Košťálov 2010

KOŠŤÁLOV, 1. – 2. 5. 2010
 
            Prvním májovým víkendem začal „náš“ seriál volných závodů MG SPORT UFO KTM ENDURO CROSS COUNTRY. Hostitelem tohoto podniku se stal Košťálov a pořadatelem bylo Enduro Semily. Košťálov je tradiční baštou všech enduráků. Zdejší lom a skládka každoročně přivítá velké množství závodníků i diváků. Základna jako vždy v areálu koupaliště také nemá chybu.
 
            I když se jednalo o skvěle připravený, zorganizovaný a zabezpečený podnik, udála se v sobotu tragická nehoda. Na železniční trati nedaleko závodiště došlo ke střetu vlaku se členem doprovodu, který dopadl nejhůře jak mohl. AK Krakonoš Jilemnice vyjadřuje hlubokou soustrast všem pozůstalým. Pořadatelé uvažovali o okamžitém ukončení podniku, ale nakonec se odjelo vše, i když v každém z nás, kdo jsme ho znali, to zanechalo bolavou ránu.
 
            Zpět ale k závodům. Trať je zde typicky rozbitá a fyzicky náročná. Letos se jelo opačně proti loňsku, přibylo několik nových úseků. Počasí sice hrozilo deštěm, pár kapek dokonce spadlo, ale jinak vydrželo přijatelné.Celým programem provázel speaker, který se staral o přísun důležitých informací i o dobrou náladu.
 
 
Mirek Škaloud na výsypkách
 
            Program zahájil v sobotu ráno závod dětí na zkrácené trati. Start byl v devět. V jedenáct už se na start řadili jezdci první rozjížďky. Konkrétně jezdci kategorie Licence A, Licence B a Veterán. AK Krakonoš v této jízdě reprezentovali Mirek Škaloud, Milan a Tomáš Macháčkovi (všichni Licence B) a Jirka Salač (Veterán). Startovalo se po vlnách v tří minutových intervalech a na všechny čekalo 120 minut boje se soupeři a nástrahami trati. Start se všem našim borcům podařil. Mirek Škaloud podle očekávání bojoval na špici, Milan Macháček se také pohyboval na špičce, Tomáš se pomalu propadal. Mirek byl nakonec odmáván na třetí příčce, Tomáš dokončil na 29. místě a Milanovi bohužel v posledním kole došel benzín, tudíž nedokončil. Jirka Salač Projel cílem na 11. pozici. Druhá rozjížďka měla vzhledem k výše zmíněné tragické události posunutý start. Zde se představili zástupci zbylých kategorií, tedy E1, E2, E3 a 85 ccm 2T + 125 ccm 4T. Za nás nastoupili Honza Nosek, Milan Kottek, Matěj Hanuš, Lukáš Kučera (všichni E1), Adam Erlebach a Michal Kava (oba E2). Kluci si to rozdávali nejen se soupeři, ale i mezi sebou. O tom svědčí fakt, že se pěkně seřadili za sebou. Nejlepší, Honza Nosek, dojel třetí, Milan Kottek čtvrtý a Matěj Hanuš pátý. Lukáš Kučera byl nucen ze závodu odstoupit. V silnější třídě si Adam od začátku udržoval postavení na čele a cílovou pásku protnul na druhém místě, Michal dojel dvaatřicátý.
 
 
Adam Erlebach při zastávce v depu
 
            V neděli již bylo o poznání méně jezdců a tak pořadatelé všechny vměstnali do jedné rozjížďky, která startovala v deset hodin. V Licencích B si Mirek polepšil na druhou příčku, Tomáš na 14. pozici, Milan opět nedokončil, tentokrát vinou zranění. Po pondělní kontrole u lékaře dostal berle a zraněnou nohu nesmí zatěžovat. Mezi Veterány si Jirka poněkud pohoršil a dojel 14. V E1 se prakticky opakovala situace ze soboty. Honza opět třetí, Milan čtvrtý a Matěj klesl o jednu příčku na šesté místo. Lukáš opět cíl neviděl, tentokráte pro defekt zadní pneumatiky. V E2 Adam klesl o stupínek níž, na třetí místo, Michal naopak poskočil na 15. pozici.
 
            Nebýt oné tragédie, hodnotil bych podnik jako velmi povedený. Takto, i když se nejedná o pochybení pořadatele, jsou pocity více než rozporuplné…
 
            Na pokračování seriálu si počkáme až na konec prázdnin, kdy se o víkendu 28. – 29. srpna sejdeme v Bozkově.Všichni jste srdečně zváni, tak přijďte podpořit borce v červeném.
-tm-
aktualizováno: 31.03.2024 08:25:32