JILEMNICE 2016

JILEMNICE/MŘÍČNÁ, 12. - 13. 11. 2016

 

Letošní seriál KTM ECC měl úvod i závěr v režii AK Krakonoš Jilemnice (budeme-li se tedy bavit čistě o závodech). V dubnu celý kolotoč odstartoval závod v Kunčicích nad Labem a nyní skončil podnikem ve Mříčné. A oba závody se nesly v duchu ne úplně povedeného počasí. V Kunčicích jsme museli zrušit druhý den, neboť by po vydatném dešti došlo k výrazné devastaci dotčených pozemků a to by byl konec pro tuto lokalitu. A pak někdo přišel s nápadem na náhradní podnik.

Kontrast při pohledu na trať a zasněžené vrcholky hor

Zjistili jsme tedy situaci ve Mříčné a stanovili předběžné datum na 12. - 13. listopadu. No, datum hodně pozdní, předpověď všelijaká (hlavně den ode dne jiná) a málokdy se páni meteorologové strefili… Ve čtvrtek napadl sníh… Trochu nápor na naše nervy. Nakonec jsme se rozhodli to risknout a závody uspořádat. A musíme poděkovat Krakonošovi, nenechal nás v tom. Sobota byla super. V noci mrzlo jen lehce, přes den svítilo sluníčko (skoro až do konce závodu), trať byla v ideálním stavu. Neděle byla horší. Sice sluníčko se snažilo, ale noční a ranní teploty klesly až k -10°C a tak trať byla zmrzlá, tvrdá a nepolevila po celý den.


Sobotní start

Trať samotnou jsme opět trochu modifikovali, když nám ubylo několik úseků, kam jsme nemohli zajet (osetá pole, popř. změna vlastníka nebo způsob užívání pozemku). Naopak jeden úsek přibyl. Celkově trať měla do 7km, byla poměrně rychlá a spíše enduro charakteru. Z řad závodníků byla slyšet převážně slova chvály.

S obavami jsme sledovali příjezd závodníků. Předpokládali jsme, že závody v tomto datu úplně nepotáhnou, a tak jsme si stanovili limit pro sloučení obou závodů již v sobotu. Příjemným překvapením pak byl příjezd několika karavanů již v pátek v podvečer. Nakonec počet přihlášených překonal mnohá očekávání a těsně i náš limit pro sloučení. Ale jel se jeden společný závod se startem v 10 hodin, který na „lajně" přivítal 103 závodníky. Start proběhl klasicky po vlnách a i přes chladné počasí byl lemován špalíry diváků. Závod proběhl bez velikých karambolů a připravená sanita nemusela vyjíždět. Ve startovním poli samozřejmě nechyběli domácí borci. V Licencích A si nejlépe vedl Roman Vydra, který dojel pátý. O jednu příčku za ním dokončil Míra Škaloud a na 12. pozici dojel Michal Kava, který netradičně startoval na vypůjčené 125ccm. V Licencích B jsme měli dva zástupce. Michal Hanuš dojel sedmý a Milan Macháček devátý. Veteránské licence obsadil pouze řiditel závodu a vedoucí trati, Míra Hanč. A i přes to, že během závodu zvládal organizovat pořadatele, dojel si pro stříbro. V E1 se do první desítky prosadil Tadeáš Danihelka, dojel sedmý. Martin Kastner, zvaný Řízek, dokončil na 13. příčce. V E2 jsme měli trojici závodníků. Tradičně nejlépe si vedl Martin Horáček, který dokončil na sedmé pozici. Po půl roce prakticky bez ježdění se Tomáš Macháček dokázal prosadit na desátou pozici, těsně následovaný Tomášem Kuříkem. V E3 jsme spoléhali na Tomáše Holce. Ten bezpečně kroužil na druhé pozici, ale po nezaviněné kolizi (jejíž následky konzultoval ještě večer na pohotovosti) se propadl na konečné třetí místo. Velice pěkným výkonem se v 85ccm prezentoval Vojta Harcuba. Byla radost se na něho dívat a byl hodně rychlý. Vyjel si bronz.


