Bozkov 2014

KTM ECC V BOZKOVĚ

     Víkend 12. a 13. dubna se odehrál ve znamení startu letošního ročníku seriálu KTM ECC. Nutno podotknout, že se jedná již o šestý ročník. Hned v úvodu prozradím, že bozkovští pořadatelé původně preferovali podzimní termín, ale při ohlédnutí zpět si myslím, že posunu na začátek sezony nemohou litovat. Počasí dopadlo dobře, sice nebylo úplně nejtepleji, ale důležitější je, že se závodům téměř vyhnul déšť. Drobně krápalo pouze při odpoledním sobotním závodě a pak v noci ze soboty na neděli. Tím se trochu zvýšila náročnost nedělního závodu, ale trať postupně osychala.

     Docela mě mile překvapil zájem jak ze strany jezdců, tak diváků. Těch bylo zejména v sobotu okolo trati opravdu hodně. Při pohledu do statistik bozkovského klání se dozvíme, že v pátek startovalo 17 dětí, v sobotu to bylo 212 závodníků a v neděli pak 89 jezdců. Děti v pátek? Také vám to „neštymuje“? Hned to vysvětlím. O víkendu se totiž konaly další podniky pro nejmladší závodníky a tak se pořadatelé rozhodli děti posunout již na pátek. Při příštím podniku se vše vrátí do starých zajetých kolejí.

     Trať byla pěkná, vyvážená. Základ byl opět na loukách, doplněn o průjezd zdejší krosovou tratí, nechyběly průjezdy „kaňonky“ a letos si stavitel trati vymyslel i nějakou tu kulišárnu. V remízku se skalním útvarem vymyslel prudký sjezd, utaženou zatáčku a strmý výjezd. Komu se nahoru nechtělo, mohl zvolit objížďku s odpovídající časovou ztrátou. Po pravdě řečeno byl tento úsek, kterému bezprostředně předcházel průjezd původně nevinnou bažinkou, divácky nejvíce navštěvovaný. Také většina snímků „seriálových“ fotografů pochází právě odsud.


Roman Vydra

 

     A jak to viděl Krakonoš? Je spokojený. Naši jezdci položili úspěšně základní kámen obhajobě loňské týmové trofeje. Pojďme hezky popořadě. Sobotní dopoledne načali jezdci hobby kategorií E1, E2 a E3. Za AK Krakonoš se na start postavili čtyři borci v nejslabší kategorii, po jednom pak v obou silnějších. Začněme tedy třídou E1. Sem nám přestoupil z pětaosmdesátek Roman Vydra a hned na sebe upozornil výborným výkonem i výsledkem. Dojel si totiž pro třetí místo. Naopak ze třídy E2 na malý ventil přesedlal Michal Hanuš. Při premiéře si vedl rovněž velice slušně, v cíly byl sedmý. Mohlo to být ještě lepší, kdyby nemusel tolikrát našlapovat zdechlý motor. Cíl spatřil i Tadeáš Danihelka, který se po delší pauze opět vrací za řidítka motocyklu. Dokončil na pětadvacátém místě. To Radima Kavu bohužel postihly technické problémy. Jeho Yamaha ztratila kompresi a do cíle nedojela. V E2 nám, jako sám voják v poli, zůstal Adam Erlebach. Jeho jsme zvyklí vídat ho hodně vysoko a ani tentokrát nezklamal. Dokončil na pátém místě. To Michal Kava v nejsilnějších E3 překvapil skvělým třetím místem. Zřejmě kvalitní zimní příprava a přestup na Betu udělaly své.


Michal Kava

 

     V odpoledním závodě se střetli piloti kategorií Licence A, Licence B, Veterán a do 85ccm. V áčkových licencích si z našich vedl nejlépe Honza Balaš. Ano, je to ten Honza, který před letošní sezonou přestoupil do KBS ÚAMK Unhošť, ale v seriálu KTM ECC bude hájit barvy AK Krakonoš. Honza našel pouze jediného přemožitele a skončil tak druhý. Jarda Křapka měl trochu smůly, trochu jsem ho zbrzdil i já. Nakonec z toho bylo sedmé místo. Oba další naši áčkaři si při závodě poranili zápěstí a tak Véna Bína dokončil na dvacátém místě a Lukáš Kučera skončil třiadvacátý. V béčkách velice dobře začal Milan Macháček. Bohužel po cca. hodině závodu ho postihla snad již chronická bolest za prsty pravé ruky, musel zpomalit a cílem projel až jako jedenáctý. To Olda Novotný potvrzuje svoji stále se lepšící fazonu. Dojel čtrnáctý. Tomáš Macháček se na závodní tratě vrací po vynucené dlouhé pauze a tak bojoval spíš sám se sebou než ostatními soupeři. Závod ale dokončil a byl klasifikován na osmnáctém místě. Ve Veteránech máme dvě želízka v ohni. Míra Hanč, to je téměř medailová jistota. I v Bozkově dokázal prohánět loňského suveréna třídy Aleše Vondráka. Nakonec na něho v sobotu ještě nestačil a musel se spokojit se stříbrem. To Jirkovi Salačovi se nepodařilo odstartovat a celkově mu to zde úplně nesedlo. Nakonec vyválčil třináctou pozici. V malorážkách do 85ccm se představil Kája Šrytr, který spíše preferuje motokros. Kája si postupně zvykal na trať a citelně zrychloval. Dotáhl to až na čtvrté místo.


