Kunčice 2012

 

KUNČICE, 28. 4. 2012

 

     Tým klubu RMK enduro Vrchlabí si odbyl svou pořadatelskou premiéru. Zvolili cross country dvojic a závod situoval do Kunčic nad Labem. Podniku se mohli zúčastnit jezdci ve třech kategoriích: hobby, profi a veteráni.  Závod se jel na 150 minut a jako první se na start postavili hobíci. Teprve po nich přišli na řadu profíci, po kterých ve druhé vlně startovali veteráni.

     Trať měřila cca. 7 až 8 minut. Vedla chvílemi po loukách, místy přilehlými remízky a především několika kaňony. Jedním se jelo dolů, další byl pěkně namočený a vyjížděly se zde hluboké koleje. Právě toto místo se pořadatelé rozhodli zrušit během první jízdy, aby ho pošetřili pro profíky. Další kaňon byl těsně před cílem, ten se jel nahoru a jezdci si mohli vybrat ze tří stop, kudy se nahoru dostanou. Dalším zajímavým místem byl výjezd mezi stromy, kde bylo rovněž možno vybrat si svou stopu. Někteří diváci bedlivě sledovali, jak si jezdci poradí s překonáním trošku větší klády. Celkově trať byla docela rozmanitá a členitá.


Honza Nosek

     Jako první se tedy na start postavili hobíci. Jeden ze dvojice stál s motocyklem na startovní čáře, druhý se střídací kartičkou čekal na pokyn startéra a pak sprintoval ke svému parťákovi, aby mu předal kartičku a tím ho vyslal na trať. V tomto prvním závodě měl AK Krakonoš Jilemnice na staru dvě dvojice. První tvořil Michal Hanuš s Tomášem Macháčkem, druhou bratrská dvojice Michal a Radim Kavovi. Start se více podařil Kavovým, ale v tlačenici po startu se Tomášovi podařilo dostat se před Michala. Tomáš bojoval se svou nerozježděností, Michal Hanuš předváděl vyrovnané výkony bez velkých výkyvů. Po celý závod se pohybovali okolo středu startovního pole. Zato kluci Kavovi se potýkali s technikou.  Michalovi nejprve upadl výfuk, to se ještě podařilo opravit, ale potíže se spojkou jeho Gasu mu nakonec vystavili stopku. Radim prorazil spojkové víko své Kawasaki a navíc si pohmoždil malíček na pravé noze. Toto vše mělo za následek odstoupení kluků ze závodu. Tomáš s Michalem byli nakonec klasifikováni na 16. místě ze 34 startujících dvojic.


Jirka Salač (úplně vlevo) na stupních

     Odpoledne se na start postavili profíci a veteráni. Za profi jsme na startu měli Matěje Hanuše s Honzou Noskem, Milana Macháčka s Adamem Erlebachem a Lukáše Kučeru, který pro tento závod spojil své síly s Jakubem Hronešem. Mezi veterány nás reprezentoval Jirka Salač s Václavem Hajným. V profících dlouho drželi nejlepší umístění z našich Matěj s Honzou. Lukáš doplatili na nepovedený start a probíjení dopředu jim trvalo hodně dlouho. Nakonec Matěje a Honzu přece jen zdolali a skončili pátí. Hned za nimi dojeli Matěj a Honza. Milan s Adamem odstartovali velmi pěkně, bohužel ale nedokázali svoje postavení udržet. Navíc se pak Milan „podíval“ mimo trať a svým výletem  a následnými problémy s ohnutými řidítky ztratil spoustu času i umístění. Nakonec tato dvojice dokončila na třináctém místě. Jediného pódiového umístění jsme dočkali zásluhou Jirky Salače. Ten se svým kolegou dojel na druhém místě.

     Celý podnik měl dobrou úroveň, pořadatelsky byl poměrně dobře zvládnutý  a tak nezbývá než doufat, že se napřesrok dočkáme jeho pokračování.

-tm-

aktualizováno: 19.03.2024 10:50:44