat si to o vítězství. Dojel tedy třetí. Před startem druhé rozjížďky stanovil jasný plán: „Vystartuju první, všem ujedu a pak už si to pohlídám!“. A jak řekl, tak také udělal. Start mu vyšel náramně, během prvních kol si vytvořil půl kolový náskok, který s přehledem udržel až do cíle. Nemělo smysl pochybovat o vítězi. O druhé místo se ale tvrdě bojovalo. Vše vyvrcholilo v poslední zatáčce před máváním šachovnicovým praporkem. Druhý a třetí ještě předjížděli o kolo zpět jedoucí jezdce. Všichni viděli, že vítěz první jízdy projel cílem až třetí a tím byl celkovým vítězem náš Kája. Bohužel časoměřiči byli jiného názoru a při vyhlášení výsledků odsunuli Káju na druhé místo. Nejde tak ani o výsledek samotný, spíš jde o smutek v očích kluka, který se rval o co nejlepší výsledek. Vždyť ve druhé jízdě předvedl ONE MAN SHOW a už za to si celkové vítězství zasloužil. Naštěstí protesty pomohly a v oficiálních výsledcích je na prvním místě Karel Šrytr.


Míra Škaloud


     Dospělé kategorie odstartovali jezdci licencí A a B, veteráni a pětaosmdesátky. V červených dresech se o co největší porci bodů snažili Lukáš Kučera (licence A), Míra Škaloud, Matěj Hanuš, Honza Nosek, Milan Macháček (licence B), Jirka Salač (veteráni), Kája Šrytr a Roman Vydra (85ccm). Začněme licencemi A. Lukáš měl výborný start, ale bohužel v první zatáčce došlo ke kolizi se soupeři a Lukáš se poroučel k zemi. Začínal tedy odzadu. Pokoušel se prokousávat vpřed, ale jeho snažení utnula porucha motocyklu. Motor postupně ztrácel výkon. Nemělo smysl dál trápit sebe ani motorku a Lukáš tedy odstoupil. V licencích B jsme měli více důvodů k radosti. Nejlépe odstartoval Milan, jezdil pátý. Postupně se za ním seřadili Matěj a Honza a byla radost sledovat rudý trojblok. Po hodně nepovedeném startu, kdy odjížděl dlouho za posledními, se rychle kupředu propracovával Míra. Ten nakonec dosáhl nejlepšího výsledku, když třetím místem uzavíral stupně vítězů. Matěj potvrzuje výborný vstup do sezony a v Bozkově to dokázal pátým místem. Honza dokončil osmý, Milan si při pádu na okamžik vyrazil dech a tak konec závodu dojížděl volněji. Stačilo to na 21. příčku. Jirka Salač se ve velmi nabité veteránské třídě neztratil. Dokázal se prosadit do první desítky, skončil devátý. Kája se rozhodl poprvé zkusit na větší motorce celou trať. Bohužel měl na trati kolizi se stromem, natáhl si šlachy v předloktí a cíl neviděl. I druhý náš zástupce v nejmenší třídě měl smůlu. Roman urazil páčku spojky a při její výměně v depu ztratil čas. I tak to ale stačilo na osmé místo.


Roman Vydra


     Odpoledne se na start postavili jezdci hobby kategorií E1, E2 a E3. I zde jsme měli svá želízka v ohni. V E1 svůj první závod cross country absolvoval Martin Šrytr. Nevedl si špatně, o čemž svědčí jeho 20. místo. To v E2 jsme měli hned trojku našich. Nejlepším byl nakonec Adam Erlebach, který skončil pátý. Michal Hanuš trochu pocuchal krásný kabátek svojí Hondy a závod dokončil na osmnácté pozici. Radim Kava zvaný Paprika dojel osmatřicátý.


Adam Erlebach


     V neděli se všichni závodníci postavili na start jedné společné rozjížďky. Bohužel řady našich zástupců mírně prořídly. Obsadili jsme pouze tři třídy. Největší zastoupení bylo opět v licencích B. Nejlépe si vedl opět Míra. Tentokrát to dalo na páté místo. Honza si zkušeně ohlídal první desítku a dojel devátý. Matěj měl smůlu. Urazil řadičku a než se dostal do depa a díl vyměnil, ztratil hodně času. Snažil se tahat do konce a prokousal se ještě na třinácté místo. Milan si podvrtl zápěstí a cílem neprojel. V E2 se ve velkém stylu předvedl Adam. Celý závod se držel špičky, aby nakonec nechal všechny za sebou. Také Radim bojoval. Prakticky od druhého kola jel na prázdné přední pneumatice. Později navíc urazil nášlapnou plošku páky zadní brzdy. Ani toto ho ale nedonutilo závod vzdát. Dobojoval až do konce a to mu vyneslo dva body za 19. místo. Posledním zástupcem AMK Krakonoš byl Roman v pětaosmdesátkách. Tomu se vyhnuly veškeré problémy a dojel si pro krásné páté místo!

    
I letos se hodnotí týmová soutěž. Stejně jako vloni se sčítají body šesti nejlépe umístěných jezdců klubu. Vzhledem k tomu, že nám v neděli dojelo do cíle právě pouze oněch šest kluků, je nutno ještě jednou ocenit bojovnost Radima Kavy. I díky němu je v průběžném pořadí AK Krakonoš na čtvrtém místě.

    
Druhým podnikem KTM ECC je Košťálov. Opět se pojede po oba víkendové dny, tentokráte v termínu 12. - 13. 5. 2012.
 

-tm-

aktualizováno: 19.03.2024 10:50:44