Bozkov 2019

BOZKOV, 20. – 21. 4. 2019

 

Úvodní podnik letošního, již jedenáctého, ročníku seriálu KTM ECC se odjel v Bozkově o víkendu 20. – 21. dubna. Termín jarní, ovšem počasí bylo spíše letní. Po oba dny nádherně svítilo sluníčko a bylo příjemně teplo.

Místní pořadatelé by mohli zkušenosti rozdávat, takže nikoho nepřekvapí hladký průběh závodů bez větších zádrhelů. Trať byla klasicky bozkovská. Kdo jel vloni, tak si to snad ani nemusel procházet. Okruh byl do značné míry shodný, jen se jelo v protisměru a trochu se změnily motanice po polích, kde museli organizátoři respektovat osevní plány zemědělců. Celkově trať rychlá, časově pro ty nejrychlejší něco přes deset minut na kolo. Mimo rychlých vypalovaček po loukách se jezdci podívali do klasických úvozů, projeli si místní krosovou trať a přejeli potůček. Umělé překážky se zde nekonají. Nejobtížnějším místem na trati tak byla zrádná bažinka, která mimo jiné znamenala konec nadějí pro našeho Romana Vydru. Ten zde utopil nejen velký náskok na čele závodu, ale i naděje na dobrý výsledek. Na neděli bažinku pořadatelé vypustili a trať přeznačili.

Průběh podniku byl dle zažitého schématu. Sobotní ráno = závody dětí. Kategorie do 50ccm a 65ccm, dvě rozjížďky, jeden výsledek. Náš klub měl na startu pouze jednoho zástupce. Byl jím Vojta Škaloud v padesátkách. A Vojta, jak je u Škaloudů zvykem, si došel pro pohár. Tentokrát to bylo za druhé místo.


Martin Lepka

O půl jedenácté se na startovní rošt postavili zástupci Licencí A a B., veteráni s licencí i bez ní a pětaosmdesátky. A je nutné říct, že tady se nám to červenalo o mnoho více. V áčkových licencích bojoval Lukáš Kučera. Ten jel pěkně rytmicky, hlavou a přitom rychle. Výsledkem bylo čtvrté místo. V Licencích B jsme měli zastoupení silnější. Celkem sedm našich jezdců se snažilo prosadit. Nejvíce se dařilo Jardovi Křapkovi, který bral bronz. Hned za ním dojel Matěj Hanuš. Loňskému aspirantovi na příčku nejvyšší, Mírovi Škaloudovi, se úplně nevedlo a výsledkem je šesté místo. Michal Hanuš dojel čtrnáctý, Michal Kava osmnáctý, Adam Erlebach devatenáctý a Radim Kava (trochu zakufroval v bažině) jedenadvacátý. Mezi veterány bez licence se představil Jarda Šourek. Start mu úplně nevyšel a tak se musel mračny prachu propracovávat kupředu. Dotáhl to až na šesté místo v cíli. Přéma Plucha už letos startuje výhradně v pětaosmdesátkách a v Bozkově si dojel pro pohárek za páté místo.


Vojta Harcuba

Odpolední závod startoval ve 14:00 a na start svedl závodníky hobby kategorií E1, E2 a E3. V nejslabší třídě, E1, jsme měli nejsilnější zastoupení. Přemožitele nenašel výborně jedoucí Vojta Harcuba – zaslouženě si dojel pro zlato. Do první desítky se vešel ještě osmý Martin Kastner a desátý Tomáš Kuřík, který měl technické problémy. Těsně za desítkou, na dvanácté příčce, dokončil Pavel Jindřišek. Na zrádnou bažinu doplatil Tadeáš Danihelka, který se musel spokojit s třiadvacátou pozicí. V E2 dlouho vodil celé pole závodníků Martin Horáček. Ovšem zastávkou v depu na tankování přišel o několik pozic a v cíli bral bronz. Vítězství vybojovala naše letošní výrazná posila, Martin Lepka. Roman Vydra sice, jak již bylo řečeno, parádně vystartoval a hned v prvním kole si vypracoval velmi slušný náskok. Ovšem volba špatné stopy v bažině znamenala konec veškerým nadějím. Roman nakonec dokončil až dvaadvacátý. V E3 se tradičně na čele pohyboval Tomáš Holec. V cíli z toho bylo krásné druhé místo.


Martin Horáček

V neděli se jel, jak je zvykem, jeden společný závod. Pořadatelé připravili objížďku problematické bažiny, jinak trať zůstala beze změny. Jen byla rozbitější, prachové koleje hlubší a všudypřítomný prach snad ještě hustší. Start proběhl o desáté hodině. V Licencích A jel opět pouze Lukáš Kučera a stejně jako v sobotu si vyjel čtvrté místo. V béčkách tentokrát nedal nikomu šanci Míra Škaloud a bezpečně zvítězil. Jarda Křapka bral čtvrté místo, Matěj Hanuš sedmé a Michal Hanuš dvanácté. Za hrdinu lze považovat Radima Kavu, který jel od druhého kola s píchlými oběma koly a přesto nevzdal a dojel si pro patnácté místo. O jednu příčku zpět dokončil Michal Kava. Jarda Šourek si mezi hobby veterány o dvě příčky polepšil, bral tedy čtvrté místo. A stejnou pozici si vyjel i Přéma Plucha v pětaosmdesátkách. V E1 jsme měli tentokrát jediného zástupce. A Martin Řízek Kastner potvrzoval, že má na začátku sezony solidní formu. Také on si došel pro pohárek za čtvrté místo. V E2 konečně proměnil výborný start ve vítězství Martin Horáček. V Neděli se představil i Tomáš Macháček, který si zajistil šesté místo. A v E3 si zopakoval druhou příčku Tomáš Holec.


Míra Škaloud

V týmové soutěži jsme poztráceli v neděli dost bodů a AK Krakonoš Jilemnice patří průběžně druhá příčka o dvaadvacet bodů za vedoucím Enduroklubem Semily.

V pořadí dalším podnikem bude nedělní závod v Loukově, který se koná 28. července.

-tm-

 

aktualizováno: 31.03.2024 08:25:32