Loukov 2009

LOUKOV, 8. – 9. 8. 2009
 
        Loukov je malá vesnice nacházející se zhruba napůl cesty mezi Jilemnicí a Semilami. Kromě muzea pana Bujárka, kde jsou k vidění dobové motory, motocykly, automobily, fotoaparáty atd., proslul Loukov pořádáním cross country dvojic. Na starosti si to vzali borci z Endura Martinice.
 
        Trať byla oproti předchozím ročníkům prodloužena, opět se přeskakovala silnice a v nové pasáži přibyla sekce s kládami a pneumatikami. Tradiční výjezd ze břehu Jizery zůstal zachován, jen byl trochu upraven, aby nebyl tak obtížný. Počasí přálo spíše radovánkám u vody než závodění, ale i přes velké teplo se téměř neprášilo. 
 
I když tento závod není započítáván do žádného šampionátu, sešlo se tu velké množství jezdců i diváků. Není se co divit, závody tu předchází výborná pověst a rok od roku jsou větší, delší a profesionálnější. Leckteří pořadatelé mistrovských podniků by se mohli přijít učit. Letos pořadatelé zainvestovali do časomíry, takže se závodilo s čipy. Občerstvení fungovalo na výbornou, přejímka rovněž, časový harmonogram byl dodržován… Jediná výtka by mohla směřovat ke značení trati, respektive k opravě poškozeného značení. Spousta lidí využila možnosti a zkracovala si trať.
 
        Systém závodu se změnil. Jelo se v sobotu i v neděli. Sobota byla vyhrazena závodům historických motocyklů, kubatuře do 85 ccm a dětem na motocyklech a čtyřkolkách. Hlavním závodem sobotního odpoledne bylo cross coutnry dvojic. Start proběhl ve dvou vlnách stylem Le Mans. Do první řady se postavili jezdci kategorie profi a vždy druhý z dané dvojice běžel v kompletní výstroji (jen bez helmy) od lesa na startovní čáru, kde předal střídací kartu svému kolegovi a ten mohl vyrazit. Dvě minuty po profi vyrazili stejným způsobem účastníci třídy hobby.
 
 
Milan Macháček překonává úsek s kládami
 
V profi měl AK Krakonoš celkem tři zástupce, tedy jeden a půl dvojice. Dvojici tvořili bratři Macháčkovi, Míra Škaloud si vzal do dvojice Pavla Pěničku. Obě třídy měly vypsán závod na dvě a půl hodiny. Po uplynutí této doby byl lepší Míra s Pavlem. Dokončili na 12. místě, Milan s Tomášem dojeli patnáctí. V kategorii hobby jsme měli dvě plnohodnotné dvojice. „Mladé pušky“, Honzu Noska, Matěje Hanuše a Lukáše Kučeru doplnil Adam Erlebach. Do dvojic se srovnali takto: Honza jel s Matějem a Lukáš s Adamem. Dvojice to byly vyrovnané, o čemž svědčí výsledky. Srovnali se totiž kousek za stupni vítězů. Honza s Matějem dokončili na pátém a Lukáš s Adamem na šestém místě.
 
Odpoledne po závodech zpestřil Pavel Balaš se svojí trialovou show. Předváděl krásné kousky nejen na trialové ale i na endurové motorce. Zapojil i přihlížející diváky, kterým se jistě tajil dech, když nad nimi letěl motocykl s Pavlem ve stupačkách.         
                                                                                                                                                      
 Matěj Hanuš skáče přes silnici
 
Neděle patřila jednotlivcům. V deset hodin se na trať vydali jezdci na motocyklech, odpoledne na čtyřkolkách. Motorky startovaly ve třech vlnách. Nejprve kategorie profi, po ní motocykly s dvoudobým motorem a nakonec čtyřtakty. AK Krakonoš měl po dvou zástupcích mezi dvoutakty i čtyřtakty. V profi nejel nikdo z našich. O fous lepších výsledků dosáhli kluci ve čtyřtaktech. Honza Nosek si po hodině a půl závodu vystoupal pro pohár za druhé místo. Těsně pod bednou, tedy na čtvrté pozici, dojel Lukáš Kučera. I mezi dvoutakty došlo na pohár. Tentokrát za třetí místo a zasloužil se o něho Adam Erlebach, pro kterého to po zranění klíční kosti byly první závody. Jak je vidět, formu neztratil. Na začátku druhé desítky, přesněji na dvanáctém místě, dojel Matěj Hanuš.
 
        Závěrem lze říci, že se jednalo opět o velice pěkné závody. Pořadatelé si zaslouží veliký dík i obdiv. Už se těšíme na příští ročník!
-tm-
aktualizováno: 31.03.2024 08:25:32