Hradiště 2011

HRADIŠTĚ, 2. - 3. 4. 2011

 

Seriál MMČR a PČR enduro začal o prvním dubnovém víkendu v jihočeském Hradišti nedaleko Klatov. Na pořadu byl enduro sprint, který se jel v areálu zdejšího motokrosového závodiště. Zde se již v minulosti konal jeden z testů při soutěži v Klatovech.

Každý okruh sestával pouze z měřeného testu, žádný další úsek se nejel. Možná byste čekali, že když se podnik koná v motokrosovém závodišti, bude základem trati motokros. Ale opak byl pravdou. Pořadatelé natáhli drtivou většinu okruhu mimo trať do lesa, na kameny a kořeny. Byl to opravdový enduro test, rychlých pasáží mnoho nebylo, zato technických a místy trialových bylo o to více. Okruh byl shodný jak pro MMČR tak PČR, ale pro přebor byla některá místa vynechána (bažina a jeden horší výjezd - z obav o ucpání trati). Časově to ti nejlepší jezdci jak mistrovství tak přeboru zvládali zajet pod 7 minut.

Honza Nosek

Počasí bylo po oba dny krásné, spíš letní než jarní. Sluníčko svítilo a hřálo a dalo tak zapomenout na první podnik cross country v Jiníně, kde jsme mrzli jako kokosy na sněhu. Naštěstí tím, že se jezdilo opravdu hodně po lese, se skoro neprášilo.

Sportovní tým AMK Krakonoš tentokrát vyrazil v silnějším obsazení. Bratry Macháčkovi a Honzu Noska doplnil ještě Lukáš Kučera. To znamená, že jsme měli zastoupení ve všech výkonnostních třídách. Milan Macháček v MČR, Lukáš Kučera v PČR a Honza Nosek s Tomášem Macháčkem v PČR C.

V sobotu se na start v devět hodin postavili nejprve mistráci. Ti měli na jedno kolo stanoven čas 20 minut a celkem absolvovali sedm okruhů, první byl neměřený. Docela to rychle odsýpalo a po jedenácté bylo hotovo. Milan stále hodně bojuje sám se sebou i se silnějším motocyklem, který nesedí jeho stylu a zatím se s tím nedokázal vypořádat. Navíc musel v každém kole zkousnout předjetí od absolutně nejrychlejšího muže celého víkendu, kterým byl Slovák Svitko. V konečném hodnocení třídy E3 figuruje Milan na sedmnácté pozici.

Lukáš Kučera

Přeboráci i přebor C měli jít na start od půl dvanácté. Kvůli chybějícímu doktorovi byl start nejprve o půl hodiny odložen, po půl hodině byl odložen do odvolání. Nakonec se doktor našel a tak se startovalo s dvouhodinovým zpožděním. Protože jezdců bylo hodně, byl na jeden okruh vyměřen čas 45 minut. Vzhledem k časovému posunu byl závod o jedno kolo zkrácen, takže se celkem jelo šest okruhů, z toho pět měřených. Lukáš s Honzou si v pohodě osahali trať v neměřeném kole a těšili se na ostrý start. Tomáš první kolo protrpěl. Pneumatika nejmenovaného výrobce z dálného východu na tvrdém podkladu vůbec nefungovala a tak se před startem do druhého kola přezouvalo na ojetou Michelinku. A zatímco si to v měřených kolech Honza s Lukášem pěkně užívali a na dálku se předháněli v dosahování hodně rychlých časů, Tomášovi se dál lepila smůla na paty. Hned ve druhém kole v kamenité pasáži ohnul vodítko řetězu a přetrh řetěz. Nářadí s sebou nevezl, takže se proběhl do depa pro spojku a náčiní. Vše se podařilo opravit, ale časová ztráta byla v systému sprintu již nesmazatelná. A zatímco Lukáš přes drobné pády kráčel při své premiéře na enduru (tedy sprintu) neomylně do první desítky - dokončil sedmý - Honzovi se smůla nevyhnula. I pro Honzu to byla velmi úspěšná endurová premiéra a průběžně vedl v kategorii přeboru C. Jenže v posledním okruhu měl pád a „zahrál na trumpetu“ (zdemoloval výfukové koleno) takovým způsobem, že jeho KTM 250 2T měla rázem výkon pionýra. Tím přišel o první místo a klesl na druhé. Tomáš dokončil závod bez šancí na dobré umístění, byl sedmadvacátý, ale dosahované časy byly příslibem na neděli.

Tomáš Macháček

V neděli opět jako první startovali mistři a s nimi Milan. Milan si ovšem hned v prvním kole při pádu obnovil zranění kolene. Zkoušel pokračovat a ještě stihl absolvovat několik kol. Ale protože nebyl ani schopný našlápnout svou Husqvarnu, nakonec snažení vzdal.

Přeboráci i céčkaři tentokrát na doktora nečekali, takže před polednem vyrazili na trať. Lukáš se opět rozjel ke skvělým výkonům a dokázal si polepšit na celkové čtvrté místo s minimálním odstupem na druhého i třetího. V prvním i druhém okruhu dokonce zajel shodně druhé nejrychlejší časy! Honza si vypůjčil výfukové koleno od Kuby Šefra (Kubo díky) a suverénním způsobem dokráčel k celkovému vítězství. Kromě prvního a posledního kola (kdy měl druhé časy) všechny ostatní průjezdy vyhrál! Tomáš začal podobně, jako v sobotu končil. To znamená, že zajížděl celkem slušné časy a pohyboval se v první pětce. V předposledním kole ovšem prorazil kousek za startem přední pneumatiku a ztratil více než půl minuty. Do posledního kola ale stihl vyměnit duši a uhájil konečné páté místo.

Celkově byly závody určitě povedené. Škoda sobotního čekání na doktora a trochu zmatku v rozdělování pohárů. Další negativní zprávou je zranění kamaráda Jirky Nalezence, který si v posledním kole zlomil klíční kost. Jirka ukázal srdce soutěžáka a závod dokončil! Jirko, přejeme Ti brzké uzdravení a úspěšný návrat za řidítka.

Protože byl druhý podnik endura ve Frýdlantu nad Ostravicí zrušen, sejdou se soutěžáci znovu až o prázdninách 16. - 17. července v Kopidle.

-tm-

 

Komentáře

Nový vzkaz
nick  
text
 
 
489+8osm  =  
Vyplňte kontrolu proti SPAMu.
aktualizováno: 19.03.2024 10:50:44