Kája Šrytr

 

     V neděli je již tradicí sloučení všech kategorií do jednoho závodu. Jezdci v červených dresech na startu se poněkud proměnili. V Licencích A nestartoval Lukáš Kučera, který se přijel pouze podívat a zafandit s ovázanou rukou. Honza Balaš na startu nechyběl, ale ho postihla smůla. Přetrhl dráty v pneumatice zadního kola. Pak sice vyměnil celé kolo, ale tam pneumatiku pro změnu prorazil. Holt mu asi nebylo souzeno spatřit cíl. Jarda Křapka zabojoval a polepšil si. Dojel čtvrtý. Nedokážu si představit, co by se muselo stát Vaškovi Bínovi, aby se nepostavil na start. Zápěstí, nezápěstí, Venda jel, bojoval a bodoval jedenáctým místem. Do nedělního závodu Licencí B naskočil Míra Škaloud, který v sobotu skvěle reprezentoval na motokrosu v Benátkách. V Bozkově začal na jeho poměry vlažněji, ale postupně se prokousával kupředu. Nejprve jeho tlaku podlehl Honza Nosek a chvíli před koncem i Radek Pabiška. Jen Zdeněk Šourek si dokázal vybudovat solidní náskok, který si pohlídal. Míra tak bral stříbro. Olda Novotný „zakufroval“ hned v prvním kole a všichni mu stačili ujet. Ale i Olda je bojovník a dokázal se startovním polem prokousat na osmé místo. Mezi Veterány se představil pouze Míra Hanč. Tentokrát ale vítězně. Nikomu, včetně Aleše Vondráka, nedal nejmenší šanci a suverénně bral zlato.


Mirek Škaloud

 

     V kategorii E1 to bylo takové nahoru, dolu mezi našimi Romanem Vydrou a Michalem Hanušem. Roman neodstartoval a musel mocně dotahovat. To se mu dařilo. Michal snad ještě víc než v sobotu doplácel na trucující techniku. Jeho malý čtyřtakt opět zhasínal a oživovat ho stálo Michala hodně sil a především času. I tak se ale oba dokázali vklínit na bednu. Roman si došel pro stříbro a Michal bronz. Adam Erlebach v E2 nezklamal ani v neděli. Opět se aktivně účastnil vyhlášení nejlepších, když si polepšil na čtvrté místo. Do E3 naskočila vedle nabuzeného Michala Kavy i letošní posila Krakonoše, David Jirka. Michalovi se bohužel nevedlo tak jako v sobotu. Ve vysoké rychlosti na poli v oranici měl pád a trochu se potloukl. Že je bojovník, dokázal již několikrát. I tentokrát dojel do cíle a byl klasifikovaný na jedenácté pozici. Jak je pro nás David velkou posilou dokazoval hned od startu. Během prvního kola se probojoval do vedení a začal si budovat náskok. Pak ho ale dle vlastních slov dostihlo tréninkové manko v podobě ztvrdlého předloktí. Ztratil svůj náskok a nevyvaroval se chyby. Padl do rokle, odkud byla dost nesnadná cesta ven. Zde se asi lámal chleba. Před Davida se dostal Pavel Bujárek, který si již dokázal vítězství pohlídat. David tak skončil druhý.


Míra Hanč na stupni nejvyšším

 

    Jak jsem naznačil hned v úvodu, AK Krakonoš vykročil úspešně za obhajobou loňského vítězství v klubech. Po sečtení bodů šesti nejlépe umístěných jezdců v sobotu i v neděli jsme se ujali vedeni s náskokem 40 bodů před týmem Enduro Semily.

     Do dalšího podniku následuje dlouhá pauza. Sejdeme se totiž až o prázdninách, 9. a 10. srpna v Ohrazenicích.

-tm-

aktualizováno: 19.03.2024 10:50:44