Košťálov 2009

KOŠŤÁLOV, 2. – 3. 5. 2009

     
 
      Víkend 2. – 3. května 2009 byl ve znamení druhého dílu seriálu Mistrovství a Přeboru České republiky cross country. Po dvouleté odmlce (vyplněné pořádáním UFO cupu) se pořádání mistrovského podniku opět chopili osvědčení pořadatelé ze semilského autoklubu.
 
        Pro jezdce připravili obdobnou trať jako v minulosti, ale v opačném směru než jsme byli zvyklí. Tím na trati vzniklo několik povedených výjezdů ale i sjezdů. Zachována zůstala tradiční pasáž po kolejích i šnek, který se ovšem přestěhoval na jiné místo a trochu ubyl na délce. Trať byla velice hezky připravená a pro množství diváků nesporně zajímavá. Jeden okruh měřil cca. 13 km a nejlepší jej absolvovali za zhruba 18 minut.
 
        Pořadatelé vypsali závody pro různé kategorie. Pro jezdce Mistrovství ČR byl vymezen čas závodu na 100 minut, Přebor ČR jel 80 minut, licence C (dvoučlenná družstva nebo jednotlivci – podle uvážení jezdce) 120 minut a hobby jezdci bez licencí 80 minut.
 
Po celý víkend bylo slunečné počasí. Ani v týdnu před závody moc nepršelo, takže bláta se jezdci dočkali jen na řádně nakropené cestě hned za startovní rovinkou a v jedné malé bažince. Jinak se všichni museli vypořádat s kvanty prachu.
 
        Autoklub Krakonoš Jilemnice nastoupil skoro v plné sestavě. A dá se říct, že se jezdcům dařilo. Dokonce si někteří přivezli poháry za umístění na stupních vítězů.
 
        V přeboru ČR startoval ve třídě E1 Milan Kottek a po velice pěkných výkonech dokončil v sobotu na 6. a v neděli na 7. místě. Ve třídě E2 jsme měli početnější zastoupení. Nejlepší byl Mirek Škaloud. V sobotu to ještě na bednu nestačilo, dojel 5., ale nedělní výkon ho vynesl na 3. příčku. Více než zdatně mu sekundoval Milan Macháček a připsal si zatím nejlepší výsledky v sezoně: 6. a 5. místo. Tomáš Macháček dokončil první den na 24. a druhý den na 20. místě, když dojížděl s prázdnou přední pneumatikou. Ve třídě E3 startovali v dresech AK Krakonoš Petr Petříček (6. a 5. místo) a Jan Říha (20. a 16. místo). Další naši jezdci startovali s licencemi C. Všichni se rozhodli, že pojedou každý sám za sebe a nebudou vytvářet dvojice. Nejúspěšnějším byl Adam Erlebach. Po oba dny se postavil na stupně vítězů, když v sobotu byl 2. a v neděli 3. Dále v této skupině startovali naši mladíci. Vždy nejrychlejší byl Lukáš Kučera (9. a 12. místo). Honza Nosek v sobotu vyválčil 13. místo a v neděli 16. (v průběhu závodu si strhl puchýře v dlani, ale nevzdal se a i přes bolest dojel do cíle). Krásný výkon předvedl i Matěj Hanuš a po zásluze bodoval 18. a 15. místem. I ve třídě Hobby jsme měli zastoupení. S krakonošem na prsou se představili Jiří Salač a Michal Kava. Oba startovali pouze v sobotu a dojeli na 25. (Jirka Salač), respektive 37. (Michal Kava) místě. 
 
        Další pokračování seriálu MČR a PČR cross country se koná v polovině května (o víkendu 16. – 17.) v Sedlčanech.
-tm-

 

   

Mirek Škaloud (vpravo) na stupních vítězů

 

 

Milan Macháček

 

 

Adam Erlebach

aktualizováno: 19.03.2024 10:50:44