Chuchelna 2013

CHUCHELNA, 27. – 28. 4. 2013

 

         Po loňské odmlce letos znovu seriál závodů KTM ECC otevřeli pořadatelé z Motorsportu Chuchelna. Již tradičně umístili centrum celého podniku do lyžařského centra na Kozákově.

         Letos není vůbec jednoduché najít v kalendáři volný termín pro závody. Navíc vlivem dlouhé zimy měli pořadatelé na části trati dlouho sníh. Ten způsobil, že původní termín museli vyměnit s RMK Vrchlabí a závody na Kozákově o týden posunout. Tím se ovšem dostali do termínové kolize s prvním podnikem Mistrovství Evropy v Itálii. Spolu s dlouhou zimou možná i tento fakt stojí za menší účastí jezdců na prvním závodě. V sobotu na start nastoupilo 168 jezdců, v neděli potom 65 závodníků.

         Pořadatelé připravili něco přes 5km dlouhý okruh, jehož část na sjezdovce byla tradičně zpestřena několikerým přejezdem kamenné „hrobky“ a skoky na horní hraně sjezdovky. Spodní úsek trati byl více endurový (místy až trialový) v lese s dostatkem vody, bláta a kamenů. Jak vtipně poznamenal jeden z přihlížejících kamarádů: „kořeny stromů se měnily ve slizká anakondí těla“ a jezdcům dávaly pořádně zabrat. Tento úsek byl nakonec pro nedělní závod víceméně vypuštěn.

         Počasí celou sobotu hrozilo deštěm, ale nakonec vydrželo. Závody se obešly bez sprchy shůry. Až sobotní večer přinesl rádný liják a dokonce bouřku. Voda posunula náročnost tratě minimálně o jeden „level“ vzhůru a ani vypuštění spodního úseku nezabránilo tomu, že si asi většina jezdců sáhla na dno. Pro diváky bylo problémem pouze přejít přes trať, kdo z jezdců zvolil ojetější pneumatiky na motocyklu, nejednou litoval.


Roman Vydra

         Za AK Krakonoš se na start postavila v sobotu desítka jezdců. Na poslední chvíli po obhlídce trati si start rozmyslela pro letošek nová akvizice týmu, Jaroslav Křapka. Jarda se zranil před týdnem v Kučicích, kde měl kolizi s minimálně o kolo pomalejším jezdcem, jenž mu při předjíždění zkřížil stopu. Jarda si pochroumal rameno, které ještě na Kozákově hrálo všemi barvami. Mimo dětských kategorií obsadili naši jezdci všechny třídy. V licencích A startoval Matěj Hanuš a dokončil na sedmé pozici. V licencích B nás zastupovali Mirek Škaloud a Vašek Bína. Vašek bohužel prorazil pneumatiku a závod nedokončil. Míra nestačil pouze na ostříleného Radka Pabišku a dojel tedy druhý. Ve veteránech zpočátku hodně bojoval a chvíli dokonce vodil náš Jirka Salač na Kozákově suveréna třídy Vondráka. Nakonec Jirka dojel těsně pod stupni, tedy čtvrtý. V pětaosmdesátkách opustil trůn Pavel Melichar ze Lhotky (přestoupil do E1). Korunním princem třídy se stává náš Roman Vydra, který bojovným výkonem v sobotu ukořistil pohár za první místo. Radim Kava přesedlal z dvěstěpadesátky na stopětadvacítku a letos tedy závodí ve třídě E1. Na Kozákově zcela zdemoloval páku zadní brzdy na kamenech ve spodní části tratě a jel tak prakticky pouze na přední brzdu. Nakonec vyválčil 13. místo. V E2 máme i letos nejsilnější zastoupení. Po loňské sezoně se nejvíce bodů očekává od Adama Erlebacha. Ten ale nezačal úplně šťastně. Nenastartoval. A než se z výfuku jeho zelené Kawasaki objevil modrý dým, bylo již pole jezdců dávno pryč. Adam začal stíhačku. Část závodu jezdil společně dalším naším reprezentantem Michalem Hanušem. Adam to nakonec dotáhl na osmou pozici v cíli. Vzhledem k charakteru trati, kde se předjíždělo poměrně obtížně, to je jednoznačně úspěch. Michal Hanuš se nakonec nevyhnul technickým problémům. Přetrhl řetěz. Naštěstí se tak stalo v blízkosti depa, kde měl nejen nářadí, ale i náhradní řetěz. Výměna netrvala dlouho a Michal tak stihl dojet kousek za Adamem, tedy devátý. Kousek za první desítkou skončil neustále se lepšící Olda Novotný. Olda měl pád v bahnité pasáži, následně zastavoval v depu pro čisté rukavice a cílem projel jako třináctý. V E3 startoval osamocený Michal Kava. I Michal skončil těsně za první desítkou, dvanáctý, a již spřádal plány na neděli…


Míra Škaloud

         Ztížené podmínky na trati měly za následek úbytek jezdců i v červeném dresu. Na start se postavilo osm našich. V pětaosmdesátkách měl Roman Vydra pouze jediného protivníka, který ale do cíle nedojel. Pro Romana se tedy otevřela zdánlivě jednoduchá cesta k vítězství. Ale vzhledem k těžkému terénu, menším kolům i malému výkonu pětaosmdesátky, je třeba řádně ocenit Romanovu zarputilost a smeknout klobouk před jeho výkonem. Další pódiová umístění v podobě třetích míst pak přidali Mirek Škaloud (licence B) a Michal Kava (E3), který si snad to „kluziště“ i užíval! Čtvrtá místa přidali Matěj Hanuš (licence A) a Jirka Salač (veteráni). Na dvanáctém místě v licencích B byl klasifikován Vašek Bína, který se po celý závod „trápil“ na pneumatikách se vzorkem ne zcela vhodným na nedělní podmínky. Cíl nespatřil Olda Novotný, který uvařil Husara a nechtěl riskovat vážnou poruchu a smolař víkendu Michal Hanuš. Ten pro změnu snad 20 minut před koncem doslova „omlel“ malé řetězové kolečko své Hondy, která tak nebyla schopná další jízdy. Kolečko s sebou Michal bohužel neměl.

         V týmové soutěži po prvním závodním víkendu figuruje AK Krakonoš na druhém místě se ztrátou třech bodů na domácí Motosport Chuchelna a s náskokem sedmi bodů na třetí Enduro Český ráj.

         Další podnik je na programu o víkendu 11. – 12. května v Košťálově. Bohužel i zde je termínová kolize, tentokrát s MČR a PČR endurosprint v polském Walbrzychu. Tam vzhledem k zařazení do SCM Jinín a v zhledem k průběžným výsledkům budou startovat Matěj Hanuš, Jan Balaš, Lukáš Kučera a Vašek Bína. Pomyslný prapor AK Krakonoš tak ponesou ostatní naši reprezentanti.

-tm-

aktualizováno: 31.03.2024 08:25:32