Dolní Hradiště 2019

DOLNÍ HRADIŠTĚ, 27. – 28. 4. 2019

 

Druhý podnik republikového endurosprintu přivítala obec Dolní Hradiště. Stalo se tak poslední víkend v dubnu, tedy 27. – 28.. Ještě v pátek na cestu bylo krásně teplo, sluníčko svítilo, zkrátka idyla. Ale jak jsme se blížili do místa dění, tak se stahovala mračna a jak jsme dorazili do depa, tak začalo pršet. Naštěstí se jednalo pouze o přeháňku. Ale ochladilo se řádně.

Pořadatelé připravili celkem dva testy a krátký přejezd. Od startu se jelo po přejezdu na úvodní test, cross test. Přejezd byl okolo silnice, krajem louky a lesa a po polní cestě a okořeněn byl prudkým sjezdem do potoka a hned zase prudký výjezd a přes kořeny. Tato pasáž dala některým pořádně zabrat. Cross test začínal na louce, přes pár kopečků na výsypky čehosi, po cestě k výjezdu, sjezdy výjezdy v místním remízku, za zmínku stojí takový zrádný, sice krátký, ale dvojitý, výjezd, k cíli zase po louce nahoru a dolu. Nejrychlejší jezdci na suchu jej zvládali okolo pěti minut. Pak po přejezdu (bez průjezdu potokem, jen s jedním výjezdem „na pohodu“) na start enduro testu. Ten byl opravdu enduro. Start, sjezd do potoka, samé jednokolejky, nahoru dolů, do potoka, z potoka a pořád tak. Perličkou byl prudký výjezd, který nabízel několik variant obtížnosti, včetně objížďky. A kousek před cílem pak výjezd z potoka, kde se postupně vyjela hluboká kolej. Ti nejlepší ho dávali okolo šesti minut.


Matěj Hanuš

První jeli v sobotu mistráci. Startovali v devět hodin a měli sice chladněji, ale sucho. Startoval zde Lukáš Kučera, ač člen AK Krakonoš Jilemnice, v mistráku startuje za Dr.K racing team. Lukáš jede letos v E1 a oba dny zde dokázal vyhrát. Početné zastoupení jsme opět měli v přeboru. Ten startoval ve 13:30. Ale sucho již nebylo. Půl hoďky před startem se spustil liják, který vrcholil kroupami. Po půl hodině ustal, ale trať se dramaticky změnila. V prvním neměřeném kole to byl boj, ale trať se postupně vyjela a jelo se pěkně. Ovšem ve třetím kole opět přišla průtrž… Již tak obtížné testy získaly vlivem počasí ještě vyšší level. PČR E1, E2 a E3 jel šest kol, céčkaři pět.


Míra Škaloud

V PČR E1 nastoupil Radim Kava. Trochu zaváhal na přejezdu, kde ztratil hodně sil v potoce, ale dokončil a dojel si pro páté místo. V E2 jsme největší naděje vkládali do Matěje Hanuše. Ten sice vyhrál šest z deseti měřených testů, ale také mu spadl řetěz a ztratil spoustu času. Výsledkem je sedmé místo. Michal Hanuš jezdil časy na hranici desítky a nakonec si připsal body za dvanácté místo. V E3 jsme měli nejvíce jezdců. Nejrychlejší z nich byl Míra Škaloud, který si dojel pro stříbro. Adam Erlebach doválčil na pátém místě, Michal Kava šestém a Milan Macháček sedmém. V PČR C byl nejlepším naším jezdcem premiant na sprintu Martin Lepka. V cíli přiznal, že to bylo asi to nejtěžší, co kdy jel, a tak byl s pátým místem celkem spokojený. Tomáš Macháček se tradičně pomalu rozjížděl a nakonec do cíle dojel na třinácté příčce. Martinu Kastnerovi sobota vůbec nesedla, ovšem cíl spatřil a patřilo mu devatenácté místo. Společně s přeborem startovali i hobby jezdci bez licencí a mezi nimi i Lukáš Vlk. Ten nedal nikomu šanci a zvítězil. Celkově v přeboru byla vysoká „úmrtnost“ a každého v cíli lze považovat za vítěze.


Martin Lepka

V neděli se pořadí startů otočilo, přebor vyjel v devět ráno a mistrák až odpoledne. V noci sice lehce sprchlo, ovšem skoro to nestojí za řeč. Při závodech již nepršelo. Pořadatel všem jedno kolo ubral. V E1 Radim Kava již takřka tradičně prorazil pneu, tentokrát zadní, a tak jel skoro celý závod na prázdném. Dojel na šestém místě, když na čtyřku mu chybělo dvacet sekund… V E2 to Matějovi konečně vyšlo. Od začátku vyhrával jeden test za druhým a v cíli najel na druhého bezmála dvě minuty. Zlepšil se i Michal Hanuš, který sice poskočil pouze o jedno místo, je jedenáctý, ale odstup na osmé místo činil jen dvacet sekund. V E3 se Mírovi Škaloudovi dařilo o poznání méně než v sobotu a na medaili to nestačilo. Musel se spokojit se čtvrtým místem. Adam Erlebach skončil šestý, Milan Macháček sedmý a Michal Kava osmý. V PČR C Martin Lepka vyhrál svůj první test a získal medaili v barvě stříbra. Zlepšený výkon podal i Martin Kastner, který si dojel pro jedenácté místo. Tomáš Macháček od samého počátku trápil sebe i motorku a závod nedokončil. Lukáš Vlk mezi bezlicenčními opět zvítězil.

Pořadatelům patří velký dík za krásný a obtížný endurosprint. Další díl spritového seriálu hostí 25. – 26. května Vysoká Pec.

-tm-

 

aktualizováno: 31.03.2024 08:25:32