ME Francie 2016

ME FRANCIE, BRIOUDE, 26. - 27. 3. 2016

 

Jeden volný víkend po úvodním podniku ME v Itálii musel stačit a hned se jelo na druhý podnik ME do Francie. Závodilo se kolem městečka Brioude, vzdáleného cca 1.400km od Prahy. Stejně jako v Itálii i zde se představilo kvarteto našich jezdců, jmenovitě Lukáš Kučera, Mírové Hanč a Škaloud a Roman Vydra.

Pro Míru Hanče byl podnik hodně smolný. Během prvního dne, ve druhém kole ze třech, měl kolizi se stromem. Sám to ustál bez újmy, při pádu ovšem došlo k proražení víka motoru jeho Husqvarny. To bylo sice malé, ale olej unikal. Bylo to zespodu a nebylo to vidět. Míra tedy normálně pokračoval, ale po chvíli zadřel. Cíl tedy nespatřil a v neděli nastoupit nemohl.

I Roman Vydra si na trati prožil martyrium. Zamotal se do ohradníku, který byl pod proudem. Ze zajetí elektrických šoků jej vyprostil až jeden ze soupeřů. Nicméně Roman dojel oba dny. V sobotu to dalo na 19. místo, v neděli poskočil o dvě místa vpřed a dokázal výrazně snížit ztrátu na jezdce před sebou.

Míra Škaloud se raduje ze svého prvního evropského bodíku. Vyjel si jej v neděli, kdy skončil 15. V sobotu byl o dvě místa horší. Podle vlastních slov si Francii užil daleko více. V Itálii bylo těch novinek až moc, tady už věděl, co ho čeká.

Lukáš Kučera bodoval po oba dny. A jak to viděl ze svého pohledu, to nejlépe popíše on sám:

Lukáš: Trať byla rozdělena do 4 časových kontrol a obsahovala 3 testy. Enduro test, extreme test a cross test. V sobotu i v neděli se jela 3 kola. V sobotu bylo krásné počasí a pořadatelé se s námi moc nemazali, tedy ohledně časů do ČK. Ty byly hodně utažené. Na neděli nám zapršelo a pořadatelé nám časy prodloužili přibližně o 4 minuty.

Od startu jsme vyrazili po asfaltových cestách, které se měnily postupně v šotolinové. Před cross testem jsme zajeli do lesa s potokem, pár výjezdy a sjezdy. Krásně jsme se zahřáli před startem CT. Ten byl dlouhý cca 6:40 min. Zprvu se jelo na poli, kde byl uměle vytvořený motocross, poté jsme zajeli do lesa se sjezdem a výjezdy, a zpět na pole a do cíle. Po CT pokračoval přejezd do ČK1, převážně po cestách a s jedním skalnatým výjezdem. V sobotu jsme si najížděli okolo 3 minut, v neděli okolo 8.

Do druhé ČK nás čekal náročnější přejezd. Převážně v lese s nepříjemným výjezdem tekoucím potokem, a již značně rozbitými pěšinami a cestami. Po projetí větší části časovky jsme dojeli na start extreme testu. Ten se jezdil okolo 4:30. Byl namotán na odkloněné louce s kameny a skalami. Nechyběl skalnatý výjezd, skok přes cestu a v sobotu i bláta (na neděli vynecháno). Po jeho absolvování nás čekal kraťoučký přejezd do ČK2. Tam jsme měli opět v sobotu okolo 3 a v neděli okolo 8 minut.

Ve třetí ČK nás čekala divácky nejatraktivnější místa. Byly to dva za sebou jdoucí výjezdy. Po nich jsme dorazili po cestách k enduro testu. Ten se jezdil okolo 6:30 min. Byl velmi rychlý, vedl po cestách s volnými i zarostlými kameny. Stal se z něho strašák pro jezdce, protože byl hodně nebezpečný. Po jeho projetí jsme jeli po cestičkách dolů do městečka Brioude kde byla ČK3. Tam jsme si najížděli 1 minutu, v neděli 5 minut. Mezi ČK3 a ČK4 byl pouze přejezd skrze město a tankovačka na kterou bylo 12 minut.

Co se týče mých výsledků, tak jsem spokojen. V sobotu z toho bylo 14. a v neděli 13. místo v E3. V absolutním pořadí jsem se pohyboval kolem 80. místa. Celkově jsem s průběhem prvních dvou závodu spokojen a doufám, že se to bude jenom lepšit. Děkuji všem partnerům za podporu a Vám fandům za fandění.

-tm- + -lk-

aktualizováno: 31.03.2024 08:25:32