ME Itálie 2016

ME ITÁLIE, DONORATICO, 12. - 13. 3. 2016

Evropský šampionát letos začal opravdu brzy. Bez jediného absolvovaného českého mistráku se vydali naši jezdci k úvodnímu podniku ME do Itálie. Byli celkem 4, když ke stálému účastníkovi Lukáši Kučerovi se po roční pauze zaviněné zraněním vrátil Míra Hanč a vůbec poprvé se v klání o evropské body představili Mirek Škaloud a zejména mladíček Roman Vydra.

Jak si vedl Lukáš, který byl z našeho kvarteta nejrychlejší, si přečtete v následujícím článku. Pro bodík si dojel Míra Hanč, který si po sobotním 17. místě polepšil na 15. v neděli. Jak Roman, tak Škali, si musí na body ještě počkat. Oba si dokázali druhý den polepšit, když Roman poskočil z 21. příčky na 17. a Škali z 25. na 21. místo.

Ale teď již dejme „slovo“ Lukášovi. Jak tedy viděl start sezony?

Lukáš: Tak a je to tu, sezona 2016 nám začala závody ME v Itálii ve dnech 12. - 13. 3.. Závody se jely kolem městečka Donoratico, které se nachází 60 km od Livorna.

Každý den se startovalo od 9:00 a já jsem přišel na řadu v 10:01. Oba dny se jela 3 kola. V každém kole byly 3 testy (enduro, extrém a cross test). První den jsme po startu jeli po silnici k extrem testu, po jeho absolvovaní jsme se přesunuli po cestách a pěšinkách k enduro testu. Po projetí cílem nás čekal přejezd do ČK1, který vedl po pěšinkách s kameny a vyjetými cestami od traktoru s blátem. Do ČK1 jsme si najížděli okolo 10 minut. Pak nás čekal přejezd do ČK2, ten byl velmi ostrý a italové nám z něho udělali čtvrtý test. Začalo se na 24 minutách a ve 3kole jsme měli už jenom 20 minut. Hodně se zde chytalo, ale mě se ten přejezd líbil a podařilo se mi dojet čistý v každém kole. Jelo se po pěšinách v lese s volnými kameny a blátem. Nechyběly ani kamenité výjezdy či sjezdy. Přejezd do ČK3 byl jednoduchý, jel se po lesních cestách a velká část po silnici. Zde jsme absolvovali cross test.

Druhý den se jelo obráceně, tedy začínali jsme hned po startu cross testem, následoval přejezd do ČK1. Poté opět rychlý přejezd, tentokrát jsme měli 30minut a poté 27 minut, i tak to bylo ovšem jen tak tak. Trať byla trochu změněna. Z ČK2 jsme jeli po změněné trati na enduro test, extrem test a do cile.

Extrem test byl přírodní. Od startu se stoupalo po pěšině s kameny a hlínou, nahoře jsme se otočili a jeli dolu po cestě se skálou, která se postupně změnila opět v pěšinu s blátem a kameny. Test se jel okolo 3:30 minut.

Enduro test startoval na pěšině, po které jsme vystoupali nahoru. Nahoře jsme najeli na cestu a chvilku klesali a poté opět stoupali. Pak následovaly pěšiny a cesty se sjezdy a výjezdy, rychlými pasážemi mezi stromy, po skalách a mezi volnými kameny. Test byl dlouhý a náročný na fyzičku, jezdil se okolo 10 minut.

Cross test byl namotaný na rovině. Jelo se na písčitohlinitém podkladu a přeskakovaly se odvodňovací žlaby. Test byl poměrně rychlý a hodně se rozbíjel. Jezdil se okolo 8:40 minut.

V neděli se jel extrem test a enduro test v opačném směru.

Na závody jsem odjel s tím, že se chci hlavně hezky svézt, jelikož jsem neměl moc naježděno. To bylo vidět v prvním kole v sobotu, kde jsem jel strašně. Ale povedlo se mi ošahat pořádně trať a motorku, na které jsem měl najeto před startem 1,5 hodiny a od druhého kola jsem začal závodit. Dařilo se mi zajíždět časy okolo 70 - 80 místa absolutně. S tím jsem byl spokojený. V sobotu to bohužel bylo 16. místo ve třídě E3 a 83. absolutně. Trochu zklamání, že není bod, ale s jízdou jsem byl spokojený. V neděli to bylo lepší. Ve třídě E3 14. místo a absolutně 79. Škoda posledního cross testu kde jsem upadl hned dvakrát a ztratil cca 30 vteřin, ale 2 body to jsou.

Další závod mě čeká hned 26. - 27. 3 ve Francii - opět ME. Tak doufám, že ještě potrénuji a zlepším své umístění z Itálie.

 

aktualizováno: 31.03.2024 08:25:32