Dolní Hradiště 2013

DOLNÍ HRADIŠTĚ, 13. – 14. 4. 2013

 

   První letošní klasickou soutěž enduro uspořádal pan Kroupa v okolí Kopidla. Jen centrum celé soutěže se přesunulo do Dolního Hradiště. Oproti ročníkům let minulých pořadatel přidal na přejezdech, naopak při starém zůstaly oba testy, tedy enduro a cross test.

   Po „zmrzlé“ Bílině bylo počasí v Hradišti již daleko více jarní. Jen v sobotu si na začátku druhého ze třech kol s jezdci pohrál déšť, který zamíchal pořadím hlavně po druhém průjezdu cross testem.

   AK Krakonoš reprezentovali titíž zástupci jako na sprintu v Bílině. To znamená, že největší zastoupení jsme měli v Mistráku. V E1 se tedy představil Matěj Hanuš. Matěj se v sobotu „popral“ se stromem a výsledkem bylo 10. místo. V neděli ho potom zdržely technické problémy. Při dojezdu do časové kontroly chytil 2 minuty, další 3 minuty nechal na měřeném testu. To znamenalo propad na 14. pozici.


Matěj Hanuš (foto: Bára Kučerová)

   Další dva zástupci nastoupili ve třídě E3. Honza Balaš opět proháněl nejlepší české enduráky a stejně jako na prvním sprintu se dvěma třetími místy probojoval na stupně vítězů.


Honza Balaš (foto: Bára Kučerová)

   Lukáš Kučera v sobotu začal výborným čtvrtým místem na prvním crossu. Pak ale několikrát zachyboval a výsledkem byla 6. příčka. V neděli opět atakoval první pětku, ale nakonec z toho bylo 7. místo. Po sprintu v Bílině jsem vyzpovídal Honzu, tentokrát na pár otázek odpovídal Lukáš Kučera:

   Lukáši, MČR enduro začalo v Dolním Hradišti u Kopidla. Zázemí podniku změnilo místo, byl to posun vpřed?

L: Místo bylo v Dolním Hradišti na návsi. Myslím si, že zázemí bylo dobré, sice méně prostorné, ale zato jsme měli pod nohama tvrdý povrch. Byla zde i sokolovna, kde se člověk kvalitně najedl z velkého výběru a za kvalitní cenu. To se jen tak na závodech nevidí. Jestli to byl krok vpřed, to musí vědět nejlíp pořadatel, ale mně se to líbilo.

   Jak se se změnou centra soutěže změnila trať celé soutěže? Jaké pořadatel připravil testy a jaká byla nejzajímavější (nejobtížnější) místa na trati?

L: Trať soutěže dostala v prvním přejezdu výraznou změnu. Přibyla pasáž po skále a pár lesních úseků. Druhý přejezd byl téměř totožný, ale nebylo to už jen podél pole a cesty. Přejezdy letos byly krásné. Vložky se jedou již třetím rokem stejné, změnilo se jen pár zatáček. Cross test byl na louce a byl takový hodně kolem nohy a ne moc do jízdy. Enduro test byl v kaňonu, kde se startovalo z louky do potoka a jelo se cca 400 m potokem, pak tam byly dva zrádné výjezdy. ET je hezký a velmi zrádný. Od letošního roku je v MČR opět zaveden prefinish a potom je 15 min na odevzdání motocyklu, tak po dojezdu je vždy fofr.

   Tobě se v sobotu hodně podařil první cross test, pak se ale dařilo o trochu hůř. Čím to?

L: Ano, první test jsem zajel téměř totožný jako Honza Balaš, tak jsem byl povzbuzený. První ET se neměřil a tak jsem se soustředil na druhý CT. Bohužel před ním nám zapršelo a já jel hrozně zbrkle a to se mi stalo osudným. Nadělil jsem si zde dvakrát po půl minutě ve dvou pádech a to se potom špatně dojíždí. Další testy už byly dobré, v cíli jsem byl 6., ale mohl jsem útočit na 4. místo. V neděli jsem zajel dobře první ET a byl jsem na 4. místě po prvním kole, ale poté přišly moje další chyby a bylo z toho 7. místo, i když jsem opět mohl útočit na 4. místo.


Lukáš Kučera (foto: Bára Kučerová)

   Po prvních podnicích MČR enduro, resp. Endurosprint, figuruješ na průběžné 6. - 7., resp. na 5. - 6. pozici. Z mého pohledu velmi solidní vstup do sezony, jsi ty spokojený?

L: No, kdyby mi někdo řekl před sezonou, že budu takto vysoko, tak bych mu nevěřil. Ale teď, když vidím, že jsem mohl být i trošky výše (hlavně v enduru) tak mě to trošku mrzí. Ale je začátek a já jsem si hlavně sám sobě dokázal, že tam rychlost je a je větší než vloni, s čímž jsem spokojený.

   Jaké si dáváš cíle pro tuto sezonu?

L: Cíle v sezoně? No, absolvovat ME a pokusit se dostat v každém závodě na body, což je do 15 místa. V MMČR jsem si dal cíl do 6 místa ve třídě a v juniorech do 10. Tak uvidíme, kam to dá, samozřejmě chci co nejvýše.

   Před sezonou jsi změnil značku motocylu i kubaturu, jak si to pochvaluješ?

L: Ano změna je život. Změnil jsem TM za KTM a 250 za 300. Jsem velice spokojen a motocykl se mi hrozně líbí. Tímto bych chtěl poděkovat panu Vondrákovi za tu možnost jet na KTM.

   Děkuji za rozhovor, gratuluju k dosaženým výsledkům a přeju, ať se daří co nejlépe.

   V Dolním Hradišti se představil i Vašek Bína v Přeboru ČR třídy E2. Vašek po celý víkend bojoval především s Petrem Uherem, i když v sobotu se prvních pět jezdců vešlo do minuty. Vašek ale dokázal porazit všechny a zvítězil. V neděli s Uherem prohrál o 5,5 sekundy a dojel stříbrný.


Vítězný Vašek Bína (foto: Bára Kučerová)

   Celkově se tedy jednalo o povedenou soutěž, jezdci AK Krakonoš zabojovali a rozhodně o sobě dávají na úvod sezony výrazně vědět. Těšme se proto na další podniky. Nejblíže jsou dvojice v Kunčicích (sobota 20. 4.), následující víkend trochu roztříštíme síly, když Honza Balaš a Lukáš Kučera pojedou do Itálie na úvodní soutěž ME enduro, zbytek se představí při prvním podniku seriálu KTM ECC v Chuchelně.

-tm-

aktualizováno: 31.03.2024 08:25:32