Kopidlo 2010

KOPIDLO, 21. – 22. 8. 2010
 
            Předposlední díl seriálu MČR a PČR v klasických soutěžích enduro se odehrál o víkendu 21. – 22. srpna ve vesničce Kopidlo nedaleko Plzně.
 
            Účast byla na poměry endura slabší. Částečně za to jistě může předchozí díl, který se konal o týden dříve ve Mšeně a vzhledem k upršenému počasí a množství bláta a vody si vybral krutou daň na „životech“ mnohých motocyklů. Nicméně se pořadatelé v Kopidle snažili připravit zajímavou a atraktivní soutěž. Toto jim trochu zkomplikovali zemědělci, kteří využili krásné víkendové počasí a vyrazili do polí na žně. To pro pořadatele znamenalo vypuštění několika úseků připravené tratě, takže jeden okruh se z původních více než 50km zkrátil na cca polovinu.
 
Přejezdy vedly z valné části po strništích, polních a lesních cestách a částečně po silnicích. Velkým zpestřením bylo několik úseků v lese s pěknými sjezdy a jedním výjezdem, který v neděli dokázal některé jezdce potrápit. Zvláštní zkoušky, tedy enduro a cross test byly takřka v sousední vesnici, takže diváci mohli své oblíbence sledovat lehce na obou testech v jednom kole. Cross test nebyl na žádné motokrosové trati, ale na louce ve stráni, s pasáží mezi stromy. Měl spíše endurový charakter. Enduro test byl lahůdkou pro každého pravého soutěžáka. Průjezd korytem v tento čas vyschlého potůčku (ale blato bylo), něco po strništi, něco po louce, kličkovaná mezi stromy a samozřejmě nemohl chybět výjezd! Tomu říkám enduro test, jak má být. Škoda nedohody mezi pořadateli a jurry v oblasti určení časů. Stalo se totiž, že jezdci najížděli do časových kontrol více než 20 minut a to není úplně příjemné. Na neděli byly časy zkráceny, ale stejně se kolem čtvrt hodiny najíždělo stále. Jezdci přeboru jeli v sobotu i v neděli shodně čtyři okruhy.
 
Milan Macháček vyráží vstříc dalšímu okruhu
 
Za AK Krakonoš Jilemnice nastoupili opět pouze bratři Macháčkovi. Milan nastupoval na start jako třetí muž průběžného pořadí třídy E2. Toto umístění chtěl vylepšit. V sobotu mu jeho plán vycházel. Dojel na druhém místě, ale protože vítězný Michal Dorňák neboduje do celkové klasifikace (má pouze slovenskou licenci), bral Milan 25 bodů a průběžně se dělil o druhé místo. Jak Milan sám řekl: „Na Michala jsem dneska neměl, tak jsem si hlídal ty, kteří bodují do celkového pořadí a ty se mi podařilo porazit.“ Na neděli se ale asi špatně vyspal a nedařilo se mu jako první den. Moc chtěl a snad nebyl test, kde by nespadl. Byl klasifikován na čtvrtém místě, což ho v celkové klasifikaci opět vrátilo na třetí příčku se ztrátou dvou bodů na druhé místo. Tomášovi o celkové umístění nejde, protože v průběhu roku změnil třídu. Chtěl se tedy hlavně pěkně povozit na soutěži. V sobotu mu to nevyšlo. Již v pátek před přejímkou řešil problém s přeplavujícím se karburátorem. Zrnko písku na uzavíracím ventilku bylo příčinou. Tomáš vyčistil karburátor a předal motocykl do uzavřeného parkoviště. Jenže ten samý problém se opakoval v sobotu. Na přejezdu k prvnímu testu mu vytekla téměř celá nádrž. Před startem do testu tedy opět vyčistit karburátor. Jenže po projetí testu zase benzín tekl. Následovalo odstoupení. V depu opět vyčištění karburátoru a zkušební jízda. Benzín sice netekl, ale mizerný pocit zůstal. Při konzultaci problému nad sklenicí iontového nápoje (G 10°) se Tomášovi rozsvítilo. Při tankování před týdnem ve Mšeně mu spadl kousek bláta z přilby přímo do nádrže. Takže vyčistit nádrž a znovu karburátor. Tím bylo konec úniku paliva. V neděli již Tomáš dojel až do cíle a po nepovedeném výkonu mu patřila šestá příčka, za což může již zmíněná slabší účast.
 
Milan "dohlíží" na Tomáše při průjezdu příkopu
 
Poslední soutěž se pojede 2. – 3. 10. v Uhlířských Janovicích. Po loňském medializovaném a nesmyslném řádění nic nevědoucích rádoby ekologů jistě půjde o důstojné vyvrcholení celého seriálu.
-tm-
 

Komentáře

Nový vzkaz
nick  
text
 
 
557+4osm  =  
Vyplňte kontrolu proti SPAMu.
aktualizováno: 31.03.2024 08:25:32