Tomáš Holec

Jednu hodinu po poledni se na start přichystaly děti. Celkem se jich odvážilo 13, dvě padesátky a jedenáct pětašedesátek. Po dohodě mezi rodiči a časomírou jely všechny ve dvou společných rozjížďkách. V padesátkách byl lepší náš Ondra Baudyš, v silnější kategorii si pro sedmé místo dojel Přéma Plucha. Škoda, že se Přémovi nedařily starty, kde nabral rozhodující ztrátu. Pak byl schopen držet krok i s nejrychlejšími.

Druhý den, jak již bylo řečeno, byl mrazivý. To mělo neblahý vliv zejména na trať. Zem promrzla do hloubky a ani svítící sluníčko nepomohlo a podklad nepolevil. Nemělo smysl odkládat start a tak se všech jedenašedesát odvážlivců vydalo o půl jedenácté vstříc „klouzačce“. V sobotu vyjeté koleje byly jako z betonu. Z vrchu roztávající podklad tvořil na ledu pěkně kluzkou vrstvu a tak nebyla nouze o pády. Naštěstí se nejednalo o nic vážného a sanita opět zůstala na svém místě. Z našich startovala pouze šestice, která byla potřebná pro bodování do klubové soutěže. V áčkových licencích to byl Roman Vydra, který zopakoval sobotní pátou příčku. V béčkách Michal Hanuš poskočil na páté místo a tentokrát jej doplnil Radim Kava, který dojel sedmý. V licencovaných veteránech zopakoval Míra Hanč stříbro, v E2 Tomáš Macháček desítku. V E3 se sebezapřením nastoupil Tomáš Holec a dojel si pro stříbro.


Míra Hanč

Pokud se jedná o týmovou soutěž, ve Mříčné se o celkové prvenství přetahovala družstva Semil a Lhotky. Náš klub se po několika zraněních klíčových jezdců soustředil na udržení třetí příčky, což se celkem pohodlně podařilo. Vítězi se nakonec o pouhých 8 bodů stali jezdci Enduroklubu Semily.

A když už jsme u celkových výsledků, připomeňme si nejlepší krakonošáky. V Licencích A nenašel přemožitele Honza Balaš. V béčkových licencích těsně unikla první pětka Michalu Hanušovi, který je šestý. Mezi licencovanými veterány skončil o jediný bodík třetí Míra Hanč. Veterány bez licence velmi dobře rozjel Jarda Šourek, ale zlomená klička v Bozkově mu vystavila stopku a tak je celkově dvanáctý. Na stejné pozici, ale v semilsko-lhoteckém přeboru E1, skončil Tadeáš Danihelka. V E2 byl nejlepší na desáté pozici Martin Horáček. V E3 zásluhou Tomáše Holce cinkla medaile, tentokráte v hodnotě stříbra. V 85ccm byl celkově pátý Pavel Jindřišek. A ti nejmladší nakonec. Děti do 50ccm ovládl Ondra Baudyš, v pětašedesátkách bral Přéma Plucha bramborovou medaili.


Vojta Harcuba

Ale zpět do Mříčné. Z pozice pořadatele jsme spokojeni. Vzhledem k datu a všemožným scénářům se závody podařily. Troufnu si říci, že se jednalo o důstojné vyvrcholení celého letošního seriálu KTM ECC. Vždycky potěší, že nedošlo k žádnému vážnějšímu zranění a že člověk při procházce depem zachytí slova spokojenosti.

A samozřejmě se sluší poděkovat. Všem. Pořadatelům za dobře odvedenou práci, závodníkům za účast a předvedené výkony a divákům za přízeň i slušné chování. Takže: DĚKUJEME!

-tm-

aktualizováno: 31.03.2024 08:25:32